Kalerábové halušky

dvorka - fotkadvorka, 4. novembra 2014
Kalerábové halušky
Foto: dvorka

Mám veľmi rada halušky zo zemiakového cesta. Chcela som vyskúšať niečo nové a zvolila som namiesto zemiakov nastrúhaný kaleráb. Nevedela som dopredu či sa Zobraziť celý popisMám veľmi rada halušky zo zemiakového cesta. Chcela som vyskúšať niečo nové a zvolila som namiesto zemiakov nastrúhaný kaleráb. Nevedela som dopredu či sa halušky vydaria preto som postup nefotila, ale výsledok ma milo a hlavne s chuťou prekvapil.

3
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

250 g
250 g (gigant)
3 polievkové lyžice
 na zriedenie cesta
 na varenie




Postup

  1. 1

    Nastrúhala som si kaleráb, premiešala s vajíčkom. Pridala som múku, škrobovú múčku a po troche som prilievala vodu aby bolo cesto haluškové. Nakoniec som cesto tyčovým mixérom rozmixovala na jemno, aby dobre prechádzalo haluškárkou. Do vriacej osolenej vody som nahádzala halušky, nechala chvíľu povariť a sitkom povyberala do misy. Bryndzu som rozmiešala s kyslou smotanou ktorú som zamiešala do halušiek. Na vrch každej porcie som dala za lyžicu škvariek a omastila masťou. Halušky majú jemnú sladkastú chuť a myslím si že sa hodia aj ako príloha k mäsu aj ako samostatné jedlo či už s kapustou, bryndzou alebo tvarohom.

    Kalerábové halušky - obrázok 1

Diskusia k receptu

izabella929
úplne super nápad...) robila som už s karelábom, ale domáce šiflíky a boli veľmi chutné.-)
micanela
@izabella929 - pripomenula si mi babku, ta robievala sifliky s kalerabom a boli uzasne
recept neviem, aj ked som uz skusala nikdy to nie je ono... ale mozno su to len spomienky z detstva
alexdidi
Super, super, super....kalerábov= recepty mám rada a @micanela , ak sifliky sú fliačky, tak tie robievam s kalerábom tiež a sú výborné.
tetrisss
Jeej, to je zaujimave a este aj zdrave, lacne, urcite skusim, dobre si to vymyslela.
motyka
Ja robím riadne vajcové halušky / ako nokerle / s kalerábom, duseným, ako kapusta. Ochutené, so slaninkou. Tiež je to fajnové. Ale čo sú to šiflíky? Ešte som to nepočula. Napíšete, ako ich robíte ? Budem Vám vďačná. Ďakujem.
tetrisss
Sifliky su fliacky. Zvlastnostou je kalerab v ceste, to som este neskusala.
manya
halušky s kalerábom mám rada, ale z kalerábu som ešte nerobila, treba vyskúšať;
ubka
@Dvorka je vymyselník :-)) úžasný nápad..krásne naservírované, slaninka rozvoniava až sem.
havino
@dvorka , mna si nápadom veľmi potešila, mám Dia polovičku a v sezone som sa potešila od @mariamky haluškám s tekvicou, cuketou a veru ma v tomto období napadlo, že čím ja mu ich idem nadstavovať, vyvarujem sa väčšiemu pridaniu múky a že možno iná, málo iná chuť, neriešime, zdravie je prvoradé a kaleráby dostať furt a stále, takže vdaka Ti. Fotka vyzerá veľmi lákavo.
dvorka
@micanela halušky sú jemnejšie ako zemiakové, ale kalerábová chuť nie je silnejšia ako bryndzová.
deria
Keďže zemiakové sú ťažko stráviteľné je to výborný nápad použiť miesto zemiakov kareláb, vyskúšam. Díki @dvorka máš môj obdiv.
jarunka
Toto, je tiez dobry napad, ja sa chystam na tekvicove
havino
@dvorka , ešte raz Ti srdečne dakujem za pridanie tohto receptu, nápadu. Ja som si hlavu lámala, čím ja nadstavím halušky okrem tekvice, cukety môjmu Dia v zime. Z mraziaka tekvica na halušky nie je ono, treba pridať omnoho viac múky a to nemôžem z jeho zdravotných dôvodov. Dnes som mala 200 g už očistený kaleráb, tie dostať celú zimu, ešte pár mám svojich, pridala som 200 g špaldovej bielej hladkej, vajíčko, škrob som nedávala, ani kvapku vody mi nebolo potrebné pridať a výsledok, cez 600 g, skvelých, ale úplne skvelých halušiek. Neexistuje, ak niekto ohrňa nos, že by ich nezjedol, v haluškách nie je kaleráb vôbec cítiť, zavoňalo kalerábom len pri varení, ked som ich dávala do vody, inak vôbec, ale keby aj niekto mal fajnovejší jazýček, tak pre nás vzhľadom na to, že manželovi môžem naložiť aj o dve naberačky viac, pretože halušky obsahujú o 200 g múky menej, čo je dosť a to je pre nás dôležitejšie. Dakujem Ti, dakujem. Dám vedieť, či manžel zistí, ešte neobedoval, čomu ale neverím. U nás boli, ako príloha a tak už aj bude odteraz a poviem pravdu, sa mi cesto viac pozdávalo, ako s tekvicou, cuketou, tá predsa je len neporovnateľne vodovejšia.



dvorka
@havino : som rada že halušky chutili a vďaka za presný popis Tvojho spracovania. Ja som dávala škrob preto, že som nevedela či sa mi bez neho halušky vo vode nerozpadnú. Robím občas aj špenátové, ale teraz bez receptu neviem presne ako. No mne tieto kalerábové chutili zo všetkých možností najviac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia