Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
K jemnému ľahkému letnému šalátu som potrebovala ľahké a nadýchané pečivo, upiekla
jemné maslové bagety. Sú veľmi chutné, vynikajúcej jemnej chuti, nadýchané ako
páperie, pórovité s veľkými okami, obohatené ľanovými semienkami. Môžu sa podávať ako
príloha k šalátom i samostatne alebo rôzne plniť syrom, salámou, údeninou, nátierkami,
paštétami aj zeleninou či rôzne upraveným, najmä pečeným mäsom a podávať ako
samostatné jedlo, sú vhodné na výlety, na pikniky, raňajky, desiatu a večeru.
5 ks porcií |
120 minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Do vandlíka som dala preosiatu múku, soľ a premiešala.
- Pridala som do múky čerstvé droždie, kryštálový cukor a plátky zmäknutého masla.
- Droždie som zaliala 150 ml vlažného mlieka,...
- ...a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
- So zvyšným mliekom som začala spracovávať zmes a pridala som žĺtka dôkladne som všetko spracovala rukami, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky asi 10 minút a vzniklo...
- ....hladké, lesklé, pružné, polomäkké cesto, ktoré som nechala prikryté utierkou na tele vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto som ihned vytvarovala do valca na ľahko pomúčenej doske a rozdelila na 5 častí bez dalšieho kysnutia.
- Z jednotlivých častí som spravila bochníčky,...
- ...ktoré som rozvaľkala do oválu o veľkosti asi 20x10 cm.
- Ovál som stočila od dlhšej strany závinu tak, aby spoj bol na spodku a oba konce som jemne zahla pod závin, čím vznikol tvar bagety.
- Bagety som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom a...
- ..prikryté utierkou som ich nechala na teple kysnúť ešte 45 minút.
- Vykysnuté bagety som 2x potrela bielkom, ktorý som rozšľahala z 1/2 CL soli.
- Posypala som ich ľanovými semienkami.
- Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 200 stupňov 15 minút do zlato-žltej farby.
- Vychladnuté som ich vložila do košíka.
- Na priereze dobre vidno nadýchanosť, mäkkosť, pórovitú štruktúru s veľkými okami.
Majú takú jemnú a vynikajúcu chuť, ktorú veľmi dobre zdôrazňujú práve ľanové semienka, že čoskoro pečiem tieto úžasné bagety znovu a z dvojnásobnej dávky.