Foto: tatranka
Obľúbený koláčik,ktorý som nemienila uverejniť.No priateľky ma nahovorili kvôli receptu.Nie je ani dostatočne nafotený,pre to že som s tým nerátala.Budem s snažiť v opise Zobraziť celý popisObľúbený koláčik,ktorý som nemienila uverejniť.No priateľky ma nahovorili kvôli receptu.Nie je ani dostatočne nafotený,pre to že som s tým nerátala.Budem s snažiť v opise práce.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cukor spražíme na karamel.Miešame do vtedy,kým nie je všetok cukor rozpustený.Pozor na prepálenie.Potom je hmota horká a tmavá,hneda. Maslo rozpustím na miernom plameni v rajničke a vlejem do griláže.Miešam,aby sa trochu masa prehriala a dosiahla rovnakú teplotu. Nakoniec pridám Salko- sladené mlieko,ktoré má izbovú teplotu.Neodporúčam vybrať z chladničky a tak vliať.Vytvorili by sa vám karamelové chuchvalce,ktoré by sa len veľmi zle rozpúšťali. Za stáleho miešania mlieko sa vstrebe do griláže.Pozor na to,aby vám na povrchu neplávalo maslo,alebo iný náhradný tuk namiesto masla.Masa musí byť kompaktná. Nakoniec vmiešame pomleté orechy. Griláž odstavím.Nenalievam ju hneď.Roztiekla by sa vám. Teraz som kládla po tr a štyri oplátky,ktoré som naplnila. Plniť začínam,keď sa griláž nerozteká,ale je ešte horúca. Nalejem na stred oplátka a lyžicou roztieram ku krajom.Priložím oplátku a pokračujem.Snažím sa dávkovať na pláty rovnomerne.aby boli pekné rovnaké. Hneď oplátky nezaťažujem len niečim ľahším prikryjem,aby sa oplátky k sebe prilepili. Asi po hodine ich zaťažím,to už mám istotu,že griláž nevytlačím. Vynesiem do chladu. Na druhý deň krájam zúbkovaným nožom.Polovička keksíku sa môže namočiť do čokoládky.Ja som ich tento krát nijako nezdobila.
-
2
Pri krájaní si pomáham aj pravítkom.Ono je pekné ak sú rovnako nakrájané.
-
3
Je to jeden z koláčikov,ktoré na Vianoce majú u nás odbyt.
@rennatte boli časy,keď som mala aj ja problém uchovať koláčiky.Teraz sme s manželom sami takže je to už ináč.
keksy na @diabambulkine vynikajúce úliky,zrovna ich nemali v prvých
dvoch obchodoch,zajtra zháňam oblátky na tento dobrý recept,lebo
toto ešte musí byť a ešte nemám dovolenkúúú:-)))
Neviem ti poradiť,čím iným namiesto sladeného kondenzovaného mlieka,by si túto ingredienciu mohla nahradiť.
...pravítko je dobrá vec...:-)))
Ináč ku grilážkam.Boli,sú a asi aj ostanú obľúbené koláčiky u nás všetkých.Mladých,starších aj starých.Sme totiž tri generácie,hoci nie tak dávno to boli štyri generácie....)))
@fidorka mrzí ma,že si recept neurobila úspešne.Vlastne si ho nedokončila.Griláž sa musí miešať,aby sa cukor úplne roztopil.Pridáš maslo,môžeš si ho trochu nahriať,ale nie je nutné.Stačí ak má izbovú teplotu.To isté platí aj o sladenom,kondenzovanom mlieku.Ale to všetko som napísala v recepte.Proste masu treba pomaly celú dovariť aby sa spojila.Nakoniec pridať oriešky.To je všetko.Ono je to tak,že ak dvaja robia to isté,nemusí to byť to isté.Možno mám viac praxe v kuchyni.
- ďakujem za recept...ukladáááááám :)
2.Ak robíš z masla,rozpusti si ho.Nie usmažiť.A tak vlej k cukru.Ak by sa maslo smažilo,vtedy by sa pekne karamel nespojil! A tiež Salko by malo mať izbovú teplotu.Nie ho použiť rovno z chladničky!
Salko pridávať a zároveň miešať,uvariť vlastne kašu.Nakoniec pridať na drobno posekané,alebo pomleté orechy.Ak dodržíš gramáž,griláška sa musia vydariť.
A na koniec ak je griláž v oblátkach už len teplá,treba oblátky rovnomerne zaťažiť,aby si grilaž nevytlačila! Len ak nie je dobre griláž v oblátkach vlepená,vtedy sa ti asi oblátky otvárajú.Je to len tým.Želám ti,nech sa ti grilážky vydaria.Ja som ich už k Veľkej noci robila.Je lepšie,ak trochu postoja.
Pripájam obrázok z tohto pečenia.Aj som ich máčala v čokoláde.
Teším sa veľmi.
Takáto reakcia na recept je veru najlepšia pochvala.Ďakujem.
Ďakujem ti za priazdnivý komentárik.Teší ma to.
Teší ma to.Sú naozaj chutné.
Dobry den. Prosim vas, viete mi poradit , kde robim chybu v grilazkach.? Ked sa mi cukor rozpusti a idem dat maslo , tak uz aj tam moje pecenie skoncilo. Maslo 1x rozpustila nechala vychladnut trocha a vliala. 2x dala cele izbovej teploty. V obch priadoch sa mi to nespojilo. Miesala som a zacalo sa mi to lepit do gule a maslo rozpustene . Miesala som dalej a stale nic. Pozeram videa , kde to vyzera jednoducho ale mne to nejde