Grahamové rohlíky fotorecept

jerica - fotkajerica, 3. júna 2010
Grahamové rohlíky (fotorecept)
Foto: jerica

Páčia sa mi @egreska recepty , tak som si podľa svojej chuti a kombinácie spravila chutné grahamové rohlíčky, dajú sa na sladko : Zobraziť celý popisPáčia sa mi @egreska recepty , tak som si podľa svojej chuti a kombinácie spravila chutné grahamové rohlíčky, dajú sa na sladko : maslom s lekvárom, medom, nutelou , na slano : syry,šunka podľa chuti kto má ako rád.

16
porcií
35 minút
na 160-180 °C

Suroviny

kvások:
100 g
1 dcl
3/4 z kocky
sypké:
300 g
150 g
30 g
2 čL
1/4 z kocky
300 g
2 ks
1,5 dcl




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny si pripravím tak , aby som už len spracovala cesto . 1., Kvások si pripravím , múku zmiešam s vlažnou vodou a droždím,nechám podkysnúť na teplom mieste , cc : 25 min, podľa toho ako vidíte , kysnutie.

    Grahamové rohlíky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy si dám múku , hladkú a grahamovú , soľ,cukor, premiešam.Postupne pridávam mlieko , vajcia s maslom , ktoré si najskôr vyšlahám a na koniec nalejem kvások rozmrvím 1/4 čerstého droždia.Vypracujeme na nelepivé cesto, ručne cc 25min.; necháme vykysnúť , mám rýchlokysku , pokiaľ nepukne vrchnák .

    Grahamové rohlíky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vykysnuté cesto zľahka premiesim rozdelím na polovicu , z tej polovice urobím malé bochníčky, je ich osem , každý bochník vyváľkam do kruhu na rozmer malého rohíka, zviniem do tvaru rohlika.Spolu mám šestnásť rohlíkov.

    Grahamové rohlíky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poukladám na pečiaci papier ,vyšlo na dva plechy , nechám pri teple cc 10 min podkysnúť natriem vajíčkom , posypala som sézamové semiačka.

    Grahamové rohlíky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení.

    Grahamové rohlíky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Malé rohlíky nám chutili tak som znovu spravila ešte s tejto dávky , ale väčšie na jeden plech ,

    Grahamové rohlíky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pohľad počas pečenia druhej dávky. Tieto som piekla pri teplote 160-180 °; 45-50 minút

    Grahamové rohlíky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Konečný výsledok. Dobrú chuť :-)))

    Grahamové rohlíky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sa vám páčia , pridávam ešte jedno foto.Paprika je z našej úrody.

    Grahamové rohlíky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

jerica
To nie je krásna fotka,ale tie rohlíky sa fakt vydarili.
zdezda
:-)))úchvatné, výborné, ukladám si recept, to som ešte nerobila, že by som delila droždie zvlášť na kvások a do múky, vyskúšam :-)
babidka
krasne rozky :-) krasna paprika :-)sikovna kucharka :-))))))))
jerica
@honestka robila som ich v nedeľu z dvoch dávok , z prvej som mala dva plechy malých a z druhej dávky som mala jeden plech , ale veľké. Tie veľké som nechala do včera , boli v ľadničke, dnes ráno na raňajky som pokrájala šikmo na pláty , dala na panvicu opiecť na másle , mali sme ich k bielej káve. A čo sa pýtaš , nie neostali gumové, keď je cesto dobre vykysnuté , nemali by byť gumové, ja som poslala polovicu deťom , niečo som dala do mrazničky .Ešte malá poznámka , nemusíš použiť grahamovú múku ,(dávam pre manžela,diabetes) môže byť hladká, cesto by malo byť nadýchané , ľahké.
honestka
@jerica : dakujem, grahamovu muku tu nemam ani nepoznam, peciem vsetko iba z hladkej preto moja otazka, ci tam ta grahamova ma aj nejaku inu funkciu lebo nech mam akykolvek recept na rozky- ked su cerstve z plechu fajn- ale neskor uz to nie je ono. takze skumam a hladam- lebo za taky ozaj dobry rozok - ..."pol niecoho..", kedze kralovstvo nemam. Ked upeciem zjeme ich, ale ked ja stale spominam na tie nase davno tak jednoducho dobre a nie "gumove" ...pozdravujem.
jerica
@honestka , vyskúšaj z takej akú máš,nič s tým nepokazíš , sprav na skúšku z polovičnej dávky, nedaj celé vajíčko,ale len žĺtko,miesto mlieka daj vodu , alebo minerálku,dôležité je , aby cesto bolo nadýchané,ľahké. Rozmýšlala som, ako by som nahradila plech dákou sieťovinou ,aby nepriliehali , nenašla som nič , tak poslúžil plech. Nevadí ,len nemá to podobu na aké sme boli zvyknuté .Ja robím z grahamovej múky , lebo manžel je diabetik . Tej múky sa tam nedáva veľa,ale je to predsa iné.Ja graham nemusím, písala som , že čo mi ostali , dala som do mrazničky , keď príde návšteva , urobím z nich predjedlo , pokrájam ich do šikma na pláty,dám na hriankovanie , k tomu mozarellu,paradajky,olivový olej,oregano,balsamikový krém, a je to. Snažím sa všetko spotrebovať , nevyhadzovať.Som zvedavá či sa ti podaria,ale určite ty nemáš s tým problém , lebo tvoje recepty sú tiež bez chyby,je z nich cítiť Slovensko.
evusik
krásne, len sa zahryznúť.... ja tiež pečiem doma aj chlieb aj rožky a tiež miešam hladkú z celozrnnou múkou, nejak sme si nato zvykli a lepšie nám také chutia.... a tie tvoje @jerica vyzerajú ozaj prudko jedlé a pekný fotopostup :-)
evanaaa
Aj ja som zvedavá, prečo droždie na 2 krát, či to tak musí byť. A - honestka, tá graham.múka je pre zdravie alebo aj celozrnná, aj ja používam ( tiež sme diabetici), ale ak si zdravá, bez problémov, stačí aj obyčajná hladká.
martina34
ja som tiež robila v sobotu tieto rožky podľa egresky, a tiež z grahamovej múky, rodinka najskôr krútila nosom, ale boli super a mali vysoký odpar... :-) teda prudko jedlé
honestka
vyskusam ich s tou celozrnnou co dostnem tu (dakujem @evanaaa ) a nakuknem do bio co pomenili tam. s kysnutymi cestami nemam v nicom problemy, aj rozne buchticky vychadzaju, akonahle to ma vsak byt dobry rozok vzdy mi tam cosi chyba. alebo mam uz uplne pomylenu chut a to co bolo niekedy dostat u nas ako dobry rozok funguje nejako len v mojej mysli. Dam vediet co napecie moja trubelka...
marienka44
Ja nedavam do kvasku az 100 g muky, to je vela. Takze, ked uberiem muku , celkove mnozstvo muky je :100+300+150=550 g ?
marienka44
Tuk sa dava do kysnuteho cesta na zaver, najprv kvasnice! To je velmi dolezite. Lepsie kysnutie. Ja robim velky kruh cesta a ten rozkrajam na trojuholniky.
jerica
@marienka44 každej rady sa poteším ,nebránim sa , vždy si to vyskúšam , tie rohlíky , čo som spravila , len sa tak zaprášilo za nimi, ja som si dala na sladko, manžel so šunkou, čo ostali som dala do mrazáku , tak ako som písala príde návšteva , zídu sa na hrianky s mozzarellou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia