Kompót starého mládenca

Autor receptu: gubics

Keď sa ti urodí veľa ovocia a máš málo času na spracovanie, tak vyskúšaj tento jednoduchý recept.

Postup

  1. Do 5 litrovej fľaše na zaváranie nasypeme na spodok kryštálový cukor na to jednu vrstvu umytého ovocia, toto striedame pokiaľ nám ovocie vystačí,zalejeme rumom a fľašu uzavrieme. Keď dozreje ďalšie ovocie (ríbezle, egreše, broskyne atď.)pokračujeme v nakladaní, ovocie, cukor, rum. Takto postupujeme kým sa nám fľaša nezaplní. Uzavrieme a necháme pár týždňov postáť. Tento kompót je výborný na pudingy, rôzne krémy , ozdoby alebo plnky do hotových zákuskov. Môžeme ho servírovať aj v rôznych nápojoch. Zo štiavy vznikne fantastický likér ktorý prevezme chuť ovocia ktoré v ňom bolo uložené.
  2. Celkovo použijem na 5 litrovú fľašu cca 0,7 až 1 liter rumu alebo vodky. Závisí od ovocia aké je šťavnaté.(Ovocie pustí štiavu keď nasypeme cukor,a nalejeme toľko rumu aby pol pokrytý) Nie je potrebné sterilizovať alebo pridávať akékoľvek konzervačné prostriedky, cukor a alkohol túto prácu vykonajú. Dúfam, že nemusím pripomínať, že tento kompót je vhodný len pre dospelých !!!!!!!!!!!