Jednoduché cronuty z lístkového cesta s čokoládovou polevou a orieškami
príloha Varecha, 12. januára 2024

Foto: Shutterstock
Cronut je veľmi mladé pečivo, tento rok oslávilo len desať rokov. Vytvoril ho francúzsky cukrár Dominique Ansel vo svojej pekárni v New Yorku. Zobraziť celý popisCronut je veľmi mladé pečivo, tento rok oslávilo len desať rokov. Vytvoril ho francúzsky cukrár Dominique Ansel vo svojej pekárni v New Yorku. Je to kombinácia croissantu (resp. croissantového cesta) a tvaru donutu. Z toho pochádza aj názor cronut. V jednoduchšej verzii sa pripravuje z lístkového cesta.
príprava
Postup
- 
                                                    1
                                                    Obidva pláty lístkového cesta položíme na mierne pomúčenú pracovnú plochu a každý preložíme na polovicu. Potom ich položíme na seba a tak vytvoríme 4 vrstvy. 
- 2
Krátko povaľkáme valčekom, aby sa cesto počas vyprážania nerozpadlo. 
- 3
Potom vykrajujeme kolieska (priemer asi 12 cm). V strede vykrojíme menší kruh (priemer 3 cm). 
- 4
Kolieska smažíme v rozpálenom tuku pri 150 °C asi 2 minúty z každej strany do zlatista. Osušíme od prebytočného tuku na kuchynskom papieri. 
- 5
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou. Môžeme aj posypať orieškami. Cronuty tiež môžeme pozdĺžne prekrojiť a naplniť napríklad Nutellou, džemom alebo hocijakým krémom. 
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
                                                        
                                                     
 


Diskusia k receptu