Krémeš trochu inak fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 25. mája 2015
Krémeš trochu inak (fotorecept)
Foto: mesiar50

Krém je robený bez mlieka, ale aj takto je chuťovo dobrý.

Suroviny

Suroviny na cesto:
300 g
50 g
120 g
1 PL podľa chuti
70 g
2 ks
1 a 1/2 ČL
2 PL studené
Suroviny na pudingový krém:
2 bal.
1000 ml studená
100 g
6 ks
6 ks na penu
3 PL kopcovité
2 bal.




Postup

  1. 1

    Ahojte. Začneme s prípravou cesta. Z uvedených surovín si spravíme cesto. Spracujeme ho v jeden celok ručne. Po rozdelení na dve rovnaké časti ho dáme do sáčkov a umiestnime ho do chladničky. Kto nechce čakať tak ako ja, nech si ho vloží do mrazničky. No treba ho sledovať aby nezamrzlo.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po vybratí cesta z chladničky ho položíme na papier a zakryjeme ho druhým papierom. Následne ho vyvaľkáme na rozmery plechu.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyvaľkané cesto položíme aj so spodným papierom na plech. Kraje nemusíte zrezovať, potom neskôr vám,,poviem" že prečo nie. Fotky týkajúce sa pečenia cesta mám prepožičané zo včerajšieho receptu, i keď nie všetky tak potom S O R R Y.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nech sa vám páči upečený medový plát.Piekol som ho 8-10 minút pri 180 C.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Máte možnosť vidieť druhý plát.Tento som nechal trochu svetlejší a piekol som ho len 8 minút.Automaticky treba hru sledovať kto ako to rád a prispôsobiť tak dobu pečenia.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A teraz si spravíme vanilkový krém respektíve puding.Dáme si vodu na sporák a privediemu ju k varu.(750 ml). V zostatku vody tj. 250 ml dáme rozpustiť 2 zlaté klasy, 3 veľké PL polohrubej múky,100 g kryštálového cukru(práškového), 2 ks vanilkového cukru,a pridáme aj 6 ks vaječných žĺtkov. Hmotu na puding dobre premiešame varechou, alebo metličkou.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď sa vám chce tak si tú zmes pudingu môžete aj precediť ako som to pre istotu spravil aj ja.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na obrázku je scedená pudingová zmes ktorá čaká nato, aby nám na šporáku vrela voda.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalej do vriacej vody nalejeme pudingovú zmes a keď círime,že sa nám začína prilepovať o spodok nádoby tak je stiahneme dole z ohniska,tak ako som to spravil aj ja zopár krát.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Puding nám v začiatočnej fáze varenia začne hrčavieť, no potom po dôkladnom a rýchlom miešaní by tie hrčky mali zaniknúť resp. spojiť sa v jedno hladké a kompaktné dielo.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z bielkov si vyšľaháme tvrdú penu.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    K bielkovej pene potom pridáme horúci puding a šľaháme až dotiaľ pokým pudingový krém nebude hladký.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Krém je ok.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pokračujeme zrezaním a vymeraním medových upečených plátov.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Zrezal som takýto kúsok z jedného a taký istý kúsok aj z druhého plátu.Dôvod je jednoduchý a to taký,že pláty boli veľké a zlatý klas som už nemal doma. No tie kúsky nezahadzujte,lebo na záver si spravíme z nich guľky.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Takže zostali nám 2 kusy plátov o rozmeroch 26 x 27 cm. Jeden z plátov narežeme tak ako to vidíte aj na obrázku.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Ďalej si tie obdĺžniky prerežeme a spravíme si z nich kocky.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Druhý plát natrieme pudingovým krémom.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Na plát s pudingom potom nakladieme kocky z medového cesta.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Trochu ten kraj koláča upravíme a krémeš poputuje potom do chladničky aspoň na 2-3 hodiny.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Z tých orezov si na sekacom zariadení spravíme jemnú akože strúhanku.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Po skutrovaní vypadá takto nejako.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Ďalej k tej strúhanke z tých nadbytočných častí koláča pridáme kúsok masla,džem malinový a sirup malinový.Dielo dobre spracujeme v celok,Spravíme si guľly a povaľkáme v kokosovej múčke.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    Ja som ich spravil docela veľké záleží len na vás,že aké budú. Želám vám vám pekný zbytok dnešného dňa.

    Krémeš trochu inak (fotorecept) - obrázok 24

Diskusia k receptu

terinka55
Si usilovný ako včielka. Tvoj krémeš je esteticky spracovaný. Viem si aj tú výbornú chuť predsaviť. Takýto podobný sa piekol aj u nás doma. Bolo to však veľmi dávno. Len plnka sa šľahala nad parou. Chválim. U mňa za 5* a KK.
xanti
@mesiar50
pekný sa podaril aj tento krémeš, takto si to myslel. Noooo len tým pustením pudingu do bielkov som to myslela tak, že stále miešaš bielka a pomaličky prúdom leješ puding do bielkov a zašlahávaš .. kým nevleješ celý puding.
Takto ako si to urobil ty som ešte nevidela, a ma zaujalo, že sa ti to nezgrclo. Klobúk dole.
mesiar50
@xanti
Nemalo by sa to zgrcnut, ked su vsetky suroviny aspon izbovej teploty.
A mali by sa pridavat po castiach.Dakujem ti pekne a zelam ti pekny vecer.
xanti
@mesiar50 no vytvoril si niečo nové ( pre mňa), ja ak takto robím tak horúci puding ( hneď po uvarení) lejem do vyšľahaných bielkov, a samozrejme hned potom natieram na cesto, nenechávam vychladnúť v mise. Preto ma prekvapilo, ako si pekne kydol puding na bielka a zašľahal. :)
evanaaa
@xanti , ja som sa tiež ešte nestretla s tým, že sa leje puding do bielkov, potom by asi mal byť redší než zvyčajne, nie? Moja švagriná robieva výborné krémeše, priam ukážkové ale ona vždy dávala horúci puding do bielkov a nie naopak, takže možno je to len tvoj spôsob. Ani krém nad parou mi nie je známy do krémešov, do tort ano, ale ako vidím, nikdy nevieme všetko......
Prepáč, Lacko, @mesiar50 , že som to sem dala, ale tvoje krémeše musia byť tiež chutné, len by ma zaujímalo, čo cítiš nejaký rozdiel v rôznych postupoch prípravy krému? Ale ty si macher, teba uznávam, vidím, ako sa ti darí a si šikovný chlap, vyrovnáš sa aj profikuchárom ( dokonca niekedy aj viac).
xanti
@evanaaa švagriná dáva puding do bielkov a ja robím to isté, dávam puding do bielkov či si čítala niečo iné?
mesiar50
@evanaaa
Evička,nemám ti čo prepáčiť.Každý si to robí na svoj zaužívaný spôsob.
Tento žĺtkový krém nazývaný aj ako vanilkový cukrársky krém sa môže robiť na spôsob od výmyslu sveta.My ho robíme týmto spôsobom už dlhé roky.Rozdiel v príprave je len iný postup práce.Každý má na túto činnosť svoj vlastný,,grif".Napr.suroviny musia mať rovnakú teplotu pri šľahaní atď.Bolo by zbytočné mi tu mudrovať,keď nie som cukrár.Aj
ja sa učím okrem iného aj na svojich chybách.Ďakujem ti za pekné ohodnotenie,vážim si ho.
evanaaa
@xanti , teraz som ja "zblbla", asi si to o mne myslíš, píšem a nerozmýšľam - práve naopak som to mala napísať, inak by som sa neozvala - a má byť, že zamieša (postupne) sneh do horúceho pudingu, teda opačne, ako ty......ale ako je vidno, asi to funguje tak aj onak.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia