Klasický jahodový džem s minimom cukru

adakovalinka - fotkaadakovalinka, 7. júna 2015

Aj keď je tu na vareche veľa skvelých receptov na jahodový džem, rozhodla som sa pridať aj ten náš, aby som ho mala v Zobraziť celý popisAj keď je tu na vareche veľa skvelých receptov na jahodový džem, rozhodla som sa pridať aj ten náš, aby som ho mala v mojej online kuchárke a mohla ho jednoducho poslať emailom. Pridávame čo najmenej cukru, ale menej ako je uvedené sa nám neosvedčilo. Recept je určený najmä začiatočníkom.

180 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
250 g
3 g




Postup

  1. 1

    Jahody neumývam, len čo najskôr po obratí odstránim zelené časti a rozkrojím na polovicu. Jahody používam menšie, sú plné chuti a menej vodnaté. Nakrájané jahody zmiešam s cukrom a nechám asi 24 hod. odpočívať v chlade. Je dôležité aby jahody boli v chlade a tak isto dávať pozor aby sa na ne nenatrúsilo. Pár krát ich počas státia premiešame.

    Klasický jahodový džem s minimom cukru - obrázok 1
  2. 2

    Jahody pustia šťavu, takže sa nenaplašte. Pred varením do jahôd dôkladne zamiešame kyselinu citrónovú. Pri samotnom varení džemu je dôležité aby nikde neboli omrvinky, múka alebo iné potraviny, ktoré by sa mohli do džemu dostať a ten by sa neskôr mohol pokaziť. Džem varím v štyroch hrncoch. Do každého hrnca nalejem asi 8 cm jahôd, aby sa čo najrýchlejšie ohrial a začal odparovať. V menších hrncoch, na stredne silnom plameni, džem miešam až pokiaľ je skoro hotový. Zistíme to tak že začne hustnúť a keď prejdeme žufankou po dne nádoby,hustejšia tekutina bude bublať a taktiež farba džemu je tmavšia. Kúsky jahôd sa z časti rozvaria, ale nejaké ešte ostanú viditeľné. Netrvá to dlho. Následne džem prelejem do najväčšieho hrnca. Tu sa musí vmestiť celá várka, aby sa pekne premiešala. Vo veľkom hrnci džem dôjde a aj zvyšné časti jahôd sa rozvaria.

  3. 3

    Aj keď sa vám v hrnci môže zdať džem riedky, keď ochladne pekne zhustne. Preto si na čistý tanierik nalejeme vzorku, aby sme videli, ako hustý ostane. Horúci džem nalievame do čistých pohárov, a viečka si uvaríme, aby boli sterilizované. Na vrchu pohára nemôže byť vyliaty džem, aby sa viečko pekne chytilo. Utrieme ho mokrou, čistou rukou. Je dôležité aby všetky handry, varešky, hrnce a pod. boli čisté.

  4. 4

    Hneď ako džem nalejeme do pohára, zavrieme viečko tak aby sa netočilo, obrátime celý pohár dnom na vrch. Necháme ich obrátené 30 min a otočíme naspäť. Poklepaním po viečku skontrolujeme, či sú viečka správne uzavreté. Ak sa nám niektoré poháre nepodarili správne uzavrieť, vymeníme viečko a sterilizujeme džem v horkom kúpeli.

  5. 5

    Sterilizovanie: V zaváracom hrnci: naukladáme poháre do hrnca, nalejeme vodu až 1cm pod viečka pohárov. Keď sa voda ohreje na 90°C sterilizujeme ešte 10min. Ak zavárací hrniec nemáte, postup je taký istý, až na to, že na dno pohára dáme utierku. Keď poháre z hrncov opatrne vyberiete, nieje potrebné ich obracať. Mne varenie a konzervovanie 12kg jahôd netrvá dlhšie ako 2 hod. Vznikne asi 23 menších pohárov. P.S. vždy používajte nový vrchnák na pohár, nikdy nezavárajte ten istý vrchnák A tu je výsledný, chutný džem :) Prajem dobrú chuť.

    Klasický jahodový džem s minimom cukru - obrázok 5

Diskusia k receptu

sovka62
Ahááááá.... Už som pochopila! 250 g cukru na kilo jahôd je jednoznačne málo (lebo cukor v ňom funguje ako konzervant) a keď som to prečítala, bola som presvedčená, že takto pripravený džem sa určite pokazí.
Ale ty si s tým vybabrala, džem v pohároch sterilizuješ a nepokazí sa nič.
Mám už toľko rokov, že je hanba priznať koľko, ale toto som nepočula a zaváram od detstva, najprv s mamou, neskôr sama a s kolegyňami sme si kuchynské skúsenosti vymieňali celý život.
Ďakujem za recept, veľmi sa mu teším. Doteraz som na kilo jahôd dávala 600g cukru a veru bol taký sladký, až bol príkry, vadilo mi to, hoci sladké môžem. Ukladám a vyskúšam o rok, tento rok jahodový nevarím, vlani som to prehnala.
adakovalinka
@sovka62 máte pravdu, sterilizovania je taká záruka :) aj ja zaváram s mamou už od detstva, a vždy sa nám džemy zdali až príliš sladké, tak sme skúšali a po rokoch sa nám overil tento recept :)
Boli roky, keď sme cukru dali ešte menej ale potom sa už džem kazil :(
tak nech sa pekne podarí :) som rada že recept poslúži
marta5
@ adakovalinka - súhlasím s Tebou. Každý džem pre istotu sterilizujem a potom sa mi určite nepokazí .Práve som ich bola oberať v záhrade a na raňajky mám chlieb s jahodovým džemom z minulého roku.Nech sa darí.
jerica
škoda, o deň skôr. Bola som na samozber a to sa nedá nechávať ani deň.
Možno o rok zrealizujem. Decká majú radšej marhuľový, lebo pri jahodovom reklamujú, že je veľmi sladký.
Ináč kto chce ísť na samozber jahôd do Dunajskej Lužnej, je to vyzbierané, ak tak, dajú sa vyzbierať už len paberky .
martamm
Recept výborný, ale neviem si predstaviť, že by som jahody neumyla, veď sú aj od blata, keď poprší, ináč 1****** :)
jerica
zbierala som hneď ked sa začal 5 júna samozber, už je džem v pohároch aj s popisom, nič to, o rok ked sa dožijem, skúsim dať menej cukru.
adakovalinka
@martamm haha to je pravda že blato by pekne chrumkalo :) vtedy by som umyla aj ja :)
@radost raz vyskúšam :) skúšala som aj s jablkom, no to sa mi nepáčilo ale ďakujem, o rok skúsim
@marianne som rada že poslúži :)
aroooo
aj ja dávam podľa možnosti čo najmenej cukru cca 30 dkg/kg, ale podľa mňa aby sa nekazil záleží aj od toho, aby sa uvaril hustý, že aj "mačka prebehne po cestičke v ňom za varechou..." a na koniec varenia dávky dávam do neho ešte na špic noža /málinko/ kyselinu benzoovú - konzervač.prípravok na zaváranie - bráni jeho pokazeniu a je to zanedbateľné množstvo, dostať aj napr. v Jednote. Takže kk, 5* a čakám na marhuľový čo najskôr, aby som ho mohla tento rok uvariť
adakovalinka
@elena presne tak, ešte že sa rozumieme :)
@aroooo pravdupovediac, ja ho robievam skôr redší, aby sa pekne natieral a ostala mu pekná svieža farba, ale ak sa vám osvedčil hustý, je to na vás :) ďakujem za radu, možno ostatným Varecháčom, ja sa konzervačných látok bojím... a ďakujem za pekný komentár, pridám čo najskôr
afataga
tento rcp mi akosi unikol, si ma rozosmiala, ze viecka si uvarime :-))), asi skor vyvarime, ale pochopili sme, jahodovy asi robit nebudem, ale na marhulovy sa chystam, tak pockam na rcp, lebo tiez nemam prada presladene dzemy, ja ale ak uz nieco zavaram, ci sladke, alebo kysle, vsetko strerilizujem, pre istotu
adakovalinka
@afataga no s úsmevom je deň krajší :) veru presladené džemy sú riadna telenovela, suseda robievala tak, že dala 3kg cukru na 1kg hrušiek :D keď nám jeden pohár z lásky venovala, ani sme nevedeli čo s ním, ale do pečenia namiesto cukru bol dobrý :)
majkahra
Ďakujem za recept, úplne mi prišiel vhod, lebo jahody boli nazbierané a len tak že vypijem si kávičku a ešte pozriem čo nového na vareche a pustím sa do roboty. Úplne som zajasala keď som zbadala recept na tento džem. Priznám sa že tiež mi vadia presladené džemy a nerada robím s konzervačnými prípravkami. Takže džem je uvarený. Varenie naozaj netrvá dlho a vyzerá v pohároch moc dobre.
adakovalinka
@majkahra to som rada že recept potešil :) aj ste sterilizovali? tak zajtra ráno ku kávičke bude pečivo s džemom? tak nech všetkým dobre chutí :) a ďakujem za pekný koment
mezi
Skutočne 3 g kyseliny citrónovej? Vážne na 1 kg ovocia? Kyselina citrónová má zmeniť pH, na mierne kyslé, úplne stačí hodnota 5,5 - 6, a kyslosťou prostredia sa zaváranina zakonzervuje. Preto mať obavy z kysnutia napr. naprášenej múky, je zbytočné. Aj keď chcel by som vidieť toho babráka, čo tam namúči pri práci :). Každý varený cukrový sirup sa ťahá ako nitka, chladnutím tuhne a keď sa cukor až veľmi prevarí, že v podstate skaramelizuje, tak stuhne až na kameň - to je typická vlastnosť cukru. A keďže predpokladám, že cukor do lekváru dávaš presne kvôli tomu, tak ho môžeš ešte v pokoji ubrať. Ibaže ho dávaš na dosladenie jahôd! No ale prečo varíš lekvár z nedozretých jahôd? Veď nechať jahody dozrieť až prezrieť je zadarmo a banálne, nehovoriac o tom, že fruktóza a sacharóza nie je ten istý cukor.
mezi
@adakovalinka , v súvislosti s odpoveďou na @terinka55 že žiadne éčka?! E330=kyselina citrónová, jej nadmnožstvo spôsobuje, že reaguje s cukrom, a lekvár hnedne. Akurátne množstvo spôsobí, že antioxidačná vlastnosť kyseliny citrónovej sa na jahodách uplatní tak akurát - keď nevieš, radšej neodpovedaj
adakovalinka
@mezi tvoj komentár nie úplne rozumiem, hlavne nie jeho pointu, ale je to tvoj názor
kľudne var džem podľa seba, ako som písala v úvode, tento recept mám overený a som s ním spokojná, preto som sa rozhodla podeliť sa oň s ostatnými varecháčmi, pH džemu skutočne nesledujem. Každý vie ako sa správa cukor. Jahody nepoužívam nedozreté, ale také, aké sa mi osvedčili, čiže menšie.
No nevadí, ako hovorím, kľudne pridaj svoj recept ak ho považuješ za lepší a poslúži aj ostatným.
Prajem pekný deň.
violeta
@mezi , keď nevieš, tak nemudruj! " akurátne množstvo spôsobí, že antioxidačná vlastnosť kyseliny citrónovej sa na jahodách uplatní tak akurát" - to je naozaj presný údaj.....
Tvoje arogantné komentáre ti zrejme kompenzujú tvoje "vysoké" sebavedomie v skutočnom živote....utvor zo svojich viet aspoň niečo poučné, inak rada by som ťa stretla v reále...
lizatko
Necitala som vsetky komentare, je tu toho vela, ale len napisem, ze ja kombinujem s ribezlami, prave preto aby nebol prilis sladky ako sa pise na zaciatku v ktoromsi komente. Ale krasne popisany recept, dopodrobna, dakujem tiez.
2010
A pridanim borievok tiez dostane dobru chut -)


haji
@2010 (13.11.2019 15:40)
Tak ti teda nevím, Karle...?
Borievok? a nebo čučoriedok?!
Taká hromada jalovčinek - borievok by zastavila i let orla... ehm
zdenkab
Ďakujem za recept, niečo takéto som hľadala. Dnes sa do toho pustím, akurát jahody musím umyť, lebo včera lialo a sú zašpinené od zeme. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia