Jahodovo-tvarohovo-šľahačková torta s prekvapením

jurka - bez fotkyjurka, 25. mája 2012
Jahodovo-tvarohovo-šľahačková torta s prekvapením
Foto: jurka

Môj syn miluje jahody v akejkoľvek forme. Takže nebolo pochýb, čo na narodeniny. Hoci je torta so šľahačkou, krém je veľmi ľahký a naozaj dobrý a nikto by nehádal, že je tvarohový. A aj keď príprava vyzerá zložito, zvládne ju aj začiatočník. Som toho príkladom - dlho som sa vyhýbala želatíne ako niečomu nad moje sily. Až som to raz na odporúčanie kamarátky skúsila...

16
porcií
35 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
4 PL
4 PL
1 PL
1/2 ČL
1/4 ČL
Plnka do cesta:
1 pohár
Krém:
500 g
2 ks
4 PL
1 ks
2 ks
1 bal.
250 g
250 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Upečieme piškótové cesto podľa http://varecha.pravda.sk/recepty/schovana-rolada-fotorecept/27140-recept.html Dáme si vyhriať rúru na 200C. Oddelíme bielka a žĺtka. Najprv z bielkov vyšľaháme sneh.

  2. 2

    V druhej nádobe vyšľaháme žĺtka s cukrom do biela, pridáme šťavu z citróna, postupne prisypeme múku, citrónovú kôru a štipku soli. Opatrne metličkou vmiešame vyšľahané bielka. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zarovnáme a vložíme do vyhriatej rúry - stiahneme teplotu na 180C. Pečieme 10 min. Naozaj nie viac.

  3. 3

    Pripravíme si čistú utierku - namočíme do vody, dobre vyžmýkame a rozprestrieme. Na ňu vyklopíme upečenú piškotu a hneď zrolujeme (utierka sa zroluje do piškóty). Necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme krém.

  4. 4

    4-5 najkrajších jahôd (podľa veľkosti) odložíme bokom do chladničky na ozdobenie. Zvyšok čerstvých jahôd spolu s odkvapkanými zaváranými vyklopíme do misy (ak máte dosť čerstvých jahôd s výraznou chuťou, nahradíme nimi tie z konzervy). Pridáme trochu tvarohu (kýblikový z Lidla je osvedčený) a ponorným mixérom spolu rozmixujeme. Potom pridáme ostatný tvaroh, cukor (podľa chuti) a všetko spolu dobre premiešame.

  5. 5

    Plátky želé (6 ks) namočíme do studenej vody: do misky napustíme na 2 cm studenej vody a po jednom plátku ponárame. Môžu byť plátky aj na sebe, ale musia byť ponorené. Necháme napučať. Zatiaľ pripravíme šľahačku.

  6. 6

    V inej nádobe vyšľaháme šľahačky so stužovačom. Opatrne vmiešame metličkou do jahodového základu.

  7. 7

    Napučanú želatínu rukou vyžmýkame, vylejeme vodu, v ktorej bola namočená - necháme iba za 1 PL. Vložíme do nej napučanú želatínu a na miernom ohni za stáleho miešania rozpustíme. NEVARÍME! Je to rýchlo - hneď, ako sa rozpustí, odstavíme z ohňa. Za stáleho rýchleho miešania krému pomaly zapracujeme do krému.

  8. 8

    Vrátime sa k piškóte. Rozbalíme ju a potrieme nutellou. Nezdá sa to, ale budete jej potrebovať hodne. Hotovú piškótu pozdĺžne prekrojíme na 2 dlhé úzke obdĺžniky a zrolujeme do 2 dlhých úzkych rúrok. Vďaka nutelle dobre držia zalepené. Ak je okraj príliš hrubý, odrežeme ho.

  9. 9

    Pripravíme si bábovkovú formu s odnímateľným dnom. Vystelieme ju potravinárskou fóliou. Budeme potrebovať viac kusou. Spoje veľmi pozorne utlačíme k sebe, aby nám nepretiekla plnka (ja som na to nedala pozor a na fotke je vidieť, ako bol povrch v tých častiach hrbolatý).

  10. 10

    Vlejeme asi na 4 cm krému. Trochu utrasieme formu, aby krém dobre sadol. Na krém uložíme doprostred prvý polkruh z nutelovo-piškótovej rúrky a podľa voľného miesta upravíme dĺžku druhej rúrky. Ak bude trochu medzi nimi medzera, nič sa nestane. Keď máme obe rúrky na mieste, dolejeme krém a vyrovnáme povrch.

  11. 11

    Na vrch krému poukladáme piškóty. Je jedno ako, hlavne aby čo najlepšie zakryli krém (do väčších medzier nalámeme menšie kúsky). Celé dobre prekryjeme potravinovou fóliou a dáme na noc do chladničky.

  12. 12

    Z vychladnutú torty odstránime vrchnú potravinovú fóliu. Na piškóty položíme ozdobný papier, podnos hore dnom (ja používam veľký pizza tanier), pevne pritlačíme a otočíme. Torta sa ľahko vyklopí. Opatrne odstránime potravinovú fóliu.

  13. 13

    Zdobenie som odkukala od Cica2. Jahody, čo sme si odložili do chladničky, nakrájame na tenučké pláty. Krajné pláty použijeme na vykrajovanie hviezdičiek vianočnými vykrajovačkami. Vnútorné pláty použijeme na ozdobenie boku torty - proste ich tam pricapneme, ony držia samé. Vrch torty ležerne ozdobíme vykrojenými hviezdičkami. Zvyšok jahôd skúsime zjesť skôr ako deti.

Recept je zaradený do kategórií:

Diskusia k receptu

gababu1
vyzera neskotucne...skoda,ze ste nesfotili aj rez....................musim vyskusat
danda3
Úžasná tortička, syn mal určite radosť! ☺
marienka44
Prekrasna torta. Len ja nemam babovkovu formu s odnimatelnym dnom. Mozno by sa to dalo inak vyriesit. Obdivujem tie vsetky Vase vytvory a fantaziu. Ukladam do KK.
cica2
@jurka tortičku si spravila krásnu (výborný nápad spraviť aj ako tortu, musela v reze krásne ukázať) teším sa že si sa inšpirovala mojim receptom, verím že malému oslávencovi sa páčila :-) Tvojmu synčekovi dodatočne prajem všetko najlepšie a najkrajšie! :-)



jurka
@cica2 dakujem za prianie, pochvalu a hlavne za inspiraciu (uz mam vyskusanu aj tvoju mramorovu babovku najlepsiu na svete). povodne mala cela torta dopadnut presne podla tvojho receptu, ale uprostred pripravy som zistila, ze pekac na chlieb (taka ta truhlicka) je malicky :)
@gababu1 a ostatni - dokonalu predstavu o reze najdete na profesionalnych fotkach na  varecha.pravda.sk/recepty/schovana-rolada-fotorecept/2714...
jurka
Dakujem vsetkym za pochvaly. Som rada, ze sa napad ujal :)
eviana
Mňaaaaaaaaaaaaaam... aj ja milujem jahody na všetky spôsoby... a táto Tvoja tortička krásna ma veru chytila za srdce... či za chuťové poháriky :) Tlieskam nadšením :)