Griláž v oblátke

tatranka - fotkatatranka, 19. decembra 2011
Griláž v oblátke
Foto: tatranka

Obľúbený koláčik,ktorý som nemienila uverejniť.No priateľky ma nahovorili kvôli receptu.Nie je ani dostatočne nafotený,pre to že som s tým nerátala.Budem s snažiť v opise práce.

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

suroviny:
balíček
250 g
1 konzerva
250 g
12o g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cukor spražíme na karamel.Miešame do vtedy,kým nie je všetok cukor rozpustený.Pozor na prepálenie.Potom je hmota horká a tmavá,hneda. Maslo rozpustím na miernom plameni v rajničke a vlejem do griláže.Miešam,aby sa trochu masa prehriala a dosiahla rovnakú teplotu. Nakoniec pridám Salko- sladené mlieko,ktoré má izbovú teplotu.Neodporúčam vybrať z chladničky a tak vliať.Vytvorili by sa vám karamelové chuchvalce,ktoré by sa len veľmi zle rozpúšťali. Za stáleho miešania mlieko sa vstrebe do griláže.Pozor na to,aby vám na povrchu neplávalo maslo,alebo iný náhradný tuk namiesto masla.Masa musí byť kompaktná. Nakoniec vmiešame pomleté orechy. Griláž odstavím.Nenalievam ju hneď.Roztiekla by sa vám. Teraz som kládla po tr a štyri oplátky,ktoré som naplnila. Plniť začínam,keď sa griláž nerozteká,ale je ešte horúca. Nalejem na stred oplátka a lyžicou roztieram ku krajom.Priložím oplátku a pokračujem.Snažím sa dávkovať na pláty rovnomerne.aby boli pekné rovnaké. Hneď oplátky nezaťažujem len niečim ľahším prikryjem,aby sa oplátky k sebe prilepili. Asi po hodine ich zaťažím,to už mám istotu,že griláž nevytlačím. Vynesiem do chladu. Na druhý deň krájam zúbkovaným nožom.Polovička keksíku sa môže namočiť do čokoládky.Ja som ich tento krát nijako nezdobila.

    Griláž v oblátke - obrázok 1
  2. 2

    Pri krájaní si pomáham aj pravítkom.Ono je pekné ak sú rovnako nakrájané.

    Griláž v oblátke - obrázok 2
  3. 3

    Je to jeden z koláčikov,ktoré na Vianoce majú u nás odbyt.

    Griláž v oblátke - obrázok 3

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@zlnicka začnem od začiatku.1. Cukor musí byť dobre rozohriaty-upálený,nie horký,ale bez najmenších krištálikov.
2.Ak robíš z masla,rozpusti si ho.Nie usmažiť.A tak vlej k cukru.Ak by sa maslo smažilo,vtedy by sa pekne karamel nespojil! A tiež Salko by malo mať izbovú teplotu.Nie ho použiť rovno z chladničky!
Salko pridávať a zároveň miešať,uvariť vlastne kašu.Nakoniec pridať na drobno posekané,alebo pomleté orechy.Ak dodržíš gramáž,griláška sa musia vydariť.
A na koniec ak je griláž v oblátkach už len teplá,treba oblátky rovnomerne zaťažiť,aby si grilaž nevytlačila! Len ak nie je dobre griláž v oblátkach vlepená,vtedy sa ti asi oblátky otvárajú.Je to len tým.Želám ti,nech sa ti grilážky vydaria.Ja som ich už k Veľkej noci robila.Je lepšie,ak trochu postoja.
@optimista ďakujem za kompliment.No hádam by bola aj trochu hanba,ak v mojich rokoch by som kuchárkou nebola?Možno sa zasmeješ,ale s manželom sme len tak minule uvažovali,že za 46 rokov,koľko obedov som uvarila? Vyšlo nám to už v astronomických číslach.A to sme rátali len tak hala-bala.
Ináč ku grilážkam.Boli,sú a asi aj ostanú obľúbené koláčiky u nás všetkých.Mladých,starších aj starých.Sme totiž tri generácie,hoci nie tak dávno to boli štyri generácie....)))
@lubka272 áno máš pravdu.Aj ja som to pozerala na masterchef,že karamel sa nemá na začiatku miešať.No miešam roky,takže už automaticky som miešala aj teraz.No karamel sa mi vždy pekne do hladunka vymiešal.Nemám s tým problém.Možno už na budúce nepozabudnem a skúsim tak,ako uvádzajú masterschef kuchári.