Guličky pre zdravo sa stravujúcich maškrtníkov :)

skinx - fotkaskinx, 14. októbra 2011
Guličky pre zdravo sa stravujúcich maškrtníkov :)
Foto: skinx

Zostalo mi. Tak som to všetko polepila a vzniklo toto :)

Suroviny

100 g
40 g
 štipka




Postup

  1. 1

    Vopred upozorňujem, že gramáž je vymyslená, lebo to tam musíme uviesť, ale nemám tucha, koľko som toho z tej chladnice vyhrabala :) Tak teda, uvaríme krúpky s štipkou soli pekne do mäkka, vmiešame múku, vznikne akási lepivá, čudná, sivastá hmota. Navlhčíme si paprčky (teda ja som si, lebo sa to lepilo ako kôň), odoberieme si akurátne množstvo na guľku, ktorú aj z cesta vytvarujeme, vpáčime do nej jeden z prstov a malou lyžičkou vhodíme trochu lekváru (lepší spôsob som ešte natoto nenašla:). Znovu medzi dlaňami vygúľame.

  2. 2

    Do vriacej vody povhadzujeme milé guličky a keď vyplávajú, veď viete čo, sú uvarené.

  3. 3

    Nad parou si rozpustíme čokoládku a vymiešame ju so sójovým mliečkom. Priznám sa, pichla som tam kus masla. Hotové guličky naservírujeme na tanierik, polejeme čokoládkou a pripravíme si obrúsok na utretie až poza uši :)

Diskusia k receptu

jamarlen
senzačné sú aj varené krúpky s medom, makom a hrozienkami, či omáčkou s varených sušených sliviek, skvelá maškrtka, a krúpky s bryndzou a praženou cibuľkou - lepšie ako halušky.....
sovka62
Krúpy na sladko? To je pre mňa úplná novinka. Krúpy veľmi dlho patrili medzi moje neobľúbené potraviny. Ako aj nie? Mama varievala polievku z vody, v ktorej sa varilo údené mäso (teda ak ju nepoužila do fazuľovice, to sa jesť dalo) a varila v nej veľké jačmenné krúpy, ktoré sme volali geršle. Tak to som určite nemusela, ale u nás sa muselo zjesť všetko čo sa naložilo na tanier. S krúpami ma zmierili až zabíjačkové kaše, ktoré som ochutnala (nedobrovoľne), keď sme sa presťahovali do okolia Trnavy. Najprv mi nechutili, ale postupne som si ich obľúbila tak, že dnes by som si za ne dala vŕtať koleno. Už som vyskúšala aj zemiakovú kašu s krúpkami a chutila.
Takže postupujem do vyššieho levelu a budem skúšať aj krúpy na sladko. Vďaka za rozšírenie mojich obzorov, denne sa tu učím nové veci.
hubata
Veru @sovka62 mali by sme si vstúpiť do svedomia: ja geršle som tiež veľmi nemusela aj keď ja zbodnem všetko. Ale tento recept je pre mňa výzva aby som ho vyskúšala.
hubata
Oceňujem milý, vtipný komentík autorky receptu. No a taká malá poznámočka: neplnilo by sa to lepšie napr. ovocím alebo zdobičkou na tortu (ale lekvár by musel byť bez zrniečok, aby sa ti neupchával - veď vieš čo!) ...... hihi!
skinx
hihihi :) veď ja by som to aj nejakým ovocím plnila, ale keď moja chladnička je ako čierna diera, čo kúpim zrazu zmizne...ktohovie kam? :)) takže každý podľa vlastnej chladničky či komôrky :)) s takou jahodou uprostred no mňaaam :)
hannah22
zaujímave, také som ešte neskúšala...uložené... :))
evanaaa
A aké krúpy? lebo ja som ich ešte nerobila ale mám dojem, že sú očíslované, jemnejšie, aj hrubšie. Keď som bola ešte ako mladá na internáte na Morave, tiež nám robili polievku - geršľovú, bŕŕŕ, ale zjedla som ju, aby som potomnehladovala, a odvtedy už nie. Ale tieto guľky by som aj vyskúšala.
bozulka
Krúpy milujem celý život,neviem síce prečo ale vždy mi chutili..najviac s husacou /bravčovou/ masťou,cesnakom a hubami...Takéto nepoznám,ale môžem vskúšať.
baboja
Zaujimave,urcite stoji za vyskusanie.Krupy zboznujem,tak hned zajtra vyskusam.
stanci11
tomuto sa hovorí inšpirácia!!! :) už teraz sa teším! ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia