Foto: spagetka1812
Je sezóna čerešní, tak som bola včera nejaké nazbierať a urobila som tento čerešňový mrežovník. Inšpirovala som sa receptovou prílohou v Báječnej žene, ale Zobraziť celý popisJe sezóna čerešní, tak som bola včera nejaké nazbierať a urobila som tento čerešňový mrežovník. Inšpirovala som sa receptovou prílohou v Báječnej žene, ale prispôsobila som si ho podľa seba. Je to rozpočet na malý pliešok 20 x 35 cm. Je krehký a šťavnatý. Veď vyskúšajte:)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
2 KL |
|
110 g |
|
1 ks čerstvé celé |
|
120 g |
|
1 PL vlažné |
|
300 g čerstvé odkôstkované |
|
2 KL |
|
pol balíčka |
|
Postup
-
1
Najprv niekomu, kto je poruke povieme, aby nám odkôstkoval čerešne. Potom si v miske zmiešame múku, kypr. prášok, heru, vajce, preosiaty prášk. cukor a 1 PL mlieka.
-
2
Vypracujeme hladké cesto, bude trošku lepkavé. Prekrojíme si ho na dve rozdielne časti. 2/3 cesta si preložíme na dobre pomúčenú dosku a rozvalkáme ho približne do tvaru obdĺžnika. Ide to dosť ťažko, možno by pomohlo nechať ho chvílku v ladničke. Plech s rozmermi 20 x 35 cm si dobre vymastíme(ja som použila heliu, lebo mi kúsok zavadzal v ladničke), vysypeme polohrubou múkou a cesto naň preložíme pomocou valčeka. Cesto prstami porozťahujeme po celom plechu, aj keď pritlačíme, po upečení sa bude pri krájaní bez problémov oddelovať
-
3
Potom naň tesne vedľa seba poukladáme polovičky čerešní reznou stranou dolu. Zo zvyšnej 1/3 cesta urobíme tenké šúlky a poukladáme ich na čerešne do tvaru mriežky. Nakoniec celý koláč posypeme cukrom a vanilkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 30 min pri 180 st do zlatova.
-
4
Hotový dáme vychladiť a posypeme práškovým cukrom. Mám pocit, že na druhý deň je ešte lepší. Tak skúste:)
lucincek-tu je uz niekolko mrežovníkov, ale čerešňový tu ešte nebol...hlavne sú tu jablkové a tvarohové. Skús aj tento, čerešne sú teraz na každom kroku, resp. strome ;)
babkamt: s visnami moze byt tiez super...sladko-kyselkavy:)