Foto: niniatko
Figa sa nám tento rok zbláznila, takže najedení do sýtosti, posušené, ostáva už len džem...
príprava
Postup
-
1
Nazbierame si figy.
-
2
Odrežeme stonku. Figy si nakrájame na menšie kúsky (ja toho mám viac, lebo som robila takmer z 2kg).
-
3
Zacukríme.
-
4
Pridáme kôru z jedného citrónu, šťavu z polovičky citrónu a 2 PL pomarančového likéru.
-
5
Všetko spolu poriadne zmiešame. Necháme odstáť hodinu pri izbovej teplote. Figy krásne pustia šťavu.
-
6
Po hodine rozmixujeme ponorným mixérom.
-
7
Varíme, pokým nezačne vrieť. Potom za stáleho miešania varíme cca 10 minút, následne znížime teplotu a varíme až do zhustnutia.
-
8
Priebežne kontrolujeme na tanieriku, či ešte príliš tečie.
-
9
Keď sa nám bude zdať, že džem je tak akurát, tak si prichystáme poháre. Vložíme ich do plechu, podlejeme teplou vodou (poháre sa oteplia a potom to pre ne nebude taký šok) a následne plníme ešte horúcim džemom. Poháre zatvoríme a prevrátime na hore dnom a necháme vychladnúť.
@luss44 ani nehovorte, za tie poháre sme si teda zažili včera...
@niniatko čo robíš s tou figou, že takto rodí? Moja 5ročná, dvakrát presadená len vegetí a nič. Musím si počkať na tie svoje a spravím tvoj lekvárik. A ako rada!
Inak krasny recept.