Griláž

xanadu1955 - fotkaxanadu1955, 7. novembra 2010

Tento recept mám od mojej sestry, páči sa mi tým že sa tam nedáva salko, nie je moc sladká ale lahodná

60 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
1 ks
250  g
150  g, postrúhané
3  ks
trocha / kukuričný škrob
2  balíky




Postup

  1. 1

    Cukor upálime na karamel a zalejeme šľahačkou, krátko povaríme a pridáme maslo. Varíme na miernom ohni pokiaľ sa karamel nerozpustí. Potom pridáme postrúhané lieskové oriešky a krátko povaríme. Odstavíme, pridáme žĺtky dobre premiešame. Ak je griláž riedka, pridáme trocha maizeny.

  2. 2

    Griláž natierame na oplátky, spájame po 2 alebo 3, naukladáme na seba , zakryjeme doskou na krájanie a zaťažíme na 12 hodín. Potom ich krájame na veľkosti aké máme radi. Pred krájaním možno poliať čokoládovou polevou na ozdobu. Dobrú chuť

Diskusia k receptu

evanaaa
Tieto grilážky som mala rada a kedysi jedla, je to ozaj dobré.
aja1616
Doteraz som robievala len tie so salkom (sú príliš sladké a už ich u nás nikto nechce), ale tieto isto vyskúšam a myslím, že vyhrajú.
ela77
Tiež sa bojím tých surových žĺtkov, je veľa receptov kde sa takto pridávajú a hlavne do plnky, ale radšej ich neskúšam aj keď recepty sú lákavé. Priznám sa bojím sa surovým vajíčkom potrieť aj medovníky po upečení, takže mi asi nič iné nezostáva, iba pridať trocha toho SALKA ak to chcem skúsiť, alebo máte niekto iný nápad?
jeka
no ,zase niečo výborné,dakujem za recept.
sovka62
Dievčence, salmonelóza sa vyskytuje v bielku, v žĺtku nie. A surových žĺkov sa netreba báť ak ich pridávate k niečomu horúcemu, bielkoviny denaturjú už pri 42 st. C a celkom určite pri 45, takže tie žĺtky sa tam vlastne dovaria.
ela77
sovka62/, vždy som si myslela, že tá salmonelka je práve v žĺtku, ale ako je to potom s polevou(viem, že to je už o iných receptoch) z bielka, cukru a citrónu na medovníčky, tam to potom hrozí o to viac.
xanadu1955
marienka44 a ela77 dávajú sa tam len žĺtky a ako povedala správne sovka 63 tam nie je salmonela a dáva sa to horúceho hneď plo odstavení varu a premiešaní okamžite ich treba zamiešať takže sa v tom tepelne upravia takže sa netreba báť a dajú sa skladovať pomerne hodne dlho mala som ich aj mesiac keď bol syn na Vianoce v Bielorusku, skladujem ich v chlade na balkóne ale nikdy dlho nevydržia lebo sa pojedia a to ich robím zo 4 dávok
xanadu1955
Oprava: žĺtka sa dávajú do horúcej griláže hneď po odstavení z platne
magdula
už som to myslím napísala, že miesto salka vymiešam 3 vajička so smetolom a to pridám. Ale potrebovala by som radu, ked varím normalnu kysnutú knedlu a dám ju variť, praskne mi. Predtým sa mi to nerobilo, kde robím chybu? poradte!!
xanadu1955
@magdula , mila magdula, asi si chcela komentár napísať k inému receptu, bohužiaľ ti neviem poradiť ako variť knedľu tak aby ti nepraskla, mne sa to totiž stáva tiež lebo aj ja mám radšej varené knedlíky ako parené ale niektoré mi prasknú a niektoré nie a neviem prečo možno by si tento dotaz mala dať do diskusie a snáď sa nájde niekto kto nám obom poradí, príjemné sviatky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia