Keksíky z lisu

evusik - fotkaevusik, 7. marca 2010
Keksíky z lisu
Foto: evusik

Toto cesto sa dá použiť aj ako strojkové, ale odkedy mám lis používam len ten. Je to veľmi rýchle a rôznorodé a ak keksíky Zobraziť celý popisToto cesto sa dá použiť aj ako strojkové, ale odkedy mám lis používam len ten. Je to veľmi rýchle a rôznorodé a ak keksíky odložím do plechovej krabice vydržia veľmi dlho. Už sa mi stalo že som ich robila asi týždeň pred Vianocami, podávala do krabíc a jednu zabudnutú som objavila až po Veľkej noci a boli ako "nové".

15 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

650 g
5 bal.
500 g
250 g
1 ks
1 bal.




Postup

  1. 1

    Suroviny zmiesime na hladké cesto. Cez strojček tvoríme na jemne vymastený plech rôzne tvary. Pečieme pri teplote 200°C asi 10 – 12 minút. Treba dať pozor, každá trúba ináč pečie. Keksíky majú ostať takmer biele ja ich skúšam tak, že jeden nadvihnem nožíkom a keď je od spodu ružovkastý viem že sú hotové. Z tohto cesta môžeme robiť rôzne druhy.

  2. 2

    Kokosové keksíky - pridáme kokosovú múčku

  3. 3

    Čokoládové keksíky - pridáme kakao, alebo na jemno nastrúhanú čokoládu, po upečení sú mramorové

  4. 4

    Dvojfarebné keksíky - do časti cesta pridáme kakao a ušúľame s neho tenší šúľok, z bledého cesta si spravíme rovnaký šúľok mierne ich pritlačíme k sebe a vložíme do lisu, alebo priamo do lisu vkladáme kúsok bieleho a kúsok tmavého cesta

  5. 5

    Hotové keksíky môžeme podávať tak ako sú, alebo ich môžeme poliať čokoládou a ozdobiť orechami, lentilkami, kandizovaným ovocím, menšie tvary môžeme zlepovať kyselším džemom, alebo nutelou. Fantázii sa medze nekladú.

Diskusia k receptu

sovka62
Sú pekné, Evúšik. (Mimochodom, sme menovkyne, ale mne rodina hovorí Evička a ostatní Evka. Odtiaľ aj Sovka - ešte zo školy, tam ma prezývali Evka-Sovka, že sova je symbol múdrosti.)
Už sme tu o tom lise debatovali a ja som ho ešte stále nevytiahla. Ale už budem musieť, blíži sa Veľká noc, tak sa keksíky zídu. A nemáš náhodou do tej mašiny recept aj na slané? Ja také slané drobotiny vykrajujem do zblbnutia, ale moje recepty by sa do lisu nehodili, všetky som postupne poupravovala, skúšala som pokiaľ až môžem zájsť v znižovaní množstva tuku, aby neboli mastné, ale ešte stále jedlé. Keď ich budem piecť, hodím recepty, aby bol aj obrázok.
evusik
tak slané do lisu ma ešte nenapadlo a to som viac na slané ako na sladké, dobrý nápad určite vyskúšam a dám vedieť
ináč čo sa týka lisu, ja mám už tretí, ten prvý mi vydržal nejakých 20 rokov, lebo bol celý kovový, potom som si kúpila s prepáčením taký šmejd - nepoužiteľný a teraz mám celkom dobrý aj keď nie taký ako ten prvý
sovka62
Ja mám akýsi Fackelman, ale veru neviem, či je kvalitný, alebo nie, lebo za tých viac ako desať rokov čo ho mám, som ho skúšala použiť dva razy. A keď sa mi keksíky nechceli lepiť na plech, ale na lise boli prilepené kvalitne, dôkladne som ho umyla, poskladala do krabičky a zastrčila do skrinky celkom dozadu, kam ani nedočiahnem. Do ruky sa mi dostane len pri upratovaní a to vždy váham - vyhodiť? nevyhodiť? Zatiaľ prežil a možno sa mu vďaka Tebe dostane cti, že bude aj pracovať.
evusik
odporúčam, na základe mojej vlastnej skúsenosti vytrvaj a skúšaj - oplatí sa ti to. Mne sa tiež nedarilo až keď to chytil do rúk môj muž a jemu to išlo tak vtedy sa to akosi zlomilo a začalo sa dariť aj mne. A keďže môj muž je na sladké a kupovať keksíky z obchodu je síce jednoduché ale drahé, tak mu pečiem takéto a aj iné čo dlhšie vydržia. Dám do plechovej krabice, keď dostane chuť na sladké, otvorí si nutelu, keksíky a čaj, alebo kávičku a je chlapec spokojný. No čo by človek neurobil pre toho svojho ????
resko
do cesta pridávam aj škoricu,vytláčam na suchý plech na ktorý sa prilepí
stanka83
ja ich tiez rada robievam a su vyborne a nenarocne mnam mnam
janette4
vyzerajú fantasticky.koľko asi vyjde z jednej dávky? Inak Evička,tiež som Turanka :-)
evusik
ahoj @janette4 ďaľšia Turanka na Vareche, je nás tu viac... super :-)
tak koľko ich je z jednej dávky netuším, vždy je to ináč. Záleží aké veľké tvary si zvolím, ale narobí sa toho veľa a hlavne vydržia dlho
ivka0705
práve dopekám posledný plech, a chcem ti poďakovať pretože sú úžasné, ako venčeky z obchodu :) Trošku som sa bála o lis, pretože mám ten od tescomy plastový a po prečítaní niekoľkých článkov som dostala strach, že to nevydrží. S malou dušičkou som vkladala cesto do lisu, ale som prešťastná, lebo to vydržal. Fakt úžasný recept. Zapisujem do môjho receptára, aby som oňho neprišla. Veľmi pekne ďakujem :)
evusik
@ivk0705 veľmi si ma potešila, tieto keksíky sú naše obľúbené.... sú dobré a je ich veľa, v plechovej dóze vydržia veľmi dlho.... bohužiaľ momentálne som bez lisu, ten môj som zlomila :-(
som rada, že sa ti darilo a že keksíky chutia a že tvoj lis vydržal :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia