Foie gras - husacia pečeň

sjuz - fotkasjuz, 1. mája 2010
Foie gras - husacia pečeň
Foto: sjuz

Samozrejme - od Taliana :) Včera sme si dopriali a kúpili sme čerstvú husaciu pečeň. Dnes som pripravila na obed. Je to pochúťka:)!

10 minút
príprava

Suroviny

7  plátkov
2 ks
1  dcl




Postup

  1. 1

    Pečeň musí byť veľmi studená, teda ju vyberieme z chladničky až keď máme všetko prichystané, pretože sa rýchlo topí, keďže je to skoro čistý tuk. Nakrájame na 1 cm hrubé plátky.Ja som si nakrájala pečeň a vložila do chladničky, kým som si lúpala a krájala jablká.

  2. 2

    Jablká teda ošúpeme v celku, vykrojíme jadrinec, a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 - 0,8 cm. Obalíme v cukre z oboch strán a uložíme na veľmi rozohriatu panvicu. Sledujeme, pretože cukor rýchlo skaramelizuje. Obrátime a druhú stranu tiež skaramelizujeme.

  3. 3

    Na panvicu vložíme plátky pečene, ktorá rýchlo púšťa tuk. Opekáme cca 2 min z každej strany. Ak je jedna strana do zlata, obrátime a tak isto opečieme aj druhú stranu. Vyberieme, tuk zlejeme - trochu však necháme - panvicu neutierame. Vlejeme portské, ktoré sa rýchlo vyparí - a zredukujeme šťavu na omáčku. Trvá to tiež len 2 - 3 minútky.

  4. 4

    Na plátky jabĺk kladieme plátky pečene, a zľahka polejeme šťavou. Podávame s čerstvým chlebom, resp. bagetou, a dobrým vínkom:) Dobrú chuť!

    Foie gras - husacia pečeň - obrázok 4

Diskusia k receptu

babav
@sjuz , kacica bola vykrmena ,vsak?Takto upravena pecienka je velka pochutka,ale tie kalorie ;-) (?!)
marlen
radšej som to ani nemal pozerať:)))), nuž ale fantázia, aj s portským.... len mi je nejasné, či pečeň robíme v jablkovej panvici, či v samostatnej.
marlen
radšej som to ani nemal pozerať:)))), nuž ale fantázia, aj s portským.... len mi je nejasné, či pečeň robíme v jablkovej panvici, či v samostatnej.
aj so slovenským slamovým/tiež je sladšie/vynikajúce...
honestka
tak na toto ma vzdy dostanu... vyzera lahodne Sjuz, velmi rychle naozaj, aj ti tento obedik dnes zavidim lebo my tak dietne dneska-pozdravujem.
frezia68
Pre mňa zakázané ovocie,ale veľmi lákavo vyzeráááá :-))
sjuz
No, nepýšim sa cudzím perím - je to recept od Taliana:). Robíme všetko v jednej panvici. Po tých jabĺčkach tam zostane "sladko", a na to treba dať tú pečeň. Ja som robila viac, ako talian, preto som mala v panvici viac tuku, on robil 2 ks, tak to len zotrel papierovým obrúskom, ja som musela zliať, pretože tam toho tuku bolo dosť:)
Určite sa sá s hocakým sladkým, dezertným vínom, aj bielym.
Ja som prvý raz v živote jedla kačaciu pečeň :)) - ale musím povedať - je to čistý tuk:)), a nedá sa toho zjesť veľa:), robila som toľko kusov pre môjho manžela:)) a dnes idem robiť pre rodičov, prídu na návštevu.
frezia - manžel by mal držať diétu, jeho heslo je: "zajtra sa nemusím zobudiť" :)))) a ja mu vravím - veď práve kvôli tomu sa nemusíš zobudiť:))
sovka62
Zaujímavý receptík. Doteraz som poznala len pečeň pečenú v tuku. Aj tvoje recepty už poznávam, bez toho aby som sa pozrela, kto je autor.
gittka
z hydiny môžem pečen vždy.ale takúto som ešte nerobila,tak sa teším až ochutnám.určite super delikatesa!
evanaaa
Samozrejme že tá pečeň musí byť vykrmená,ináč by toľko tuku nemala a keby sa to robile z pečene akú teraz predávajú v sup.mark. to by nebolo ono,bolo by to suché a ani tú chuť by to iste nemalo.
bozulka
Fííííííí to by som si dala,ale tie kalórie a môj cholesterol.Ale keby ma sjuz ponúkla určite neodmietnem.Keď som vyrastala maminka chovala kačice a potom ich kŕmila,pamätám si že tie pečienky boli krásne krémové a plný hlboký tanier,predtým než ich piekla tak ich marinovala v mlieku,odvtedy to robím so všetkými pečienkami aj ja.
babidka
ked uz budem mat svoje kacice , tak si to urobim :-)
ale si ma navnadila ....:-)))) ked vidim taky recept tak nemyslim ani na cholesterol ani na kalorie ...:-(
sjuz
veď. no a - nejedávame to každý týžde) - tak prečo si občas nedopriať lahôdku..:)?
nemea1
tak ja mam v mraznicke pecienky z nasich domacich kaciek, hladala som vhodny recept na delikatesu, nuz vyskusam.
nemea1
a kedy tu sol davame??? pred kopekanim, alebo na koniec posypeme??
sjuz
už naservírované sa posype kryštálikmi soli.
nemea1
aha, dakujem, lebo bala som sa, aby mi pecen nestvrdla pocas restovania.