Grécky vianočný chlieb - Christopsomo

Autor receptu: tassiedevil

Recept je z knihy /Bread baker Bible/ v ktorej je mnoho zaujímavých receptov na rôzne tradičné pekárske výrobky takmer z celého sveta...kedže pricházajú Vianočné sviatky som sa rozhodol vyskúšať tento grécky vianočný chlieb...je to niečo podobné ako vianočka ale trochu inak ochutené...možno sa niekomu zapáči.....ja som ho ešte trochu vylepšil, pridaním /Thang zhong/ z receptu od pusty....

Postup

  1. do vlažného mlieka nadrobíme droždie, necháme napučať, pridáme 100g múky zamiešame, prikryjeme a necháme asi 30 minút na teplom mieste podkysnúť...
  2. vajcia vymiešame s cukrom do penista, pridáme do podkysnutého kvásku,postupne pridávame múku, zmäknuté maslo, soľ a Thang zhong a miesime 8-10 minút, pokiaľ dostaneme hladhé, elastické a nelepivé cesto...zakryjeme plastickou foliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 1/2 hodiny... Thang zhong som pripravil z 13 g múky a 65 g mlieka..
  3. vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, odoberieme asi 80 g cesta, ktoré odložíme bokom..do väčšieho kusu cesta zľahka primiesime, pomarančovú kôru, škoricu a klinčeky, vytvarujeme do okrúhleho bochníka a vložíme do plechu vyloženého papierom na pečenie..
  4. aníz zamiesime do malého kúsku cesta, rozdelíme na dve polovice a z každéj vyšúľame asi 30 cm dlhý mutúz, ktorý na oboch koncoch rozrežeme asi do jednej tretiny a týmto ozdobíme povrch bochníka a do záhybov vložíme vlašské orechy...
  5. zakryjeme plastickou foliou, ktorú sme natreli trochu jedlým olejom alebo jednoducho len väčšou nádobou s necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť...nakysnutý bochník potrieme vyšľahaným bielkom a vložíme do 180 stupňov predhriatej rúry a pečieme asi 40 -45 minút.... recept hovorí piecť pri 190 stupňov, ale mne sa zdá táto teplota trochu vysoká....ak bochník začína chytať tmavú farbu príliž rýchle, tak sa môže prikryť hliníkovou foliou, ktorá spomalí tmavnutie bochníka......
  6. upečený
  7. v náreze