Kompót z čiernych ríbezlí fotorecept

marianne - fotkamarianne, 8. júla 2012
Kompót z čiernych ríbezlí (fotorecept)
Foto: marianne

V zime sa pridá,rada ho miešam medzi ostatné kompoty svetlejšej farby ako marhule,či broskyne,jablká,čerešne. Pekne to ukáže v kompotovej mise.Alebo aj na koláčik či Zobraziť celý popisV zime sa pridá,rada ho miešam medzi ostatné kompoty svetlejšej farby ako marhule,či broskyne,jablká,čerešne. Pekne to ukáže v kompotovej mise.Alebo aj na koláčik či do čajíka:-)

18 a 300ml
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 90-100 °C

Suroviny

2,5 kg
1 kg
2,5 l




Postup

  1. 1

    Umyté a odstopkované ríbezle naplníme do pohárov.Uvaríme si nálev:na 1l vody dávam 400g cukru.Týmto nálevom zalievam všetko ovocie na zaváranie,či je sladšie alebo kyslejšie.Zalejeme ním naplnené poháre po okraj.

    Kompót z čiernych ríbezlí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Sterelizujem pri teplote 100 stupňov 20-30 min v plechu s vodou.Vody dávam tak 0,5-1 cm pod okraj plechu.

    Kompót z čiernych ríbezlí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyberiem na osušku a prevrátim hore dnom,zababulím do osušky alebo deky.Nechám vychladnúť.

    Kompót z čiernych ríbezlí (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

izabella929
@marianne69 , keď mám veľkú úrodu čiernych ríbezlí,tak ich presýpam iba cukrom asterilizujem 7 min.sú skvelé,chuť majú ako čerstvo nazbierané..majú síce málo šťavy,ale krásne sa snimi dá zdobiť všetko a velmi výborné sú do zákuskov..tiež plním do 2,5dl pohárov..a zvykla som občas pridať aj lyžicu rumu...
marianne69
@izka pekne dakujem za radu,to presypanie iba cukrom urcite tento rok vyskusam,lebo ribezli mame neurekom a kolko toho cukru davas?..ja si este susievam ribezle alebo cucoriedky v kombinacii s lesnymi jahodami na zimu a vyvaram potom bobulky v caji.Prekrasne to v zime v kuchyni rozvoniava...
zdenkas
@marianne69 ešte som v rúre nezavárala,chcela by som vyskúšať malinový lekvár takto sterilizovať,v receptíku mám 20 min. Len neviem pri akej teplote. Myslíš,že bude stačiť pri 100 ako ty?
marianne69
@zdenkas ja som zase este v hrnci nezavarala:-),moja mama vzdy len v rure a ked ona tak robila,tak aj ja...aj dzemy,kompoty,calamady, vsetko...tten dzemik uz je vyvareny,ono vlastne staci,ked chyti viecko...no daj 100-150 nech to para tlaci...naozaj sa stane mimoriadne,ze by sa mi pokazilo...dokonca niektore dzemiky len naplnim do flias a prevratim hore dnom nesterelizujem,ale ak sa obavas na chvilu to tam hod....istota je gulomet...
zdenkas
Si zlatá,ďakujem krásne za radu ,skúsim takto v rúre ,vidí sa mi to fakt jednoduchšie.
oldomachac
zdravim vsetkych ,,zavaracov, zavaracky, sterelizatorov a sterelizatorky", nam, ked sa urodi viac ciernych ribezli, tak robim( uz viac rokov) vino, ono je take vyborne, hoc sme cela rodina takmer pravi abstinenti, tak si tento elixir uzijeme, ako to robim, 5litrovy skleneny pohar navrstvym, vrstva ribezli, vrstva cukru,... az po hrdlo, zakryjem sterilnou gazou a letmo vickom, niekde v kute miestnocti 8 tyzdnov necham luhovat, potom zlejem mok z flase a na zdravie, ma tak nadhernu cervenu farbu, ze az srdce zaplesa a co so zvysnymi bobulami? este urobim tzv. druhaka, ten je vyborny v zime do caju, na zdravie !
marianne69
@oldomachac vidis to je napad:-) moj otec robieval fantasticke ribezlove vino,bohuzial nikdy som sa nezaujmala ako ho robil:-(lebo niekto tvrdil,ze nie je dobre na srdiecko....ale take silne bolo,ze sme raz postarovi dali vypit,prisaham,len 2 dl a nemohol vyjst hore kopcekom a trafit do brany a to na druhy den tvrdil,ze ma uz cosi odpite,pytal recept....ale spravim podla teba a davas len cierne ribezle alebo aj cervene?...
izabella929
@marianne69 , ja si to tak pripravám s cukorničkou na stôl a poháre...dám na spodok za lyžicu cukru, potom nasypem rukou tak za hrsť ríbezlí, zase zasypem cukrom, zase ovocie lpmčím na vrchu cukrom, nepočítam lyžice, lebo aj tak sa ro tozloží, ale poriadne potriasam pohárom, aby sa veľa zmestili, ale nepopučilo ovocie...neboj, ke´d dáš viac, bude chutnejšie...zatvorím viečkom as sterilizujem, to je všetko, nikdy sa mi nepokazili a kto ich jedol, každý veľmi chválil...keď ho použiješ do koláčov a zákuskov, nepremočia ti cesto...sú také akurát...vyskúšaj, nebudeš ľutovať...vlani som mala 30 pohárov, tento rok mi zarodilo málo...tak som urobila zmes drobného ovocia...držím palce, určite budeš rada.-)))
paleva
aj my sme mali kedysi dosť čiernych ríbezlí, obrali sme ,zaviezli starečkovi, on urobil víno, a ako píšo Oldo, farba ako český granát, aj chuť, ale už nie je oni stareček, ani toho ribízu, ale ešte som robila z neho sirup, a tiež len presýpala cukrom, to som potom deťom dávala do pudingov, musím si zase zadovážiť nejaké kríky.
izabella929
takto zasýpam aj čučoriedky a černice...černice kupujem od oberačov , také lesné, ale sú fantastické také zasýpané cukrom...fajné na pudingy a zmrzlinku, ozdobiť ryžu v mlieku, alebo krupicu v mlieku...doporučujem presýpanie cukrom...
marianne69
tak dakujem@izka to urcite skusim,lebo sa urodilo ribizlu u nas pozehnane,sused mi vravi, prid si to prosim ta obrat,lebo to uz z krikov pada,tak som dnes zavarila jednu davku, este tam je mimimalne dva krat tolko a este aj na chalupe by malo byt, ak to uz niekto neobral...
ancicka
Tak to je pekná úroda.
Ja od určitého času nezávaram ríbezle.Dávam ich do mrazáku.
U nás sa toľko čierných neurodí,iba červených a tak robievam džem a víno.Na víno používam mlynček na odšťavenie ríbezli a na 1 l čistej šťavy pridám 1 a 3/4 l vody a 1 kg cukru.To je všetko.Potom v demižone kysne niekoľko týždne.
tiziana
@marianne69 koľko má byť tej vody v plechu a robíš takto aj jahody? kedysi som ich zavárala a všetko vyšlo na zmar :( teraz už všetko drobné ovocie mrazím...
marianne69
@tiziana poukladam flase na plech a potom dolievam vodu tak 1cm pod okraj plechu,aj jahody tak zavaram...ak je ovocie zdrave,nepohnite,lebo sa moze stat,ze si clovek nevsimne,ked vklada do flias a pohare su dobre vyumyvane,niet dovodu,aby to vyslo nazmar...jedine,ze by nechytili dobre viecka....
rea1
recept od @oldomachac mi pripomenul jednu prihodu:
kedysi, ked som mala spracovat prilis vela jahod, a ked som uz v noci nevladala, zvysok ocistenych, umytych jahod som v mise posypala cukrom a dala do chladnicky. tam veselo vydrzali do druheho dna bez ujmy na kvalite a este sa v mise spravila vyborna stava. raz som priniesla zo zahrady nekonecne mnozstvo cervenych ribezli. o polnoci ma zavaranie a ine cary mary uz definitivne prestali bavit, tak som zvysok ribezli nasypala tak do +/- 5 litroveho pohara, zasypala cukrom, prikryla a kedze som uz nemala miesto nikde ani na jedinu ribezlicku, flasu som vylozila na balkon. kde som sa nu, ako inac, operativne zabudla. a spomenula som si tak o tri ci styri dni. vo flasi bolo do 3/4 krasne krvavocervenej stavy a navrchu plavali unavene a vysilene ribezle. stacilo privonat - hned som vedela, co je to za "stavu"! :-) tak som to zliala do normalnej flase, uvidime, co s tym spravim. a prave v ten den prisla na navstevu svagrina. reku, eva, ochutnaj. a ona si svacla rovno 2-decák. varovala som ju, dievca, neblazni, to je naozaj silne, ale bola hrdinka, co je na tom silne, ved je to take dobre a sladke. taka prima stavicka. tak som si pomyslela, varovala som ta, nikto mi nic nemoze vycitat, daj si, ked si sprosta. (nie, my dve sme sa naozaj nemali velmi v laske). dala si. este tak zo dve ci tri deci. bolo to naozaj sladke a dobre. tak straslivo bola opita, ze ani domov nesla, na druhy den si vzala dovolenku a odplazila sa so straslivou opicou a bolenim hlavy. mozno som bola svina ale komu niet rady, tomu niet pomoci a kto je prilis mudry a povzneseny nad dobrie mienene rady, obvykle si narazi nos. a preto uplne verim aj @marianne , ze ten ich postar bol po poziti vina znacne nepouzitelny.
medulienka122
rea1, ty nemáš chybu! Tak som sa narehotala, až som zabudla, že mám rozrobené zaváranie /do čerta aj s ríbezľami /:-))) Ináč, ďakujem vám za dobré nápady, práve som ich využila
marianne69
@rea1 :-DDDDDDDD Ty mas tiez dar od Boha pisat,som sa naskerila:-))))) pocuvaj ten postar bol napity ako cep,ja by som v zivote nebola verila,ze sa da z 2 dl vina tak nachmelit:-)))))) normalne sme mali s tatkom boja,ze ako on dopadne,rozdaval dochodky,na druhy den,ked prisiel vyskereny ako leco,ze az dame recept,ze take vino este nepil,sa nam ulavilo,ze dobre sichtu dokoncil.....ja som to zase raz presvihla s burcakom,pila som ho prvy krat v zivote,doniesol ujo s dolniakov....to sa dobre pije,len sa z toho zle.......
rea1
@marianne , o burciaku mi nehovor!!! to nebola opica, to bol priam veleop! a to sme sa povodne chceli iba nevinne uliat z nejakej prednasky. :-)))
evamia
marianne69, prosím ako sušíš čierne ríbezle?
marianne69
@evamia najednoduchsim sposobom:-)natrhane rozlozim na plech vystlany peciacim papierom aj par listkov k tomu a kazdy den poprehrnam a pootacam,kym nie su suche....nemam susicku ani v rure nerobim,takto robila moja starka a v zime dam vyvarit 1PL do litra vody,podla toho aky silny chces,ked to varim fantasticka vona sa vinie kuchynou,takto isto robim aj susene cucoriedky+lesne jahody alebo brusnice,ked sa mi podari kupit...tomu sa povie pravy ovocny cas,skus len malicko na ochutnanie,rucim ti,ze uz iny ani robit nebudes:-)pamatam sa,babka mala takto nasusene dve 5-litrove flase:jednu s ciernych ribezli a druhu cucoriedky+lesna jahoda...ani neviem ktory je lepsi,ale asi jahodkovy:-)))uz nieco susim,dam aj na varechu,ale neskor,ked bude finalny produkt hotovy:-)
oldomachac
pre pani ,,marianne69", len cierne, maju totiz tu svoju nezamenitelnu chut a vonu a zabudol som, ze ono to nie vino, ale skor ,,esencia" a nie je ho vela, len asi 1,5litra z tej davky
rea1
@marianne , ja susim cierne ribezle tak isto. a v zime robim caj, ktoremu hovorime céčková bomba: susene sipky, susene cierne ribezle (aj so stopkami a listami) a susene jablcka. obcas pridavam aj suseny ibiskovy kvet, ten kupujem v tureckom obchode. skusim tento rok podla teba aj brusnice, len ich musim kupit aby syn nevidel, lebo mi ich zozerie. ale ved nevadi, na to su. :-)
janger
Juuuuj, ale toho mas narobene. Parada! Ake su tie zienky slovenske len sikovne! :-) Spominas aj lesne jahody. Tie som nejedla uz sto rokov. Mam na ne krasne spomienky z detstva. Recept pre istotu odkladam ;-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia