Foto: mesiar50
Krém je robený bez mlieka, ale aj takto je chuťovo dobrý.
Suroviny
Suroviny na cesto: | |
300 g |
|
50 g |
|
120 g |
|
1 PL podľa chuti |
|
70 g |
|
2 ks |
|
1 a 1/2 ČL |
|
2 PL studené |
|
Suroviny na pudingový krém: | |
2 bal. |
|
1000 ml studená |
|
100 g |
|
6 ks |
|
6 ks na penu |
|
3 PL kopcovité |
|
2 bal. |
|
Postup
-
1
Ahojte. Začneme s prípravou cesta. Z uvedených surovín si spravíme cesto. Spracujeme ho v jeden celok ručne. Po rozdelení na dve rovnaké časti ho dáme do sáčkov a umiestnime ho do chladničky. Kto nechce čakať tak ako ja, nech si ho vloží do mrazničky. No treba ho sledovať aby nezamrzlo.
-
2
Po vybratí cesta z chladničky ho položíme na papier a zakryjeme ho druhým papierom. Následne ho vyvaľkáme na rozmery plechu.
-
3
Vyvaľkané cesto položíme aj so spodným papierom na plech. Kraje nemusíte zrezovať, potom neskôr vám,,poviem" že prečo nie. Fotky týkajúce sa pečenia cesta mám prepožičané zo včerajšieho receptu, i keď nie všetky tak potom S O R R Y.
-
4
Nech sa vám páči upečený medový plát.Piekol som ho 8-10 minút pri 180 C.
-
5
Máte možnosť vidieť druhý plát.Tento som nechal trochu svetlejší a piekol som ho len 8 minút.Automaticky treba hru sledovať kto ako to rád a prispôsobiť tak dobu pečenia.
-
6
A teraz si spravíme vanilkový krém respektíve puding.Dáme si vodu na sporák a privediemu ju k varu.(750 ml). V zostatku vody tj. 250 ml dáme rozpustiť 2 zlaté klasy, 3 veľké PL polohrubej múky,100 g kryštálového cukru(práškového), 2 ks vanilkového cukru,a pridáme aj 6 ks vaječných žĺtkov. Hmotu na puding dobre premiešame varechou, alebo metličkou.
-
7
Keď sa vám chce tak si tú zmes pudingu môžete aj precediť ako som to pre istotu spravil aj ja.
-
8
Na obrázku je scedená pudingová zmes ktorá čaká nato, aby nám na šporáku vrela voda.
-
9
Ďalej do vriacej vody nalejeme pudingovú zmes a keď círime,že sa nám začína prilepovať o spodok nádoby tak je stiahneme dole z ohniska,tak ako som to spravil aj ja zopár krát.
-
10
Puding nám v začiatočnej fáze varenia začne hrčavieť, no potom po dôkladnom a rýchlom miešaní by tie hrčky mali zaniknúť resp. spojiť sa v jedno hladké a kompaktné dielo.
-
11
Z bielkov si vyšľaháme tvrdú penu.
-
12
K bielkovej pene potom pridáme horúci puding a šľaháme až dotiaľ pokým pudingový krém nebude hladký.
-
13
Krém je ok.
-
14
Pokračujeme zrezaním a vymeraním medových upečených plátov.
-
15
Zrezal som takýto kúsok z jedného a taký istý kúsok aj z druhého plátu.Dôvod je jednoduchý a to taký,že pláty boli veľké a zlatý klas som už nemal doma. No tie kúsky nezahadzujte,lebo na záver si spravíme z nich guľky.
-
16
Takže zostali nám 2 kusy plátov o rozmeroch 26 x 27 cm. Jeden z plátov narežeme tak ako to vidíte aj na obrázku.
-
17
Ďalej si tie obdĺžniky prerežeme a spravíme si z nich kocky.
-
18
Druhý plát natrieme pudingovým krémom.
-
19
Na plát s pudingom potom nakladieme kocky z medového cesta.
-
20
Trochu ten kraj koláča upravíme a krémeš poputuje potom do chladničky aspoň na 2-3 hodiny.
-
21
Z tých orezov si na sekacom zariadení spravíme jemnú akože strúhanku.
-
22
Po skutrovaní vypadá takto nejako.
-
23
Ďalej k tej strúhanke z tých nadbytočných častí koláča pridáme kúsok masla,džem malinový a sirup malinový.Dielo dobre spracujeme v celok,Spravíme si guľly a povaľkáme v kokosovej múčke.
-
24
Ja som ich spravil docela veľké záleží len na vás,že aké budú. Želám vám vám pekný zbytok dnešného dňa.
pekný sa podaril aj tento krémeš, takto si to myslel. Noooo len tým pustením pudingu do bielkov som to myslela tak, že stále miešaš bielka a pomaličky prúdom leješ puding do bielkov a zašlahávaš .. kým nevleješ celý puding.
Takto ako si to urobil ty som ešte nevidela, a ma zaujalo, že sa ti to nezgrclo. Klobúk dole.
Do kremesa som este nerobil plnku nad parou.Vdaka za dobry tip.Vas kremes musel byt tiez moc chutny.Dakujem ti velmi pekne.
Nemalo by sa to zgrcnut, ked su vsetky suroviny aspon izbovej teploty.
A mali by sa pridavat po castiach.Dakujem ti pekne a zelam ti pekny vecer.
Puding som šľahal s bielkami za tepla a až potom som ho nechal vychladnúť. :-)
Prepáč, Lacko, @mesiar50 , že som to sem dala, ale tvoje krémeše musia byť tiež chutné, len by ma zaujímalo, čo cítiš nejaký rozdiel v rôznych postupoch prípravy krému? Ale ty si macher, teba uznávam, vidím, ako sa ti darí a si šikovný chlap, vyrovnáš sa aj profikuchárom ( dokonca niekedy aj viac).
Zlatá si,srdečne ti ďakujem.
Evička,nemám ti čo prepáčiť.Každý si to robí na svoj zaužívaný spôsob.
Tento žĺtkový krém nazývaný aj ako vanilkový cukrársky krém sa môže robiť na spôsob od výmyslu sveta.My ho robíme týmto spôsobom už dlhé roky.Rozdiel v príprave je len iný postup práce.Každý má na túto činnosť svoj vlastný,,grif".Napr.suroviny musia mať rovnakú teplotu pri šľahaní atď.Bolo by zbytočné mi tu mudrovať,keď nie som cukrár.Aj
ja sa učím okrem iného aj na svojich chybách.Ďakujem ti za pekné ohodnotenie,vážim si ho.
V Ď A K A :-)