Foie gras - husacia pečeň

Autor receptu: sjuz

Samozrejme - od Taliana :) Včera sme si dopriali a kúpili sme čerstvú husaciu pečeň. Dnes som pripravila na obed. Je to pochúťka:)!

10 minút
príprava

Postup

  1. Pečeň musí byť veľmi studená, teda ju vyberieme z chladničky až keď máme všetko prichystané, pretože sa rýchlo topí, keďže je to skoro čistý tuk. Nakrájame na 1 cm hrubé plátky.Ja som si nakrájala pečeň a vložila do chladničky, kým som si lúpala a krájala jablká.
  2. Jablká teda ošúpeme v celku, vykrojíme jadrinec, a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 - 0,8 cm. Obalíme v cukre z oboch strán a uložíme na veľmi rozohriatu panvicu. Sledujeme, pretože cukor rýchlo skaramelizuje. Obrátime a druhú stranu tiež skaramelizujeme.
  3. Na panvicu vložíme plátky pečene, ktorá rýchlo púšťa tuk. Opekáme cca 2 min z každej strany. Ak je jedna strana do zlata, obrátime a tak isto opečieme aj druhú stranu. Vyberieme, tuk zlejeme - trochu však necháme - panvicu neutierame. Vlejeme portské, ktoré sa rýchlo vyparí - a zredukujeme šťavu na omáčku. Trvá to tiež len 2 - 3 minútky.
  4. Na plátky jabĺk kladieme plátky pečene, a zľahka polejeme šťavou. Podávame s čerstvým chlebom, resp. bagetou, a dobrým vínkom:) Dobrú chuť!