Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. júla 2013
Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept)
Foto: pusta

K jemnému ľahkému letnému šalátu som potrebovala ľahké a nadýchané pečivo, upiekla jemné maslové bagety. Sú veľmi chutné, vynikajúcej jemnej chuti, nadýchané ako Zobraziť celý popisK jemnému ľahkému letnému šalátu som potrebovala ľahké a nadýchané pečivo, upiekla jemné maslové bagety. Sú veľmi chutné, vynikajúcej jemnej chuti, nadýchané ako páperie, pórovité s veľkými okami, obohatené ľanovými semienkami. Môžu sa podávať ako príloha k šalátom i samostatne alebo rôzne plniť syrom, salámou, údeninou, nátierkami, paštétami aj zeleninou či rôzne upraveným, najmä pečeným mäsom a podávať ako samostatné jedlo, sú vhodné na výlety, na pikniky, raňajky, desiatu a večeru.

5 ks
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
1 ČL
25 g
250 - 300 ml
1 ČL
100 g
1 ks
1 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do vandlíka som dala preosiatu múku, soľ a premiešala.

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som do múky čerstvé droždie, kryštálový cukor a plátky zmäknutého masla.

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Droždie som zaliala 150 ml vlažného mlieka,...

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    So zvyšným mliekom som začala spracovávať zmes a pridala som žĺtka dôkladne som všetko spracovala rukami, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky asi 10 minút a vzniklo...

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ....hladké, lesklé, pružné, polomäkké cesto, ktoré som nechala prikryté utierkou na tele vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 8

    Vykysnuté cesto som ihned vytvarovala do valca na ľahko pomúčenej doske a rozdelila na 5 častí bez dalšieho kysnutia.

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 8
  8. 9

    Z jednotlivých častí som spravila bochníčky,...

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    ...ktoré som rozvaľkala do oválu o veľkosti asi 20x10 cm.

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    Ovál som stočila od dlhšej strany závinu tak, aby spoj bol na spodku a oba konce som jemne zahla pod závin, čím vznikol tvar bagety.

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    Bagety som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom a...

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 12
  12. 13

    ..prikryté utierkou som ich nechala na teple kysnúť ešte 45 minút.

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 13
  13. 14

    Vykysnuté bagety som 2x potrela bielkom, ktorý som rozšľahala z 1/2 CL soli.

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 14
  14. 15

    Posypala som ich ľanovými semienkami.

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 15
  15. 16

    Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 200 stupňov 15 minút do zlato-žltej farby.

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 16
  16. 17

    Vychladnuté som ich vložila do košíka.

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 17
  17. 18

    Na priereze dobre vidno nadýchanosť, mäkkosť, pórovitú štruktúru s veľkými okami. Majú takú jemnú a vynikajúcu chuť, ktorú veľmi dobre zdôrazňujú práve ľanové semienka, že čoskoro pečiem tieto úžasné bagety znovu a z dvojnásobnej dávky.

    Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

medovnicek
plech na bagety mám, recept sa mi páči, takže si ho odkladám a časom určite vyskúšam, rada si ich tiež pečiem, tie domáce sú predsa len najsamlepšie:)
sracz
... doslova pred pár sekundami mi telefonovala moja sladká 1/2, že sa jej podarilo kúpiť hovädzí "brisket" => v nedeľu inovujem šťavnatú slabinku s ďalším druhom mäsa a tentoraz ho budemE zajedať s jemnými maslovými bagetami á la @pusta kamarátka z krásavice na modrom Dunaji! Ďakujem a ***** som už tomuto Tvojemu rcp pridal!
aroooo
krásne, kk, a určite sú ok aj z dôvodu, ako píšeš v bode 6 - kysli na "tele".......))))))
1x emami
joel
určite ich upečiem,lebo vyzerajú až nenormalne jedle
mariamka
velmi su vydarene, nadychane.. a pekny brept sa vam podaril :)) .. "ktoré som nechala prikryté utierkou na tele vykysnúť..." :)))
pusta
@medovnicek , je dobré mať plech na bagetty, ale mne nechýbal, išlo to aj bez neho celkom slušne.
budem rada, ked vyskúšaš, sú vynikajúce.
veru, domáce sú domáce :-)))
dakujem
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, ten brisket bude úžasný, tam nedostať krkovičku, tu nedostať brisket :-( a mám taký peikný recept na to mäsko. no, škoda...
maslová bageta sa k nemu výborne hodí.
dakujem ti, priateľ môj, za až 5 pridaných hviezdičiek!!! :-))))
samozrejme aj za pochvalu.
Slnečný pozdrav letí z BA dio Iowy - pekný deň
pusta
@arooooo , som rada, že ich máš v kk. úžasne si ma rozosmiala s bodom č. 6 - s tým "na tele" :D :D :D
nechám to tak ako je - ved múdry si nevšimne a hlúpy nevidí." :D :D :D, ja som tiež nevidela :D
dakujem za pochvalu.
pusta
@joel , to ma teší, že spravíš. sú fakt nenormálne jedlé, presne ako píšeš :-)))
dakujem.
pusta
@terrinka55 , dakujem za uloženie do kk, teším sa, že upečieš :-))))
dakujem za úžasnú pochvalu.
pusta
@mariamka moja, ten brept ma nesmierne rozosmial. nechám ho tam :D
pozri, čo som napísala pre @arooooo :D:D :D dakujem za uznanie.
pekný deň ti prajem.
hannah22
ako vždy recept, ktorý stojí za uloženie a už len skúsit... uložené a ozaj sa teším.... :))
pusta
@hannah , poviem ti pravdu. pôvodne to mal byť iný recept. omylom som dala o 100% viac masla a výsledok bol excelentný, nadchol ma, tak som tento recept v novej úprave pridala a takto ho robím aj v budúcnosti, repete už bolo.
je to fakt dobý recept a stojí za to, ho vyskúšať. potešilo ma, že ho ideš spraviť.
dakujem ti.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Určite vyskúšam, rada pečiem doma pečivo. Vďaka za recept.****
pusta
@goe , veľmi ma teší, že vyskúšaš.
vdaka za *****
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Dnes som bagety vyskúšala, sú výborné. Pridala som tam 2 poliev. lyžice lupinovej múky, ktorá to ešte zjemnila. Lupinovú múku dostať kúpiť kde predávajú potraviny pre racionálnu výživu. Je to prirodzený antioxidant, spomaľuje horknutie a žltnutie tuku, predlžuje trvanlivosť pečiva.
milo60
@pusta - Před více jak hodinou jsem dle Vašeho receptu upekl "Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami" ... nádherně nadýchané a měkoučké - prostě SUPER! (Škoda, že nevím, jak se sem vkládají fotky, nestydatě bych se pochlubil. :-) A to jsem před měsícem vůbec nevěděl, jak se zadělává kynuté těsto. Díky Vám a Vám podobným zkušeným "profíkům" a tomuto serveru můžeme my "amatéři" pronikat do tajů kulinářského umění. Ještě jednou děkuji za Váš recept.
pusta
@goe , lupinová múka je pre mňa novinka, ale veľmi dobrá :-))) dakujem za info.
to ma veľmi teší, že si ich vyskúšala a že boli výborné.
dakujem za vyskúšanie, úžasnú správu i za pochvalu
pusta
@milo60 , tak to je fantastické, máš dnes úžasné čerstvé jemné maslové basgety :-))) som veľmi rada, že sú nádherne nadýchané a mäkkučké, proste super.
no vidíš, teraz už vieš, ako treba spraviť kysnuté cesto - teším sa s tebou, budem ešte radšej, ak cestou redakcie pridáš aj foto tvojho skvelého úspechu :-)))
dakujem za veľkú pochvalu.
pusta
@andreac , člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, úprimne dakujem za vašu aktívnu pomoc pre nás všetkých :-)))
prajem vám krásny pohodový víkend, aj ked pre vás pracovný...nech sa vám darí!!!
milo60
@pusta - dostal jsem mailem podrobný návod na vkládání fotek do diskuze... Nejprve se to tedy pokusím vložit sám a nepůjde-li mi to, s povděkem se obrátím o pomoc na @andreac , které také děkuji za nabídnutou pomoc... ale zkusím to sám, vždyť všechno je jednou poprvé... i mé kynuté těsto bylo poprvé, i kváskový chlebík byl poprvé.... :-)
milo60
@andreac - Hurááááááá, hurááááá... zvládl jsem to, děkuji Vám za mail s návodem... :-)
pusta
@milo60 , tak sú úžasné tie tvoje Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami - vidím, že si sa odvážil z väčšej dávky a perfektne sa ti vydarili :-)))
ja som sa dlho učila pridávať fotky a naučila ma to za chvíľočku jedna naša milá varecháčka @lusinkab.
patrí ti môj obdiv a dvojnásobné blahoželanie :-)))
milo60
@andreac - vďaka Vám za pomoc... keď je dobrý učiteľ/ka... však to poznáte... "Učiteľka tanca ma naučíííííííííííííííííííííííííí.....! ... :-)
milo60
@pusta - mě asi blbě váží váha, nejdřív se nehýbala, pak rafička vystřelila... ale těsto perfektně nakynulo, až lezlo z velké mísy ven a pak podkynuly na plechu.... A děkuji za pochvalu... Jdu odvézt rodinku do kina na pohádky a pak se pokusím vyčmuchat ještě nějaký Váš zajímavý recept... Možná, že opět někdy hluboko v noci budu tady na Vás a Vaše recepty pět ódy... :-)
A co se týče toho vkládání fotek, s tím mi pomoci rád v mailu pomohla @andreac , za co ji ještě jednou tady děkuji... :-)
njdevil
Parada! Zajtra zamiesim cesto a peciem bagety ala @pusa , padnu ako uliate ku podbitej fazuli...-:)
pusta
@njdevil , budem rada a vetrím, že tieto msaslové bagety ala @pusta :D
zachutia k fazulici, dobré sú aj samotné s masielkom, ale aj so salámou, šunkou, mäskom...a tak :-)))
dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia