Jednoduchý koláč z panvice (fotorecept)

Autor receptu: katka78

Je rýchlo hotový, nenáročný na suroviny. Verím, že ho zvládne aj začiatočník. Okrem toho je veľmi variabilný. Môžete si ho urobiť ako ja s ovocím už na panvici, alebo prázdny a podľa ľubovôle ho ochutiť až na tanieri. Môžete ho natrieť obľúbeným krémom, ozdobiť ovocím, strúhanými orechmi, čokoládou, naplniť tvarohom, či šľahačkou a preložiť, potrieť lekvárom, posypať škoricou, stočiť do rolády.. záleží na vás. Nech vás hlavne neprekvapí, že tak rýchlo ako bude upečený, sa rýchlo aj zje :-)

5-10 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ovocie si pripravím vopred. Očistím ho a podľa potreby nakrájam. Robievam tento koláč s čerstvým hroznom, ringlotami, jahodami, čučoriedkami, slivkami.. Ovocie si väčšinou prekrojím na polovicu, alebo ho nakrájam na plátky (záleží od typu ovocia). Tu práve som mala guľaté hrozno, bolo menšie, nechala som ho vcelku.
  2. Vajcia si rozdelím do dvoch misiek, zvlášť žĺtky a zvlášť bielky. Žĺtky vyšľahám s cukrom, pridám mlieko, múku (polohrubú, alebo hladkú) a dobre premiešam. Z bielkov vyšľahám tuhý sneh a jemne ho spojím so žĺtkovou zmesou. Cesto má byť ľahučké, nadýchané od snehu. Potom má hotový koláč konzistenciu piškóty, nie palacinky.
  3. Cesto vyklopím do rozhorúčenej panvice (moja má priemer cca 26cm) ..
  4. .. a šikovne rozotriem do strán. Ak práve nemáte panvicu s nepriľnavým povrchom, použite podľa potreby tuk.
  5. Navrch rýchlo poukladám ovocie a panvicu prikryjem pokrievkou. Ako píšem v úvode, ovocie môžete prípadne vynechať a koláč si dotvoriť až po jeho upečení.
  6. Pečiem ho pri nižšej teplote, cca 5-7 minút. Na plyne je dobre použiť kovovú platničku pre rovnomernejší rozptyl tepla. S inými typmi sporákov skúsenosť nemám.
  7. Keď je spodná strana upečená, koláč obrátim a dopečiem druhú. Bez ovocia je to s obracačkou hračka, s ovocím asi podľa toho, ako je kto zručný. Myslím, že s použitím taniera to zvládne každý. Neviem, či to treba detailne popísať. Koláč jednoducho z panvice opatrne zošuchnem na primerane veľký plytký tanier, prikryjem ho panvicou, s chňapkami na rukách ich oba spolu prichytím (tanier+panvicu) a rýchlym obratom otočím, tak, aby sa koláč na panvicu preklopil ovocnou stranou nadol. Dúfam, že je to zrozumiteľné :-) Rozhodne je to jednoduchšie ako to možno znie z popisu.
  8. Keď sa upečie aj ovocná strana, hotový koláč znovu preklopím na tanier. Je takýto zlatistý a mäkučký ako klasický piškótový korpus.
  9. Podľa potreby ho ešte ochutím škoricou, vanilkou, alebo cukrom. Do cesta ho veľa nedávam, teda ak máte radi sladšie, pridajte si podľa seba (do cesta, alebo k ovociu).
  10. V lete som ho robila viackrát, tu je napríklad s väčším, poleným hroznom.
  11. Raz som ho robila aj v bezlepkovej verzii s kukuričnou a pohánkovou múkou (1:1), chuť je však už potom veľmi špecifická po týchto dvoch surovinách a viem zo skúsenosti, že nie každému sadne. To je on, s ringlotami.
  12. Ak ho budete skúšať, nech sa vám vydarí! Je ľahký, rýchlo hotový a vhodný aj pre 1 osobu, je to takmer jednohubka :-)