Kandizovaná pomarančová kôra fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 17. septembra 2012

Robila som pred pár dňami kompót do ktorého som pridala aj pomaranče..bolo tej kôry dosť veľa,tak som z nej urobila kandizovanú kôru..bolo mi ľúto vyhodiť..bude fajn do zákuskov a koláčov..

45 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pomaranče,ktoré som dala do zaváraných hrušiek..

    Kandizovaná pomarančová kôra (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kôru som umyla a zaliala vodou..nechala som ho vo vode 2 dni stáť...iba vodu som vymieňala 3x počas dňa....

    Kandizovaná pomarančová kôra (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 2 dňoch som vyžmýkala z nej vodu a pokrájala na malé kocky...

    Kandizovaná pomarančová kôra (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odvážila som cukor...koľko vážila pomarančová kôra,toľko som odvážila cukru..dala som ju na sporák skaramelizovať len do polovice...a pridala som toľko vody,aby zakryla cukor...potom som pridala aj pokrájané kocky...varila som hodinu..pokial sa kôra nezosklovatila..

    Kandizovaná pomarančová kôra (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď už sa úplne odparila voda a zostali iba kocky,vysypala som ich na pečiacim vystlaný pekáč...

    Kandizovaná pomarančová kôra (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nechala som ich vychladiť chvíľku a potom som ich posypala cukrom,aby sa prilepil na kocky...

    Kandizovaná pomarančová kôra (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naplnila som ju do pohárov...je výborná...dobrú chuť......

    Kandizovaná pomarančová kôra (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
Aktuálny recept, ide zima, naše ovocie končí, na rad prídu pomaranče, tak bude suroviny nadostač. Robievam inak, ale tento tvoj recept rýchlejší, tak vyskúšam.
mam vlastne pomarance, odpadlo by asi dvojdnove mocenie, lebo chemiu nepouzivame, ale co potom s takym sladkyym kondenzovanym materialom? Ako sa da pouzit? Rada by som to vyskusat...
Robím ju už roky a využívam ju všade, kde je len možné. Je super, je chutnejšia ako kandinzovaná kôrka, ktorú ponúkajú obchody. A hlavne, takto pripravená je bez konzervantov.
nerozumiem bodu 4 - co si dala skaramelizovat? Koru s cukrom a potom doliala vodu? A preco potom si do toho dala kocky...? Aspon tak som si to precitala, chystam sa to urobit co najskor, pomarance pomaly koncia, nech este vyuzijem poslednu koru :)
@babinka ,dala som cukor do hrnca a chvíľu som ho miešala, kým sa urobili také skaramelizované hrudky, nenechala som celkom zmeniť cukor na karamel...potom som naliala toľko vody iba, aby cukor bol vo vode, ale iba presne namočený...po chvíľke, keď sa to začolo topiť, som pridala pokrájané pomarančové kocky...už potom iba občas miešala, kým sa celkom voda neodparila a cukor vstrebal do kociek...
@vierutt ,pestujem si pomarančovník, ale nie je štepený a tak iba rastie a nič z neho nemám..iba listy, ktorými som ozdobila pomarančové kocky...voňajú prekrásne , ked ich pomrvím v prstoch...bohužiaľ, pomaranče kupujem...
potom uz rozumiem, mas tam napisane: dala som ju..namiesto dala som ho (cukor - nie koru), tak to zajtra vyskusam, budeme odstavovat dzus a kora by skoncila v komposte :)
Ulozim si tento tvoj receptik,kedze pomarance mame dost casto a vacsinou supky idu do kosa takto si ich postupne mozem skaramelizovat,odlozit a pouzit do kolacika :-) .....ekonomicke vyuzitie :-) uz je v KK
izabela929, my takto "pestujeme" grep, po 30 rokoch vlani v máji zakvitol, veľmi bohato, mal asi 20 plodov, postupne sme po jednom rozrezávali a pozerali, teraz ich zostalo asi 8, stále nie sú zrelé - tak možno aj Tvoj pomarančovník zarodí
@euphoria , ja som tej kôry narobila veľa, lebo som robila v novembri Vianočné džemy a do nich ide dosť po,arančov, citrónov, všetko som zúžitkovala..mala som z toho 5 litrový pohár...a nemusíš iba do koláčov dávať...my máme stále na stole v tanieriku kôru a zobkáme, ke´d máme na ňu chuť...nepokazí sa, vydrží dlho, lebo ju konzervuje cukor...nemám ju v chladničke, držím ju v špajzi na stole..občas potrasiem pohárom, lebo sú teplotné výkyvy, občas je teplo, potom zima...neboj, len ju treba poriadne prať, ked sa močí vo vedre s vodou...aj 3-4 krát cez deň ju preperiem v rukách a vymením vodu, aby všetko nečistota a postreky vyšli z nich...veľmi sa teším, že si mi napísala o tom, že si recept vyskúšala...ďakujem pekne.-)))

Pridaj komentár k receptu: