Koreňová zelenina v soli fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 3. októbra 2010
Koreňová zelenina v soli (fotorecept)
Foto: dorisa

Dnes som brala úrodu zo záhradky, bolo jej málo z dovodu krúpov,ktoré padali na ňu. Ale aj tú biednu úrodu som spracovala. Pripravila som Zobraziť celý popisDnes som brala úrodu zo záhradky, bolo jej málo z dovodu krúpov,ktoré padali na ňu. Ale aj tú biednu úrodu som spracovala. Pripravila som si pomletú zeleninu v soli, ktorú budem používat na varenie, ale už potom nebudem moct pridávať do jedla soľ. Neviem, či som dala dostatočné množstvo soli, ale susedka tvrdila, že áno.

45 minút
príprava

Suroviny

3 kg
200 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny, ja som mala mrkvu, petržlen, petržlenovú vňať a paštrnák.

    Koreňová zelenina v soli (fotorecept)   - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu poriadne umyjeme, zbavíme poškodených častí.

    Koreňová zelenina v soli (fotorecept)   - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájame na malé kusky a mixujeme , alebo pomelieme na masovom mlynčeku najemno.

    Koreňová zelenina v soli (fotorecept)   - obrázok 3
  4. 4

    Tak isto zomelieme aj vňať petržlenu.

    Koreňová zelenina v soli (fotorecept)   - obrázok 4
  5. 5

    Všetko spolu zmiešame so soľou, necháme chvilku odpočinúť a plníme do pripravených pohárikov.

    Koreňová zelenina v soli (fotorecept)   - obrázok 5

Diskusia k receptu

cinkla
Ha-ha,mas humor elisticka, preco sa Ti do toho nechce ?
dorisa
@elisicka , vieš, keď sa na záhrade niečo urodí, tak to treba spracovať. Keď nemáš záhradku, tak ani nemáš potom čo nakladať do soli. Ja som vďačná, každej rastlinke, čo sa mi urodí a nechcem, aby vyšla nazmar :))))))))))))))))))))))))))))))
darina11
Páči sa mi takto si zachovať zeleninu. Určite to skúsim,ale až na budúci rok, lebo tento som nemala žiadnu úrodu.
andula1964
Ano moja reč všetko treba uskladnit,si šikulka,aj mňa to ešte len čaká. :D)))
gittka
@Dorisa ,potom to pridávaš do vári ako čo?alebo je to taká domáca vegeta?nie je mi to dost jasné.dávaš to do gulášov,alebo aj do rôznych jedál z mäsa?prepáč,že nechápem...dúfam len,že ma nepochopíš zle.
dorisa
@gittka , ja ani neviem, ešte som to nemala, ale budem to dávat napr. do zeleninovej polievky, e to len zmes koreňove zeleniny, a je to vlastne mokré, tak,ked napr. aj budem robit sviečkovú na smotane- ale nesmiem dat soľ do omáčky, len, či nezabudnem....
remcula
To je super věc pro lidičky, co mají robot na strouhání. Já bych ho taky chtěla, ale mám byt 1+1 a s takovou ho budu muset na stará kolena vyměnit! :-))) Kdysi jsem to dělávala, jak byly děti malé a mlela poctivě na mlýnku. No, myslela jsem, že mi ruka upadne! Ale je to dobrá věc. :-)) Třeba je pak dávat pozor na solení polévek, už většinou není třeba.
evanaaa
Toto sa mi zdá dobrý nápad, keby som kombinovala mrkvu, petržlen a celer, mám dobrý podklad pod tú sviečkovú ale aj inde, ako píšeš, Dorisa.Výhodou je, že takto nasolené sa nemusí sterilizovať.
dorisa
Ďakujem za komentáre všetkým, @evanaaa , ja niekedy nedávam do sviečkovice zeler a ten ani na záhradke som tento rok nepestovala. @remcula , bude sranda, ak jedlo pri varení posolím.....potom budem mať námet do zážitkov na vareche.
danculka
Kedˇže mám zeleninu velmi rada nemôžem ju robiť na tento spôsob,lebo by to bolo slané ,ja robím s troškou soli a s vegetou,aby to nebolo velmi slané a sterilizujem Tak npr,,do 3 dl pohára dám do polovice nakrájanu zel na kolieska a pol strúhanej,pribl.1lyžica vegety a mala moka lyžička soli.To mám na zel. polievku,podobne robím aj na sviečkovu tam dám len nakrájanú zeleninu a do väčšieho pohára a potom zväčším aj dávku vegety a soli a sterilizujem,
dorisa
@danculka , mne recept dala kamoška zo záhradky, ja som nedala tak vea, na 3 kg zeleniny je tam 20Og, nemám skúsenosť,možno by stačilo aj menej, vyskúšam nabudúci rok aj tvoj receptík, uvidím, ďakujem za tip.
evanaaa
Dobre je na pohár k nálepke pridať upozornenie väčšími písmenami asi takto: Pozor, nesoliť, je slané!
anina43
v zbierke mojich receptov je aj jeden z rádia . sama som ho nevskúšala, lebo ja záhradku nemám : uloženie zeleniny na zimu : 12 l vody vlejeme do súdka, pridáme 3 l octu, 2 kg cukru, 40 dg soli, pol balička MČK. 2O ks bob. list, l lyžica horčič. semeno , 6 dg broken /pyrosiričitan / _kupiť v drogérii . do tohto roztoku vkladáme zeleninu okrem paradajok a cvikle. Zelenina je ako čerstvá, možeme vkladať i vyberať ďalšiu, nič sa jej nestane. zaujimavy recept, čo poviete ?ak máte záujem, poskytnem veľa receptov na uloženie zeleniny na zimu : zavarenu v poharoch, kvasenu,sušenú
anina43
pálivá prísada do polievok, mäsa, gulášov : l kg červené feferonky očistíme, zomelieme aj so zrniečkami, pridáme 2O dg cesnaku, 2O dg soli, masu rozmiešame, necháme trochu odstáť- pustí šťavu a potom všetko chvíľku mixujeme, uložíme do pohárikov od výživy či majonézy. Víčka vyvaríme v slanej vode s prídavkom octu, vrch pohárika utrieme pap. obrúskom, zavíčkujeme a odložíme do komory. do jedál pridávam na špic noža, zlepší chuť akejkoľvek /i nevydarenej polievky/ alebo mäs. jedál. vydrží bez sterilizácie, môj manžel si pridáva i do pomazánok alebo k údeninám
kavicka
Neviete ci by som tu zeleninu nemohla nakrajat len na kolieska ?Ja by som to davala len do zeleninovej a nedelnej polievky..a ci to mam potom aj sterilizovat ,alebo staci len zasolit?
dorisa
@kavicka , neviem, ale myslím si, že keď sa tá soľ nedostane do všetkej masy( do kolieska)tak by mohlo dojsť ku kysnutiu, ale naozaj netuším, či uvažujem správne, možno nám niekto poradí!?!?! Teraz netreba sterilizovt, ale potom, ak by bola nakrájaná zeleninka na kolieska, tak asi by sa to muselo aj sterilizovať.
mery8658
Mletú zeleninu netreba sterilizovať a kľudne sa tam da pomlieť všetka zelenina ja dávam aj papriku paradajky karfiol kel a v pohode pridávam z toho a do nedeľnej mäsovej polievky po uvarení to pekne sadne na spodok a polievka je krásne čistá. pridávam z toho do akých koľvek polievok a omačok dokonca keď chcem toho dať viacej tak zmes trocha prepláchnem vodou na hustom sitku aby sa sol vyplavila.
dorisa
@mery8658 , ja som do pohárov napchala to, čo sa mi na zíhradkč urodilo, nakoľko boli krúpy, tak veľa toho nebolo. Ak by som mala suroviny kupovat, tak by to asi nemalo význam. Ďakujem za tip. Inak, ja som ju nesterilizovala.
zdezda
Mila @dorisa , velmi mi pomohol tento tvoj rcp, pretoze aj toto leto je na figu, a vseeeeeeetko je mokre :-) Sol je najlepsi konzervant na zeleninku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia