Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

K jemnému ľahkému letnému šalátu som potrebovala ľahké a nadýchané pečivo, upiekla jemné maslové bagety. Sú veľmi chutné, vynikajúcej jemnej chuti, nadýchané ako páperie, pórovité s veľkými okami, obohatené ľanovými semienkami. Môžu sa podávať ako príloha k šalátom i samostatne alebo rôzne plniť syrom, salámou, údeninou, nátierkami, paštétami aj zeleninou či rôzne upraveným, najmä pečeným mäsom a podávať ako samostatné jedlo, sú vhodné na výlety, na pikniky, raňajky, desiatu a večeru.

5 ks
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Do vandlíka som dala preosiatu múku, soľ a premiešala.
  2. Pridala som do múky čerstvé droždie, kryštálový cukor a plátky zmäknutého masla.
  3. Droždie som zaliala 150 ml vlažného mlieka,...
  4. ...a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  5. So zvyšným mliekom som začala spracovávať zmes a pridala som žĺtka dôkladne som všetko spracovala rukami, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky asi 10 minút a vzniklo...
  6. ....hladké, lesklé, pružné, polomäkké cesto, ktoré som nechala prikryté utierkou na tele vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  7. Vykysnuté cesto som ihned vytvarovala do valca na ľahko pomúčenej doske a rozdelila na 5 častí bez dalšieho kysnutia.
  8. Z jednotlivých častí som spravila bochníčky,...
  9. ...ktoré som rozvaľkala do oválu o veľkosti asi 20x10 cm.
  10. Ovál som stočila od dlhšej strany závinu tak, aby spoj bol na spodku a oba konce som jemne zahla pod závin, čím vznikol tvar bagety.
  11. Bagety som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom a...
  12. ..prikryté utierkou som ich nechala na teple kysnúť ešte 45 minút.
  13. Vykysnuté bagety som 2x potrela bielkom, ktorý som rozšľahala z 1/2 CL soli.
  14. Posypala som ich ľanovými semienkami.
  15. Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 200 stupňov 15 minút do zlato-žltej farby.
  16. Vychladnuté som ich vložila do košíka.
  17. Na priereze dobre vidno nadýchanosť, mäkkosť, pórovitú štruktúru s veľkými okami. Majú takú jemnú a vynikajúcu chuť, ktorú veľmi dobre zdôrazňujú práve ľanové semienka, že čoskoro pečiem tieto úžasné bagety znovu a z dvojnásobnej dávky.