Foto: marianne
V zime sa pridá,rada ho miešam medzi ostatné kompoty svetlejšej farby ako marhule,či broskyne,jablká,čerešne. Pekne to ukáže v kompotovej mise.Alebo aj na koláčik či Zobraziť celý popisV zime sa pridá,rada ho miešam medzi ostatné kompoty svetlejšej farby ako marhule,či broskyne,jablká,čerešne. Pekne to ukáže v kompotovej mise.Alebo aj na koláčik či do čajíka:-)
porcií
príprava
na 90-100 °C
Postup
-
1
Umyté a odstopkované ríbezle naplníme do pohárov.Uvaríme si nálev:na 1l vody dávam 400g cukru.Týmto nálevom zalievam všetko ovocie na zaváranie,či je sladšie alebo kyslejšie.Zalejeme ním naplnené poháre po okraj.
-
2
Sterelizujem pri teplote 100 stupňov 20-30 min v plechu s vodou.Vody dávam tak 0,5-1 cm pod okraj plechu.
-
3
Vyberiem na osušku a prevrátim hore dnom,zababulím do osušky alebo deky.Nechám vychladnúť.
Ja od určitého času nezávaram ríbezle.Dávam ich do mrazáku.
U nás sa toľko čierných neurodí,iba červených a tak robievam džem a víno.Na víno používam mlynček na odšťavenie ríbezli a na 1 l čistej šťavy pridám 1 a 3/4 l vody a 1 kg cukru.To je všetko.Potom v demižone kysne niekoľko týždne.
kedysi, ked som mala spracovat prilis vela jahod, a ked som uz v noci nevladala, zvysok ocistenych, umytych jahod som v mise posypala cukrom a dala do chladnicky. tam veselo vydrzali do druheho dna bez ujmy na kvalite a este sa v mise spravila vyborna stava. raz som priniesla zo zahrady nekonecne mnozstvo cervenych ribezli. o polnoci ma zavaranie a ine cary mary uz definitivne prestali bavit, tak som zvysok ribezli nasypala tak do +/- 5 litroveho pohara, zasypala cukrom, prikryla a kedze som uz nemala miesto nikde ani na jedinu ribezlicku, flasu som vylozila na balkon. kde som sa nu, ako inac, operativne zabudla. a spomenula som si tak o tri ci styri dni. vo flasi bolo do 3/4 krasne krvavocervenej stavy a navrchu plavali unavene a vysilene ribezle. stacilo privonat - hned som vedela, co je to za "stavu"! :-) tak som to zliala do normalnej flase, uvidime, co s tym spravim. a prave v ten den prisla na navstevu svagrina. reku, eva, ochutnaj. a ona si svacla rovno 2-decák. varovala som ju, dievca, neblazni, to je naozaj silne, ale bola hrdinka, co je na tom silne, ved je to take dobre a sladke. taka prima stavicka. tak som si pomyslela, varovala som ta, nikto mi nic nemoze vycitat, daj si, ked si sprosta. (nie, my dve sme sa naozaj nemali velmi v laske). dala si. este tak zo dve ci tri deci. bolo to naozaj sladke a dobre. tak straslivo bola opita, ze ani domov nesla, na druhy den si vzala dovolenku a odplazila sa so straslivou opicou a bolenim hlavy. mozno som bola svina ale komu niet rady, tomu niet pomoci a kto je prilis mudry a povzneseny nad dobrie mienene rady, obvykle si narazi nos. a preto uplne verim aj @marianne , ze ten ich postar bol po poziti vina znacne nepouzitelny.