Jahodovo-tvarohovo-šľahačková torta s prekvapením

Autor receptu: jurka

Môj syn miluje jahody v akejkoľvek forme. Takže nebolo pochýb, čo na narodeniny. Hoci je torta so šľahačkou, krém je veľmi ľahký a naozaj dobrý a nikto by nehádal, že je tvarohový. A aj keď príprava vyzerá zložito, zvládne ju aj začiatočník. Som toho príkladom - dlho som sa vyhýbala želatíne ako niečomu nad moje sily. Až som to raz na odporúčanie kamarátky skúsila...

16
porcií
35 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Upečieme piškótové cesto podľa http://varecha.pravda.sk/recepty/schovana-rolada-fotorecept/27140-recept.html Dáme si vyhriať rúru na 200C. Oddelíme bielka a žĺtka. Najprv z bielkov vyšľaháme sneh.
  2. V druhej nádobe vyšľaháme žĺtka s cukrom do biela, pridáme šťavu z citróna, postupne prisypeme múku, citrónovú kôru a štipku soli. Opatrne metličkou vmiešame vyšľahané bielka. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zarovnáme a vložíme do vyhriatej rúry - stiahneme teplotu na 180C. Pečieme 10 min. Naozaj nie viac.
  3. Pripravíme si čistú utierku - namočíme do vody, dobre vyžmýkame a rozprestrieme. Na ňu vyklopíme upečenú piškotu a hneď zrolujeme (utierka sa zroluje do piškóty). Necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme krém.
  4. 4-5 najkrajších jahôd (podľa veľkosti) odložíme bokom do chladničky na ozdobenie. Zvyšok čerstvých jahôd spolu s odkvapkanými zaváranými vyklopíme do misy (ak máte dosť čerstvých jahôd s výraznou chuťou, nahradíme nimi tie z konzervy). Pridáme trochu tvarohu (kýblikový z Lidla je osvedčený) a ponorným mixérom spolu rozmixujeme. Potom pridáme ostatný tvaroh, cukor (podľa chuti) a všetko spolu dobre premiešame.
  5. Plátky želé (6 ks) namočíme do studenej vody: do misky napustíme na 2 cm studenej vody a po jednom plátku ponárame. Môžu byť plátky aj na sebe, ale musia byť ponorené. Necháme napučať. Zatiaľ pripravíme šľahačku.
  6. V inej nádobe vyšľaháme šľahačky so stužovačom. Opatrne vmiešame metličkou do jahodového základu.
  7. Napučanú želatínu rukou vyžmýkame, vylejeme vodu, v ktorej bola namočená - necháme iba za 1 PL. Vložíme do nej napučanú želatínu a na miernom ohni za stáleho miešania rozpustíme. NEVARÍME! Je to rýchlo - hneď, ako sa rozpustí, odstavíme z ohňa. Za stáleho rýchleho miešania krému pomaly zapracujeme do krému.
  8. Vrátime sa k piškóte. Rozbalíme ju a potrieme nutellou. Nezdá sa to, ale budete jej potrebovať hodne. Hotovú piškótu pozdĺžne prekrojíme na 2 dlhé úzke obdĺžniky a zrolujeme do 2 dlhých úzkych rúrok. Vďaka nutelle dobre držia zalepené. Ak je okraj príliš hrubý, odrežeme ho.
  9. Pripravíme si bábovkovú formu s odnímateľným dnom. Vystelieme ju potravinárskou fóliou. Budeme potrebovať viac kusou. Spoje veľmi pozorne utlačíme k sebe, aby nám nepretiekla plnka (ja som na to nedala pozor a na fotke je vidieť, ako bol povrch v tých častiach hrbolatý).
  10. Vlejeme asi na 4 cm krému. Trochu utrasieme formu, aby krém dobre sadol. Na krém uložíme doprostred prvý polkruh z nutelovo-piškótovej rúrky a podľa voľného miesta upravíme dĺžku druhej rúrky. Ak bude trochu medzi nimi medzera, nič sa nestane. Keď máme obe rúrky na mieste, dolejeme krém a vyrovnáme povrch.
  11. Na vrch krému poukladáme piškóty. Je jedno ako, hlavne aby čo najlepšie zakryli krém (do väčších medzier nalámeme menšie kúsky). Celé dobre prekryjeme potravinovou fóliou a dáme na noc do chladničky.
  12. Z vychladnutú torty odstránime vrchnú potravinovú fóliu. Na piškóty položíme ozdobný papier, podnos hore dnom (ja používam veľký pizza tanier), pevne pritlačíme a otočíme. Torta sa ľahko vyklopí. Opatrne odstránime potravinovú fóliu.
  13. Zdobenie som odkukala od Cica2. Jahody, čo sme si odložili do chladničky, nakrájame na tenučké pláty. Krajné pláty použijeme na vykrajovanie hviezdičiek vianočnými vykrajovačkami. Vnútorné pláty použijeme na ozdobenie boku torty - proste ich tam pricapneme, ony držia samé. Vrch torty ležerne ozdobíme vykrojenými hviezdičkami. Zvyšok jahôd skúsime zjesť skôr ako deti.