Jednoduché cronuty z lístkového cesta s čokoládovou polevou a orieškami
príloha Varecha, 12. januára 2024
Foto: Shutterstock
Cronut je veľmi mladé pečivo, tento rok oslávilo len desať rokov. Vytvoril ho francúzsky cukrár Dominique Ansel vo svojej pekárni v New Yorku. Zobraziť celý popisCronut je veľmi mladé pečivo, tento rok oslávilo len desať rokov. Vytvoril ho francúzsky cukrár Dominique Ansel vo svojej pekárni v New Yorku. Je to kombinácia croissantu (resp. croissantového cesta) a tvaru donutu. Z toho pochádza aj názor cronut. V jednoduchšej verzii sa pripravuje z lístkového cesta.
príprava
Postup
-
1
Obidva pláty lístkového cesta položíme na mierne pomúčenú pracovnú plochu a každý preložíme na polovicu. Potom ich položíme na seba a tak vytvoríme 4 vrstvy.
- 2
Krátko povaľkáme valčekom, aby sa cesto počas vyprážania nerozpadlo.
- 3
Potom vykrajujeme kolieska (priemer asi 12 cm). V strede vykrojíme menší kruh (priemer 3 cm).
- 4
Kolieska smažíme v rozpálenom tuku pri 150 °C asi 2 minúty z každej strany do zlatista. Osušíme od prebytočného tuku na kuchynskom papieri.
- 5
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou. Môžeme aj posypať orieškami. Cronuty tiež môžeme pozdĺžne prekrojiť a naplniť napríklad Nutellou, džemom alebo hocijakým krémom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu