Hroznovo-dulový lekvár so škoricou a rumom /fotorecept/

Autor receptu: izabella929

Nechala som si na konároch hrozno, ktoré sa mi občas, keď je dobrá dlhá jeseň podarí zachrániť pred mrazmi a tak máme na Vianočnom stole svoje vlastné chutné hrozno..tento rok však počasie rozhodlo inak a tak sme ho museli obrať a spracovať..niečo sme si ponechali na jedenie a niečo som urobila na lekvár...ale tento lekvár ma prekvapil, má prekrásnu farbu aj chuť..

40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tak takéto krásne hrozno sme si nechali na Vianočný stôl...aj s listami na ozdobu...bolo ho za jedno vedro 10 litrové..
  2. Niečo sme si nechali na jedenie a ostatné som spracovala na lekvár aj s poslednými dulami..Hrozno som obtrhala a poriadne umyla v niekoľkých vodách...
  3. pripravila som si aj dule...umyla som ich, očistila, ošúpala z kože a pokrájala na malé kúsky..
  4. dala do hrnca spolu s hroznom variť, podliala som pol litrom vody...
  5. všetko som povarila pol hodinu a potom som prepasírovala...do prepasírovanej kaše som pridala pol kg. cukru a postavila na sporák variť...miešala som, pokiaľ nezačal vrieť...aby sa cukor roztopil...počas varenia som pridala pol sáčku vanilkového cukru a pol sáčku škoricového cukru...
  6. Varil sa presne pol hodinu... urobila som skúšku na tanieriku..
  7. Do uvareného lekváru som pridala za lyžicu rumu a lekvár naplnila do pripravených pohárov.. tento lekvár môžete pokojne plniť do koláčov, nebude vytekať...dobrú chuť..