Grenadír trošku inak

jezibabka1 - bez fotkyjezibabka1, 20. februára 2010

nemáme radi klasický grenadír, ale pretože jesť treba aj lacnejšie, naučila som sa od mojej mamky takúto verziu

10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    očistené zemiaky nakrájame na malé kocky, povaríme asi 5 min. v mierne osolenej vode, scedíme, dáme na panvicu, polejeme olejom a opekáme do chrumkava. Keď sú skoro hotové, pridáme grilovacie korenie ( podľa vlastného výberu a chuti), premiešame a ešte asi 3 min. poopekáme

  2. 2

    cestoviny ( ja používam vrtule) klasicky uvaríme a zmiešame so zemiakmi

Diskusia k receptu

michsamant
mnam mnam :) ja som myslela, ze tento styl je klasicky grenadir, iny ani nepoznam :) ... len ja zemiacky opeciem na troske nasekanej cibule
jezibabka1
určite skusim aj Tvoj grenadír, cibuľka mu len pomôže, ale Ty si sa pravdepodobne nestravovala v školskej jedálni, preto nepoznáš tú mazľavú hmotu, ktorej sa hovorilo "granadír marš" . Boli to fliačky (skôr fľaky) zmiešané s rozvarenými zemiakmy na paprike. V ten deň mali prasiatka hody, lebo do pomyjí išla väčšina obedov
michsamant
no jasne,ze som sa stravovala v skolskej jedalni :) ale nam robili celkom dobry Grenadir, davali k nemu zavarane uhorky, taka kombinacia mi hrozne chutila.
helasu
Ja robím granadír tak,že v panvici spením cibuĺku , dám červenú papriku a do toho dám uvarené zemiaky . Trochu ich ešte podusím na panvici a tak pridám cestovinu a nám chuti s cviklou
alab
pre mna je granadir jedno z najoblubenejsich jedal. Na vrch ho posypam so struhanym syrom, to som sa naucila zo skolskej jedalne. A v nasej jedalni sa veru prasiatkam neuslo.
sovka62
Grenadír je moje obľúbené jedlo a varím ho tak, ako helasu. Ale tie opečené zemiaky na začiatok to ešte musia vylepšiť, takže vyskúšam. A poradím aj sestre, aj ona ho má rada. Raz bola na školení v Čechách a stravovali ich tam zle, tak vymýšľali, čo by jedli, keby si mohli vybrať. Sestra spomenula grenadír a Česi nechápali, čo to môže byť. Spomenula spôsob prípravy. Česi uznali, že to môže byť celkom dobré, ale chceli vedieť, čo k tomu. Sestra má grenadír najradšej s kyslou uhorkou, tak navrhla tú. Ale nepochodila. Opäť sa pýtali: Ale co k tomu, jaké maso? Nuž iný kraj.....
verka1
my robíme s hubami. Veľmi nám to chutí. Začali sme hlivou a skončili mrazenými suchohríbmi. Je to mňamka. Na cibuli orestujeme huby posolíme, okoreníme, trochu rasce, červ. papriku a zemiaky v šupke varené a cestovina. Fliačky. A kyslá uhorka.
bozulka
Ja som do školskej jedálne nechodila -lebo vtedy nebola,ale môj syn áno.Raz prišiel zo školy ja som mala náhodou volno tak som uvarila obed,už nepamätám čo to bolo,ale uečite mäso.Keď obedoval hlasno si vzdychol a hovorí - maminko prečo neuvaríš také dobré jedlo ako nám varia v škole? Vedel mi povedať,že sú to červené také potlačené zemiaky a je v tom aj cestovina.Bolo mi jasné čo to je.Od vtedy patril granadýr do nášho jedálnička,ale s osmaženou cibuľkou do červena navrch na zemiaky a s kyslou uhorkou alebo kapustovou čalamádou.
honestka
s kamoskou sa stretneme raz za cas a uvarime si tuto pochutinu, lebo nase rodinky o to velmi nestoja.
tradoval sa vtip, ze: .." z panelaku vola mamka na veceru chlapca domov, on sa pyta, mami a co je na veceru? -ona granadir... on zasomre..zas to h....no!
nuz ja ho za to veru nepovazujem ako prilohu najradsej mam calamadu alebo sladkokyslu cviklu s chrenom alebo uhorky, ktore si najradsej robim sama so slovenskym zelkom. Ziadny typ mi ich tu nenahradi...
mnamky, urobime zakratko...dakujem za pripomenutie
martao
V našej rodine tiež nepohrdneme týmto jedlom, ale moja mama očistené zemiaky uvarené v šupke pokrájala na plátky a tak ich potom dala na spenenú cibuľku a ešte trochu opekala a až potom dala červenú papriku a na to fliačky. Všetko ešte nechala chvíľu prehriať. Na každú porciu dala opraženú na malé kocky pokrájanú údenú slaninku . K tomu kyslú uhorku alebo čalamádu. Tak to robím doteraz aj ja.
bugi
Granadír máme radi všetci,vnúčatká ho zbožňujú.So surovou kvasenou kapustou-supééér!
jezibabka1
no aha, čo urobí jeden obyčajný recept, myslím, že zhrnutie je hodné kuchyni HILTONU. Proste vsetci vieme aj z grenadíru urobiť delikatesu.
jezibabka1
BUGI, aj keď bývame v bloku, tak si každý rok nakladáme kapustu, lebo by sme bez nej neprežili, hihi. Taká pravá domáca, rovno so suda k hocičomu ale najmä k pečeným zemiakom v šupke OOOOOCH
cinkla
Hm, granadir, tiez si nan spominam z detstva a varim ho doposial, ale vzdy väcsiu porciu, lebo ho jeme az do vecere. A tiez najradsej s kyslou uhorkou.
tori111222
Ja tiež zvyknem robiť granadír s kyslou kapustou a môj syn si ju namieša do horúceho granadíru, je to ozaj mňam
violetacamorova
ja som granadír nemala nikdy rada ten klasický ale na tábore ho urobila moja kamarátka kuchárka deťom a dala tam trochu slaninky bol perfektný a odvtedy robím už len tak.
vanilka111
mno,u nás milujeme granatír na takýto spôsob. Uvarím zemiaky v šupke a po vychladnutí ich očistím a pretlačím cez mriežkované koliesko do upraženej cibule, pridám trochu mletej rasce a sol. Trošku opražím,ale len trošku,nie do chrumkava,len aby sa to celé prehrialo a zamiešam do toho buď široké rezance alebo fliačky. Mletú papriku nedávam. A podávam s volským okom,uorkou,cviklou alebo čalamádou. Na druhý deň,pred podávaním riadne poopekám na panvici do červena. Mňam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia