Figový džem (fotorecept)
Autor receptu: niniatko
Figa sa nám tento rok zbláznila, takže najedení do sýtosti, posušené, ostáva už len džem...
Postup
- Nazbierame si figy.
- Odrežeme stonku. Figy si nakrájame na menšie kúsky (ja toho mám viac, lebo som robila takmer z 2kg).
- Zacukríme.
- Pridáme kôru z jedného citrónu, šťavu z polovičky citrónu a 2 PL pomarančového likéru.
- Všetko spolu poriadne zmiešame. Necháme odstáť hodinu pri izbovej teplote. Figy krásne pustia šťavu.
- Po hodine rozmixujeme ponorným mixérom.
- Varíme, pokým nezačne vrieť. Potom za stáleho miešania varíme cca 10 minút, následne znížime teplotu a varíme až do zhustnutia.
- Priebežne kontrolujeme na tanieriku, či ešte príliš tečie.
- Keď sa nám bude zdať, že džem je tak akurát, tak si prichystáme poháre. Vložíme ich do plechu, podlejeme teplou vodou (poháre sa oteplia a potom to pre ne nebude taký šok) a následne plníme ešte horúcim džemom. Poháre zatvoríme a prevrátime na hore dnom a necháme vychladnúť.