Hroznovo-dulový lekvár so škoricou a rumom /fotorecept/
Foto: izabella929
Nechala som si na konároch hrozno, ktoré sa mi občas, keď je dobrá dlhá jeseň podarí zachrániť pred mrazmi a tak máme na Vianočnom Zobraziť celý popisNechala som si na konároch hrozno, ktoré sa mi občas, keď je dobrá dlhá jeseň podarí zachrániť pred mrazmi a tak máme na Vianočnom stole svoje vlastné chutné hrozno..tento rok však počasie rozhodlo inak a tak sme ho museli obrať a spracovať..niečo sme si ponechali na jedenie a niečo som urobila na lekvár...ale tento lekvár ma prekvapil, má prekrásnu farbu aj chuť..
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Tak takéto krásne hrozno sme si nechali na Vianočný stôl...aj s listami na ozdobu...bolo ho za jedno vedro 10 litrové..
-
2
Niečo sme si nechali na jedenie a ostatné som spracovala na lekvár aj s poslednými dulami..Hrozno som obtrhala a poriadne umyla v niekoľkých vodách...
-
3
pripravila som si aj dule...umyla som ich, očistila, ošúpala z kože a pokrájala na malé kúsky..
-
4
dala do hrnca spolu s hroznom variť, podliala som pol litrom vody...
-
5
všetko som povarila pol hodinu a potom som prepasírovala...do prepasírovanej kaše som pridala pol kg. cukru a postavila na sporák variť...miešala som, pokiaľ nezačal vrieť...aby sa cukor roztopil...počas varenia som pridala pol sáčku vanilkového cukru a pol sáčku škoricového cukru...
-
6
Varil sa presne pol hodinu... urobila som skúšku na tanieriku..
-
7
Do uvareného lekváru som pridala za lyžicu rumu a lekvár naplnila do pripravených pohárov.. tento lekvár môžete pokojne plniť do koláčov, nebude vytekať...dobrú chuť..
a ešte otázočka, čo keby som ho pomlela na odšťavovacom mlynčeku?
u mňa za 5 :-) najviac sa mi páči foto pri bode č.1 aj s textom ;-)