Foto: katka78
Je rýchlo hotový, nenáročný na suroviny. Verím, že ho zvládne aj začiatočník. Okrem toho je veľmi variabilný. Môžete si ho urobiť ako ja s Zobraziť celý popisJe rýchlo hotový, nenáročný na suroviny. Verím, že ho zvládne aj začiatočník. Okrem toho je veľmi variabilný. Môžete si ho urobiť ako ja s ovocím už na panvici, alebo prázdny a podľa ľubovôle ho ochutiť až na tanieri. Môžete ho natrieť obľúbeným krémom, ozdobiť ovocím, strúhanými orechmi, čokoládou, naplniť tvarohom, či šľahačkou a preložiť, potrieť lekvárom, posypať škoricou, stočiť do rolády.. záleží na vás. Nech vás hlavne neprekvapí, že tak rýchlo ako bude upečený, sa rýchlo aj zje :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ovocie si pripravím vopred. Očistím ho a podľa potreby nakrájam. Robievam tento koláč s čerstvým hroznom, ringlotami, jahodami, čučoriedkami, slivkami.. Ovocie si väčšinou prekrojím na polovicu, alebo ho nakrájam na plátky (záleží od typu ovocia). Tu práve som mala guľaté hrozno, bolo menšie, nechala som ho vcelku.
- 2
Vajcia si rozdelím do dvoch misiek, zvlášť žĺtky a zvlášť bielky. Žĺtky vyšľahám s cukrom, pridám mlieko, múku (polohrubú, alebo hladkú) a dobre premiešam. Z bielkov vyšľahám tuhý sneh a jemne ho spojím so žĺtkovou zmesou. Cesto má byť ľahučké, nadýchané od snehu. Potom má hotový koláč konzistenciu piškóty, nie palacinky.
- 3
Cesto vyklopím do rozhorúčenej panvice (moja má priemer cca 26cm) ..
- 4
.. a šikovne rozotriem do strán. Ak práve nemáte panvicu s nepriľnavým povrchom, použite podľa potreby tuk.
- 5
Navrch rýchlo poukladám ovocie a panvicu prikryjem pokrievkou. Ako píšem v úvode, ovocie môžete prípadne vynechať a koláč si dotvoriť až po jeho upečení.
- 6
Pečiem ho pri nižšej teplote, cca 5-7 minút. Na plyne je dobre použiť kovovú platničku pre rovnomernejší rozptyl tepla. S inými typmi sporákov skúsenosť nemám.
- 7
Keď je spodná strana upečená, koláč obrátim a dopečiem druhú. Bez ovocia je to s obracačkou hračka, s ovocím asi podľa toho, ako je kto zručný. Myslím, že s použitím taniera to zvládne každý. Neviem, či to treba detailne popísať. Koláč jednoducho z panvice opatrne zošuchnem na primerane veľký plytký tanier, prikryjem ho panvicou, s chňapkami na rukách ich oba spolu prichytím (tanier+panvicu) a rýchlym obratom otočím, tak, aby sa koláč na panvicu preklopil ovocnou stranou nadol. Dúfam, že je to zrozumiteľné :-) Rozhodne je to jednoduchšie ako to možno znie z popisu.
- 8
Keď sa upečie aj ovocná strana, hotový koláč znovu preklopím na tanier. Je takýto zlatistý a mäkučký ako klasický piškótový korpus.
- 9
Podľa potreby ho ešte ochutím škoricou, vanilkou, alebo cukrom. Do cesta ho veľa nedávam, teda ak máte radi sladšie, pridajte si podľa seba (do cesta, alebo k ovociu).
- 10
V lete som ho robila viackrát, tu je napríklad s väčším, poleným hroznom.
- 11
Raz som ho robila aj v bezlepkovej verzii s kukuričnou a pohánkovou múkou (1:1), chuť je však už potom veľmi špecifická po týchto dvoch surovinách a viem zo skúsenosti, že nie každému sadne. To je on, s ringlotami.
- 12
Ak ho budete skúšať, nech sa vám vydarí! Je ľahký, rýchlo hotový a vhodný aj pre 1 osobu, je to takmer jednohubka :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@tiginko ten slaný bude niečo na spôsob pizze? No veď ak ho vyskúšaš a budeš spokojná, možno sa s nami aj podelíš. Vieš, že ja rada vyskúšam :-)
@aleana s jabĺčkami som ho ešte nerobila, ale ja by som ich skôr nakrájala na tenšie plátky a tak poukladala. Strúhané pustia šťavu a budú asi aj ťažšie, keď ich dáš po celej ploche, ktovie ako sa potom cesto prepečie. Je to jemná piškóta.
@izabella929 je to skvelý recept, keď má človek chuť na koláč, no nemá veľa času, alebo energie na pečenie. Aj keď u teba o tej energii nepochybujem, že je :-)
@farbuska nech sa ti vydarí, potom daj vedieť :-)
@xyz tak štefánska omeleta vravíš? Nepoznám, poobzerám sa po nej. Ja som pri tomto koláči vychádzala z "omlet biszkoptowy (biszkoptowa omlett)", čo by mal byť poľský recept, tam sa cesto pečie bez ovocia, ozdobuje až hotové. No a raz som si povedala, však vyskúšam takto a odvtedy tak robievam. Ale dá sa urobiť aj ako menšia roládka, alebo vrstviť ako tortu. Máš pravdu, presne taký je, akurát pre jedného, dvoch na pochutenie.
@marianne rýchlo upečený, rýchlo zjedený :-)
@zuzanka1367 nech sa vydarí. S ríbezľami by chutil aj mne :-)
@janara áno, je to jemné piškótové cesto. Je to taký kríženec palacinky a piškóty - pečie sa ako palacinka a chutí ako piškóta, vďaka snehu je nadýchaný.
Ďakujem za komentáre a kto budete piecť, nech sa vám vydarí a chutí! :-) Pekný deň!
varecha.pravda.sk/recepty/kolac-z-panvice-fotorecept/5961...
druhýkrát pri tomto recepte od @katky
a tretíkrát budem-až sa mi recept vydarí..
neuveriteľné..:-)
@afataga , nemôžem nesúhlasiť :-)
@mariamka , tak čo, uklochnené? A jablková omeleta.. máš ju aj tu na vareche? Opáčila by som :-)
@dzejsik , teším sa, keď ho vyskúšaš, som zvedavá akú podobu mu dáš, si veľmi šikovná!
@kukulienka71 , je to presne tak ako píšeš :-)
@T ánička, veľmi si ma potešila, že si ho vyskúšala a ešte viac, že si spokojná! A vieš, že si ma ešte aj pobavila? S tým objavom Ameriky.. lebo presne tak som sa aj ja s ním prvýkrát cítila a behala som po byte, ¾ koláča zjedeného a vytešovala sa, čo s tým cestom ešte všetko urobím, aké nekonečné obmeny môžem skúšať. V lete sme fičali na čerstvom ovocí, v zime bude skôr lekvár, tvaroh.. A veru sa teším aj na tvoje variácie ďalšie, lebo ty mu dáš ešte X podôb, poznám tvoju kreativitu. Aj milión fotiek mi sem pokojne pridaj, každej jednej sa poteším. Aj teraz si krásnu pridala a čučoriedkový koláč je super! Liatina je ťažká, ale ty si šikulka, jasné, že si aj to zvládla. Urobila si mi veľkú radosť, ďakujem :-)
@frezia68 , mne aj tá pohánkovo-kukuričná verzia chutila, len mi bola málo sladká, musela som dať viac cukru ako predtým do pšeničnej. Prípadne sa dá pohrať aj s múkami, vyskúšať možno tie Schar Mixy, ale s tými už ja skúsenosť nemám.
@finczi , aj ja ďakujem :-)
@marcel83 , ako vo Fraštáku? Dlhšie som ťa tu nečítala.. tu som použila menšie guľaté hrozno. Slivkový som robila tiež, je môj najobľúbenejší, to je aj dôvod prečo ho nemám na žiadnej fotke, po ten bod sa nikdy nedostal :-) Menšie slivky krájam na polovicu, väčšie radšej na plátky (ako tie ringloty na obrázku pri bode 11).
@gabriele , v mikrovlnke som dávnejšie tiež piekla jeden koláč, jablkový, tuším od @julica , ale ten bol teda vyšší.
@farbuska , ty si tiež šikovnica, keď už si ho aj vyskúšala, mám radosť :-) Z mrazeného ovocia som ho síce ešte nerobila, ale keď sú to menšie kusy (čučoriedky, ríbezle) nevidím v tom problém. Len ich treba opatrne ukladať na cesto. Ale trocha šťavy pustí aj čerstvé ovocie, veď pozri aj na moje fotky niekde pustí viac, inde menej. Som rada, že si vyskúšala a bude aj repete.
@radost , cesminkin je už aj u mňa uložený, mala som kolegyňu, ktorá nemala doma rúru, kiežby som poznala tieto panvičkové recepty vtedy, iste by ich uvítala. Tak nech sa to tretie zíranie ku spokojnosti vydarí :-)
@mezi , tvoje typické komentáre, v ktorých často nenachádzam zmysel.. nevadí. Prajem ti pekný deň a viac pozitívnej nálady :-)
@havino vydareny ho mas
@afataga no steak.... Aj tak sa to da povedat, ak je medium rare/medium :P
Ďakujem @hannah22. S polenými slivkami je môj najobľúbenejší, s jabĺčkami som ešte neskúšala. Aj ten slaný môže byť zaujímavý, veď pridaj recept, ja ho uvítam :-)