Hroznovo-dulový lekvár so škoricou a rumom /fotorecept/
Autor receptu: izabella929
Nechala som si na konároch hrozno, ktoré sa mi občas, keď je dobrá dlhá jeseň podarí
zachrániť pred mrazmi a tak máme na Vianočnom stole svoje vlastné chutné
hrozno..tento rok však počasie rozhodlo inak a tak sme ho museli obrať a
spracovať..niečo sme si ponechali na jedenie a niečo som urobila na lekvár...ale tento
lekvár ma prekvapil, má prekrásnu farbu aj chuť..
40 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Tak takéto krásne hrozno sme si nechali na Vianočný stôl...aj s listami na ozdobu...bolo ho za jedno vedro 10 litrové..
- Niečo sme si nechali na jedenie a ostatné som spracovala na lekvár aj s poslednými dulami..Hrozno som obtrhala a poriadne umyla v niekoľkých vodách...
- pripravila som si aj dule...umyla som ich, očistila, ošúpala z kože a pokrájala na malé kúsky..
- dala do hrnca spolu s hroznom variť, podliala som pol litrom vody...
- všetko som povarila pol hodinu a potom som prepasírovala...do prepasírovanej kaše som pridala pol kg. cukru a postavila na sporák variť...miešala som, pokiaľ nezačal vrieť...aby sa cukor roztopil...počas varenia som pridala pol sáčku vanilkového cukru a pol sáčku škoricového cukru...
- Varil sa presne pol hodinu... urobila som skúšku na tanieriku..
- Do uvareného lekváru som pridala za lyžicu rumu a lekvár naplnila do pripravených pohárov.. tento lekvár môžete pokojne plniť do koláčov, nebude vytekať...dobrú chuť..