Karamelizové mandle
Foto: salinka
Bývam vedľa stánku, kde v predvianočnom čase predávajú pečené gaštany a rôzne karamelizované orechy. Ukrutne to rozvoniava, až tak, že som sa rozhodla ich Zobraziť celý popisBývam vedľa stánku, kde v predvianočnom čase predávajú pečené gaštany a rôzne karamelizované orechy. Ukrutne to rozvoniava, až tak, že som sa rozhodla ich vyskúšať. Stalo to za to. Rozvoniava celý byt a chuť je úžasná.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Nachystáme všetko potrebné. Vody bolo na môj vkus aj priveľa, lebo potom dlho trvá, kým sa odparí. Ale postupovala som podľa receptu.
-
2
Dáme variť vodu s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Mandle sa môžu pripraviť aj bez škorice, ale to asi nebude úplne ono.
-
3
Keď nám to začne vrieť a voňať, prisypeme mandle.
-
4
Na vyššej teplote za stáleho miešania necháme redukovať
-
5
Cukor karamelizuje, stále miešame a môžme znížiť teplotu. Dávame pozor, aby karamel nezhorel.
-
6
Postupne sa nám utvorí takáto masa. Teraz už nastavíme najnižšiu teplotu.
-
7
Neúnavne miešame, pokým sa karamelizovaný cukor nezačne opäť topiť.
-
8
Keď sú krásne lesklé, vysypeme ich na plech s papierom na pečenie, alebo na tácku, ktorú si potrieme maslom. Pomocou dvoch vidličiek oddeľujeme zlepené mandle. Pri koštovaní dajte pozor, sú vriace! Necháme úplne vychladnúť. Môžme Ich zabaliť do vrecúška, ako darček.
-
9
A ešte zdroj receptu:-)
@Haji :-))))))))) Všetkých nás to čaká:-) Ale mám dobrú správu: mandle sa dajú predtým podrviť na menšie kúsky a potom karamelizovať. To sú krokanty a tie by si už dala!
Jen mně překvapilo, že se mandle neloupají. Když jsem dělal v hotelu mandle z 10kg, tak se nejdřív spařit, pak oloupat a potom pražit. Díky za Tvůj recept.