Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

ivosenka - fotkaivosenka, 13. marca 2011
Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Foto: ivosenka

Tarte Tatin dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline, které začátkem minulého století vedly hotel v malém městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Zobraziť celý popisTarte Tatin dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline, které začátkem minulého století vedly hotel v malém městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire. Jednoho dne během loveckého období, když byl hotel plný hostů, nechala Stephanie jablkovou náplň (oloupaná jablka, cukr a máslo) příliš dlouho na plotně a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, přidala těsto na již zkaramelizovaná jablka a tak vznikl světoznámý koláč. Děkuji redakci za výhru, recept je z příručky k míse :)

10 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

1 balení
6-8 ks
170 g
50 g




Postup

  1. 1

    Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme jadřinec. Do formy nasypeme 170g cukru a za stálého mícháme necháme cukr teplem rozpustit a zkaramelizovat, poté vmícháme po kouskách 30g másla, promícháme a krátce provaříme.

    Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)  - obrázok 1
  2. 2

    Formu sundáme ze sporáku, do máslového karamelu poklademe vedle sebe kousky jablek, první vrstva oblou stranou na dno, poté do mezer další vrstva oblou stranou nahoru. Jablka stlačíme k sobě a poklademe plátky zbylého másla. Listové těsto vyválíme do kruhu velikosti formy a přeneseme na jablka. Okraje těsta vtlačíme po obvodu formy.

    Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)  - obrázok 2
  3. 3

    Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 35-40min. Před vyklopením necháme koláč cca 5min. odpočinout. Poté formu přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem otočíme koláč nad dřezem těstem dolů. Pozor, může vám část tekutiny vytéct, záleží, jak moc šťavnatá jablka byla a kolik pustí vody.

    Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)  - obrázok 3

Diskusia k receptu

marianne69
...zboznujem tento kolac ....jedla som ho par krat vo Francuzku,kde boli bezkonkurencnej chuti,doma sa mi taky dobry nikdy nepodaril,vyskusam aj tento tvoj (KK),par receptov uz nan mam....
marianne69
...akurat dodom,ze mam aj recept na cesto,len ci je to original nezarucim....
orchidea
...karamel, jabĺčka, lístkové cesto.... to všetko môžem.... už sa teším na to keď upečiem.
janger
Jablkove mam rada, ale tarte tatin som zatial nerobila. Receptik odkladam a vyskusam.
marienka44
@Ivosenka ,predpokladam, ze misa, v ktorej sa karamelizuje cukor a neskor aj pecie, musi byt ohnovzdorna. Robila si to v tortovej forme klasickej alebo v inej okruhlej nadobe?
2010
marienka44 , mne to tak prihorelo , ze ten karamel som vysekaval z hrnca.To nema nic s receptom ale ze som bol na mobile ...treba davat pozor.
lucylee
@2010 ty máš iné zážitky:-) Na tento recept sa chystám už dlho, len nemám ohňovzdornú panvicu :(
ivosenka
@marienka44 , ano, mám formu z varného skla, takže jsem karamelizovala cukr přímo v ní...ale pokud nemáš, jistě by šlo udělat karamel na teflonové pánvi, pak dát do předehřáté formy (asi ne úplně studená, aby hned netuhl, i když pečením by se pak zase roztavil) a na to teptve jablka a těsto :)
ivosenka
@marienka44 - a ještě k té formě - dortovou bych nepoužívala, je moc vysoká, špatně by se ti to z ní vyklápělo....chtělo by to nízkou formu na koláče :)
piczur
tak toto znie chutne, ukladám a skúšam, ďakujem za typ
odile304
Francuzi zvyknu pri podavani dat na tarte tatin lyzicku crème fraîche (kyslej smotany), ktora ma zjemnit velmi sladku chut tejto vynikajucej speciality. Alebo niekedy aj zmrzlinu… Vam sa naozaj vyborne podarila, vyzera velmi pekne.
tajnickas
ved to je nas obrateny jablkovy kolac :) ked sme ho robili pocas babskej party, pri prevracani sme pooblievali sporak tak, ze z neho karamel vyskriabavam dodnes :) ale je to pochutka
marcy
jéj,práve také niečo hľadám:)...mám fungel novú crips panvicu z mikrovlnky ( tá má viacej rokov,viac funkcií,stála nekresťanské peniaze ) nižšie bočnice,ale skúsim....hádam nevykypí
elekra
Aj ja ho mám medzi svojimi receptami. Len si cesto robím sama. Podľa mňa je to najlepší jablkový koláč na svete....
nesi
Jablká som ráno nazbierala a k obedu bude aj dezertík mňam dík dúfam že sa zavďačím aj manželovi ktorý takéto koláče zbožňuje
veronicko
ďakujem bol výborný, ale asi polka karamelu mi ostala prilepené v jánskom skle a to som ho preklopila hneď ako som vytiahla z rúry, viete mi poradiť ako na to, aby sa to nabudúce nestalo? kde som spravila chybu? ďakujem za radu+
hankatn
tiež robievam tento koláč, ale ja tie jablká poukladám na karamel a ešte nechám karamelizovať spolu, jabĺčka zmäknú a dostanú úžasnú karamelovú chuť a pustia šťavu, ktorá sa zmieša s karamelom, potom po vychladnutí tam dám cesto podobné lineckému a keď po upečení koláč otočím, všetok karamel aj so šťavou stečie na koláč, ktorý zostane vláčny
1x tejuka
lanabard
ja to zvyknem robievať na ťažkej liatinovej panvici, urobím karamel a v ňom tiež nechám skaramelizovať jablká, niekedy pridám do karamelu aj trochu vlašských orechov /super/, navrch rozvalkané lístkové cesto, popichám vidličkou a v tom to dávam aj do rúry upiecť. Keďže panvica má aj ručku, dobre sa to vyklápa, hoci koláčik máva dosť šťavy .
používateľ nemá avatar
mai
mai
preco v tych receptoch, nie su ziadne casy... kolko je to "kratko povarime"? Mne sa to po minute pripieklo :((
lanabard
odkaz Mai: v tomto recepte nič netreba variť..... keď sa rozpustí karamel, poukladáš na to jablká....prikryješ cestom, trochu prepicháš a dávaš upiecť do rúry....ako dlho?? záleží od cesta.... lístkové cesto sa musí trochu dvihnúť a chytiť farbu a je to hotovo, neviem ti presne povedať koľko minút potrebuješ. V elektrickej rúre to trvá inak ako v plynovej.... všetko záleží od farby cesta a tvojej intuície... ale tento koláč sa nedá pokaziť.... je to veľmi vďačný recept aj pre neskúsených.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia