Krehký čerešňový mrežovník

Autor receptu: spagetka1812

Je sezóna čerešní, tak som bola včera nejaké nazbierať a urobila som tento čerešňový mrežovník. Inšpirovala som sa receptovou prílohou v Báječnej žene, ale prispôsobila som si ho podľa seba. Je to rozpočet na malý pliešok 20 x 35 cm. Je krehký a šťavnatý. Veď vyskúšajte:)

15
porcií
45 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv niekomu, kto je poruke povieme, aby nám odkôstkoval čerešne. Potom si v miske zmiešame múku, kypr. prášok, heru, vajce, preosiaty prášk. cukor a 1 PL mlieka.
  2. Vypracujeme hladké cesto, bude trošku lepkavé. Prekrojíme si ho na dve rozdielne časti. 2/3 cesta si preložíme na dobre pomúčenú dosku a rozvalkáme ho približne do tvaru obdĺžnika. Ide to dosť ťažko, možno by pomohlo nechať ho chvílku v ladničke. Plech s rozmermi 20 x 35 cm si dobre vymastíme(ja som použila heliu, lebo mi kúsok zavadzal v ladničke), vysypeme polohrubou múkou a cesto naň preložíme pomocou valčeka. Cesto prstami porozťahujeme po celom plechu, aj keď pritlačíme, po upečení sa bude pri krájaní bez problémov oddelovať
  3. Potom naň tesne vedľa seba poukladáme polovičky čerešní reznou stranou dolu. Zo zvyšnej 1/3 cesta urobíme tenké šúlky a poukladáme ich na čerešne do tvaru mriežky. Nakoniec celý koláč posypeme cukrom a vanilkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 30 min pri 180 st do zlatova.
  4. Hotový dáme vychladiť a posypeme práškovým cukrom. Mám pocit, že na druhý deň je ešte lepší. Tak skúste:)