Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami fotorecept
Foto: pusta
K jemnému ľahkému letnému šalátu som potrebovala ľahké a nadýchané pečivo, upiekla jemné maslové bagety. Sú veľmi chutné, vynikajúcej jemnej chuti, nadýchané ako Zobraziť celý popisK jemnému ľahkému letnému šalátu som potrebovala ľahké a nadýchané pečivo, upiekla jemné maslové bagety. Sú veľmi chutné, vynikajúcej jemnej chuti, nadýchané ako páperie, pórovité s veľkými okami, obohatené ľanovými semienkami. Môžu sa podávať ako príloha k šalátom i samostatne alebo rôzne plniť syrom, salámou, údeninou, nátierkami, paštétami aj zeleninou či rôzne upraveným, najmä pečeným mäsom a podávať ako samostatné jedlo, sú vhodné na výlety, na pikniky, raňajky, desiatu a večeru.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Do vandlíka som dala preosiatu múku, soľ a premiešala.
-
2
Pridala som do múky čerstvé droždie, kryštálový cukor a plátky zmäknutého masla.
-
3
Droždie som zaliala 150 ml vlažného mlieka,...
-
4
...a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
-
5
So zvyšným mliekom som začala spracovávať zmes a pridala som žĺtka dôkladne som všetko spracovala rukami, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky asi 10 minút a vzniklo...
-
6
....hladké, lesklé, pružné, polomäkké cesto, ktoré som nechala prikryté utierkou na tele vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
-
8
Vykysnuté cesto som ihned vytvarovala do valca na ľahko pomúčenej doske a rozdelila na 5 častí bez dalšieho kysnutia.
-
9
Z jednotlivých častí som spravila bochníčky,...
-
10
...ktoré som rozvaľkala do oválu o veľkosti asi 20x10 cm.
-
11
Ovál som stočila od dlhšej strany závinu tak, aby spoj bol na spodku a oba konce som jemne zahla pod závin, čím vznikol tvar bagety.
-
12
Bagety som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom a...
-
13
..prikryté utierkou som ich nechala na teple kysnúť ešte 45 minút.
-
14
Vykysnuté bagety som 2x potrela bielkom, ktorý som rozšľahala z 1/2 CL soli.
-
15
Posypala som ich ľanovými semienkami.
-
16
Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 200 stupňov 15 minút do zlato-žltej farby.
-
17
Vychladnuté som ich vložila do košíka.
-
18
Na priereze dobre vidno nadýchanosť, mäkkosť, pórovitú štruktúru s veľkými okami. Majú takú jemnú a vynikajúcu chuť, ktorú veľmi dobre zdôrazňujú práve ľanové semienka, že čoskoro pečiem tieto úžasné bagety znovu a z dvojnásobnej dávky.
vážim si to.
budem rada, ked vyskúšaš, sú vynikajúce.
veru, domáce sú domáce :-)))
dakujem
dakujem.
maslová bageta sa k nemu výborne hodí.
dakujem ti, priateľ môj, za až 5 pridaných hviezdičiek!!! :-))))
samozrejme aj za pochvalu.
Slnečný pozdrav letí z BA dio Iowy - pekný deň
nechám to tak ako je - ved múdry si nevšimne a hlúpy nevidí." :D :D :D, ja som tiež nevidela :D
dakujem za pochvalu.
dakujem za uznanie.
dakujem.
dakujem za úžasnú pochvalu.
pozri, čo som napísala pre @arooooo :D:D :D dakujem za uznanie.
pekný deň ti prajem.
je to fakt dobý recept a stojí za to, ho vyskúšať. potešilo ma, že ho ideš spraviť.
dakujem ti.
vdaka za *****
to ma veľmi teší, že si ich vyskúšala a že boli výborné.
dakujem za vyskúšanie, úžasnú správu i za pochvalu
no vidíš, teraz už vieš, ako treba spraviť kysnuté cesto - teším sa s tebou, budem ešte radšej, ak cestou redakcie pridáš aj foto tvojho skvelého úspechu :-)))
dakujem za veľkú pochvalu.
prajem vám krásny pohodový víkend, aj ked pre vás pracovný...nech sa vám darí!!!
varecha.pravda.sk/diskusie/fotky/5225-forum.html...
varecha.pravda.sk/diskusie/ako-pridat-ku-komentaru-fotku-...
ja som sa dlho učila pridávať fotky a naučila ma to za chvíľočku jedna naša milá varecháčka @lusinkab.
patrí ti môj obdiv a dvojnásobné blahoželanie :-)))
A co se týče toho vkládání fotek, s tím mi pomoci rád v mailu pomohla @andreac , za co ji ještě jednou tady děkuji... :-)
zachutia k fazulici, dobré sú aj samotné s masielkom, ale aj so salámou, šunkou, mäskom...a tak :-)))
dakujem.