Foto: pusta
Milujeme ostré jedlá, rada používam do jedál svoj pálivý krém, pridávam recept, kto chce, môže vyskúšať :-)
porcia
príprava
Postup
-
1
Kápiu som umyla, zbavila stopky a jadrovníka, semienok a žiliek, prekrojila som ju pozdĺž na polovice,...
-
2
..a pokrájala na menšie kusy.
-
3
Umyla som podlhovasté červené pálivé papriky, odkrojila som iba koniec so stopkou a jadrovníkom, semienka som neodstraňovala, ja ich pridávam, lebo milujeme ostré :-))),
-
4
...tiež som ich pokrájala na menšie kúsky.
-
5
Do cuttera som dala pokrájané pálivé papriky,...
-
6
..pokrájanú kápiu,...
-
7
...odvážené množstvo soli..
-
8
...a rozkutrovala som na krém tak, aby v ňom zostali aj maličké kúsky, máme ich radi, ak sú aj cítiť na jazyku :-)
-
9
Naplnila som pálivý krém do vysterilizovaného čistého pohára,...
-
10
...uzavrela viečkom a odložila som ho do špajze. Netreba vôbec sterilizovať, soľ ho dostatočne konzervuje, nekazí sa, neplesnivie. Ak ho otvorím, držím ho v chladničke až do spotrebovania, ale u nás sa spotrebuje veľmi rýchlo. Tento domáci výrobok vydrží bez kazenia aj dlhšie ako jeden rok a bez úhony. Tento pálivý krém robím v pomere 1:1 sladkej a pálivej papriky, kápia dodáva vynikajúcu a príjemnú sladkú chuť k pálivosti dlhých paprík, krém je zamatovejší a oveľa chutnejší. Pridávam do polievok, omáčok, k mäsám na šťave, používam na marinovanie najrôznejšieho mäsa, grilovanie, do šalátov, tiež ho pridávam do rôznych nátierok a slaných krémov. Pre slanosť nie je vhodný ako samostatná chuťovka. Je to vynikajúci domáci produkt na čisto prírodnej báze, neobsahuje žiadne konzervanty, postačí samotná soľ, neobsahuje žiadne umeliny - teda žiadne éčka. Recept odporúčam milovníkom ostrých jedál, príprava je rýchla a veľmi jednoduchá. Je to skvelý domáci polotovar so širokým použitím.
dakujem za pochvalu, 5*
jasne, že každý si môže upraviť podľa vlastnej stupnice štipľavosti, aké znesie on sám :-)))
áno, tá váha je daná už na očistenú papriku a aj množstvo soli, budem rada, ak spravíš aj ty :-)
dakujem, že recept považuješ za krásny.
Ja som cutter vyhrala tu na vareche za 2. najlepší recept v poradí ešte vlani, hojne ho využívam, je to praktická a výborná vecička :-)
som rada, že som ti tento starý a dobrý receptík pripomenula :-)
dakujem ti
Chválim@pusta.M áš naozaj pekné a aj zaujímavé recepty.
oplatí sa ho spraviť a mať doma po ruke, kto ho ako použije, to už je na jeho chuťových preferenciách :-)
som rada, že sa ti páči a skúsiš ho aj ty :-)
dakujem za pochvalu.
dakujem.
verím, že sú rôzne verzie tohoto krému a že práve ten tvoj chutí všetkým najlepšie :-)))
dakujem za uznanie.
teší ma,že považuješ moje recepty za zaujímavé a hodnotíš ich ako pekné.
vážim si to od teba a dakujem.
dakujem za pochvalu.
dakujem za uznanie a 5*
A ta sladka je kapia? Malo masove na kapiu, nie? Skor by som povedal, ze taka, dobre cervena PCR-ka... ;)
Ďakujem za odpoveď Rita.
Chopper:
červené dlhé pálivé papriky sú také, toré si vyberieš ty sám popdľa vlastného uváženia. tieto boli predávané ako feferonky, ale mne sa ako feferonky nevidiua, pálivé však sú. preto som napísala len všeobecne
*megdesign
jedine, ak by si ich v horúcom oleji povarila, ale potom príliš zmäknú - na niečo ako nechutná mazľavá brečka. v kusoch sa to ale robí, to však nie je krém, ale voleji zavarené papriky v kusoch.
ak však zaleješ hotový krém bez pridania soli vo výške asi ,5 až 1 cm vysoko nad jeho povrchom kvalitným olivovým olejom, zamedzíš tým prístupu vzduchu a kazeniu. potom však plň krém do malých pohárikov, ktoré za krátky čas spotrebuješ po ich otvorení a uschovávaj ich zásadne len v chladničke.
áno, vonia to pekne :-)
dakujem.
poviem ti, že milujeme pikantné u nás doma, ale môj priateľ vraví, že mám asi vyplechovanú pusu, aj žalúdok, a to on má rád hodne ostré, lenže nie až také ako ja :-) čo je pre mňa jemne pálivé, to pre neho je až horľavé, takmer neznesiteľné DDDDD
hovorí, že mám feferonky už v krvi:-) asi to tak je.
asi je to veľmi individuálne, kto ako vníma štipľavé :-)
som rada, že sa ti môj recept páči a teší ma, že teraz si ho môžeš kedykoľvek pripraviť aj ty sám.
dakujem za pekné uznanoe.
a ešte viac, že putuje do tvojej špeciálnej rubriky :-)))
nech ti dobre slúži k pevnému zdraviu!!! a vždy si priprav Quantum satis :-)
Pekný deň do Calgary ti posielam!!!
Gratias tibi.
aj ja tebe :-)
Nech sa darí :). Rita
dakujem za krásne želanie a nech sa darí aj tebe vo všetkom!!!
dávali papriku a soľ v pomere 1.1, robili zvlášť aj s ostrou paprikou - u nás doma vždy letela.:-)))
Soľ tento výrobok vynikajúco zakonzervovala a bol odložený od jednej sezóny až do novej.
dávali sme ho do polievok, omáčok, nátierok...mal široké využitie najmä v zime, len bolo treba dávať pozor na pridané množstvo a nesoliť pokrm, ak sa pridávalo toto.
dnes sa dá tento krém pripraviť kedykoľvek, papriku dostať v priebehu celého roka, vtedy sa robilo hlavne koncom leta a na jeseň.
poteší ma., ak vyskúšaš.
dakujem.
poviem ti, kde si spravila "chybu" - málo si spravila DDDDD
však spravíš znovu , to sa nebojím.
dakujem za skvelú správu.
Recept som si po čase trochu pozmenil a to od vtedy keď kápia bola moc vodnatá a tak po rozmixovaní trochu vody odváram. pridávam aj rastlinný olej, v oleji sa rozpustia chute ktoré sa vo vode nerozpúšťajú. Vynikajúce.