Foto: tassiedevil
Recept je z knihy /Bread baker Bible/ v ktorej je mnoho zaujímavých receptov na rôzne tradičné pekárske výrobky takmer z celého sveta...kedže pricházajú Vianočné Zobraziť celý popisRecept je z knihy /Bread baker Bible/ v ktorej je mnoho zaujímavých receptov na rôzne tradičné pekárske výrobky takmer z celého sveta...kedže pricházajú Vianočné sviatky som sa rozhodol vyskúšať tento grécky vianočný chlieb...je to niečo podobné ako vianočka ale trochu inak ochutené...možno sa niekomu zapáči.....ja som ho ešte trochu vylepšil, pridaním /Thang zhong/ z receptu od pusty....
Postup
-
1
do vlažného mlieka nadrobíme droždie, necháme napučať, pridáme 100g múky zamiešame, prikryjeme a necháme asi 30 minút na teplom mieste podkysnúť...
-
2
vajcia vymiešame s cukrom do penista, pridáme do podkysnutého kvásku,postupne pridávame múku, zmäknuté maslo, soľ a Thang zhong a miesime 8-10 minút, pokiaľ dostaneme hladhé, elastické a nelepivé cesto...zakryjeme plastickou foliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 1/2 hodiny... Thang zhong som pripravil z 13 g múky a 65 g mlieka..
-
3
vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, odoberieme asi 80 g cesta, ktoré odložíme bokom..do väčšieho kusu cesta zľahka primiesime, pomarančovú kôru, škoricu a klinčeky, vytvarujeme do okrúhleho bochníka a vložíme do plechu vyloženého papierom na pečenie..
- 4
aníz zamiesime do malého kúsku cesta, rozdelíme na dve polovice a z každéj vyšúľame asi 30 cm dlhý mutúz, ktorý na oboch koncoch rozrežeme asi do jednej tretiny a týmto ozdobíme povrch bochníka a do záhybov vložíme vlašské orechy...
- 5
zakryjeme plastickou foliou, ktorú sme natreli trochu jedlým olejom alebo jednoducho len väčšou nádobou s necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť...nakysnutý bochník potrieme vyšľahaným bielkom a vložíme do 180 stupňov predhriatej rúry a pečieme asi 40 -45 minút.... recept hovorí piecť pri 190 stupňov, ale mne sa zdá táto teplota trochu vysoká....ak bochník začína chytať tmavú farbu príliž rýchle, tak sa môže prikryť hliníkovou foliou, ktorá spomalí tmavnutie bochníka......
- 6
upečený
- 7
v náreze
- 4
fotka rezu by sa nenasla?
5*
Niečo na pobavenie....žena posiela muža do obchodu a vraví, kúp fľašu mlieka a ked majú avokádo, tak zober 6...muž príde domov a prinesie 6 fliaš mlieka...žena sa ho opytuje..a prečo si kúpil šesť fliaš mlieka??? a muž odpovie...mali avakádo....:)
už som s ním robila niekoľko chlebov - riadnych pecňov a potvrdzujem, že mám tú istú skúsenosť ako ty sám a chystám sa i na dalšie dobroty.
k tomuto tvojmu receptíku som už písala vyššie, len sa choím k nemu ešte stále vytešovať - aj kvalitou je úžasný a vzhľadom ma fascinuje tvoja priam umelecká práca :-)))))
keby som mohla, dám ti za túto tvoju prácu viac ako 100*, nielen tých 5, čo som už dala :-)
vyzerá nádherne! ja ten chlebík s týmto názvom robím trošku inak (je viac variantov) ale nemá žiadnu chybu...ako by povedal grék nakémuto výsledku? Jednoznačne BRAVOOOO!
@mariamka , palec hore, smiala som sa nahlas
Podaril sa krásny, piekla v teplovzdušnej rúre na 140 stupňov skoro 40 minút, farbu má krásnu a nebolo ho treba prikrývať. Tvar je tiež nádherný a chuť mimoriadna vďaka koreninám. Nabudúce pridám o niečo viac cukru (my sme mlsní), ale aj teraz je výborný. Som naozaj zvedavá ako dlho vydrží vláčny, toto bolo moje prvé pečenie s Thang Zhong. Ďakujem za recept, iste som podľa neho nepiekla posledný raz.