Figový džem (fotorecept)

Autor receptu: niniatko

Figa sa nám tento rok zbláznila, takže najedení do sýtosti, posušené, ostáva už len džem...

120 minút
príprava

Postup

  1. Nazbierame si figy.
  2. Odrežeme stonku. Figy si nakrájame na menšie kúsky (ja toho mám viac, lebo som robila takmer z 2kg).
  3. Zacukríme.
  4. Pridáme kôru z jedného citrónu, šťavu z polovičky citrónu a 2 PL pomarančového likéru.
  5. Všetko spolu poriadne zmiešame. Necháme odstáť hodinu pri izbovej teplote. Figy krásne pustia šťavu.
  6. Po hodine rozmixujeme ponorným mixérom.
  7. Varíme, pokým nezačne vrieť. Potom za stáleho miešania varíme cca 10 minút, následne znížime teplotu a varíme až do zhustnutia.
  8. Priebežne kontrolujeme na tanieriku, či ešte príliš tečie.
  9. Keď sa nám bude zdať, že džem je tak akurát, tak si prichystáme poháre. Vložíme ich do plechu, podlejeme teplou vodou (poháre sa oteplia a potom to pre ne nebude taký šok) a následne plníme ešte horúcim džemom. Poháre zatvoríme a prevrátime na hore dnom a necháme vychladnúť.