Koláčik raz-dva

zuzlik0402 - fotkazuzlik0402, 23. júla 2012

Suroviny

1 bal.
3/4 l
2 hrste
2 bal.




Postup

  1. 1

    2/3 lístkového cesta si rozvaľkáme na veľkosť plechu. Na plech dáme papier na pečenie a lístkové cesto tak, aby okraje boli trochu zodvihnuté.

  2. 2

    Na cesto nasypeme ovocie (napr. čerešňe) a zalejeme pudingom z mlieka, cukru a Zlatých klasov.

  3. 3

    Zvyšnú tretinu lístkového cesta rozvaľkáme, mriežkovačom urobíme mriežku a roztiahneme na vrch koláča. Pečieme na 120 stupňoch minimálne hodinu. Po upečení posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

medulienka122
ďakujem za pripomenutie, zajtra príde kamoška a mne sa stráášne nechce vypekať "vydumance". Tento je tak pre mňa akurát:-)
medulienka122
až teraz mi došlo ,že pečieš skoro hodinu na 120 stupňoch, trochu nezvyčajné, veď to skoro sušíš! Takže to vlastne ani nie je celkom -šup -šup ... :-)
danielas
Je parádny a s tou mriežkou-nemá chybu. Tak isto chuťovo
vvvvv
hodinu chcete piecť listkové cesto ved to budú sušienky ako na tom obrázku
zuzlik0402
S lístkovým cestom robím dosť veľa a aspoň na mojej rúre mám odskúšané, že musím piecť dlhšie, ale na nižšej teplote. Práveže keď som piekla kratšie na vyššej teplote, tak bolo cesto vyschnuté a tvrdé. Tento koláčik si zhodou okolností práve dávam ku káve a je mäkkučký.
@medulienka122
šup-šup je urobený a piecť už môže rúra aj bezo mňa :-)
sovka62
Prosím ťa, to čo napíšem neber ako kritiku, skús to prijať ako radu od starej korytnačky, ktorá už niečo upiekla a je jej ľúto, že napriek námahe, ktorú si vynaložila, koláčik nie je taký dobrý, ako by mohol byť. Použila si lístkové cesto, ale veru sa ti nelístkuje, ani spodné, ani vrchné. To preto, že ho pečieš pri nízkej teplote a tuk, ktorý má zabezpečiť lístkovanie sa pomaly roztopí a vpije sa do cesta. Takže: Pokús sa koláčik pripraviť tak zavčasu, aby si ho pred pečením mohla strčiť aspoň na dve hodiny do chladničky. Rúru si zohrej na najvyšší stupeň a koláčik vlož až keď je úplne vyhriata a to rovno z tej chladničky. Uvidíš ten rozdiel, cesto krásne naskočí, bude sa lístkovať a to vrchné bude chrumkavé.
tatranocka
Toto urobím ako radí @sovka62 a mňa ešte mamka učila,že mám opatrne potrieť žľtkom,aby som nezababrala okraje rezu,lebo sa mi to zlepí a nebude sa lístkovať.
martamm
Koláčik je pekný na pohľad, aj ja upečiem podľa Sovky, učíme sa stále...
medulienka122
s lístkovým cestom pracujem už nie jeden rôčik, stále pečiem na vysokom stupni, aby sa tuk nestihol rozpustiť, ale Zuzlik, proti gustu ...Ja som si podľa obrázka najskôr myslela, že je z vaľkaného cesta. Verím ti, že je chutný, ale skús prijať radu od Sovky
jeka
ja veľa nepčiem z lístkového cesta,lae niekde som sa dočítala(alebo dopočula),že sa má piecť až na 220 stupň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia