Erős Pista po mojom fotorecept

pusta - fotkapusta, 9. júna 2014
Erős Pista po mojom (fotorecept)
Foto: pusta

Milujeme ostré jedlá, rada používam do jedál svoj pálivý krém, pridávam recept, kto chce, môže vyskúšať :-)

1 dávka
porcia
10 minút
príprava

Suroviny

150 g
150 g
75 g




Postup

  1. 1

    Kápiu som umyla, zbavila stopky a jadrovníka, semienok a žiliek, prekrojila som ju pozdĺž na polovice,...

    Erős Pista po mojom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..a pokrájala na menšie kusy.

    Erős Pista po mojom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Umyla som podlhovasté červené pálivé papriky, odkrojila som iba koniec so stopkou a jadrovníkom, semienka som neodstraňovala, ja ich pridávam, lebo milujeme ostré :-))),

    Erős Pista po mojom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...tiež som ich pokrájala na menšie kúsky.

    Erős Pista po mojom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do cuttera som dala pokrájané pálivé papriky,...

    Erős Pista po mojom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..pokrájanú kápiu,...

    Erős Pista po mojom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...odvážené množstvo soli..

    Erős Pista po mojom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a rozkutrovala som na krém tak, aby v ňom zostali aj maličké kúsky, máme ich radi, ak sú aj cítiť na jazyku :-)

    Erős Pista po mojom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Naplnila som pálivý krém do vysterilizovaného čistého pohára,...

    Erős Pista po mojom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...uzavrela viečkom a odložila som ho do špajze. Netreba vôbec sterilizovať, soľ ho dostatočne konzervuje, nekazí sa, neplesnivie. Ak ho otvorím, držím ho v chladničke až do spotrebovania, ale u nás sa spotrebuje veľmi rýchlo. Tento domáci výrobok vydrží bez kazenia aj dlhšie ako jeden rok a bez úhony. Tento pálivý krém robím v pomere 1:1 sladkej a pálivej papriky, kápia dodáva vynikajúcu a príjemnú sladkú chuť k pálivosti dlhých paprík, krém je zamatovejší a oveľa chutnejší. Pridávam do polievok, omáčok, k mäsám na šťave, používam na marinovanie najrôznejšieho mäsa, grilovanie, do šalátov, tiež ho pridávam do rôznych nátierok a slaných krémov. Pre slanosť nie je vhodný ako samostatná chuťovka. Je to vynikajúci domáci produkt na čisto prírodnej báze, neobsahuje žiadne konzervanty, postačí samotná soľ, neobsahuje žiadne umeliny - teda žiadne éčka. Recept odporúčam milovníkom ostrých jedál, príprava je rýchla a veľmi jednoduchá. Je to skvelý domáci polotovar so širokým použitím.

    Erős Pista po mojom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

xanadu1955
Milá@Pusta , recept ako stvorený pre mňa, máme radi štipľavé ale o trošku miernejšie, takže spravím v trochu inom pomere ale už teraz sa teším. Krásny rcp., za ktorý ďakujem. Ešte sa chcem opýtať, tá váha je daná už na očistenú papriku?
kukulienka71
Babka mala plnú poličku tejto pikantnej fajnotky a pridávala ju všade:-), ona mala ešte radšej štipľavé ako dedko a veru ani nás, deti, nešetrili:-) Ja som podobne robila už veľmi dávno, pripomenutie aj recept chválim a keďže ešte nemám kuter, budem papriky mlieť. Ďakujem :-)
pusta
Mlá@xanadu1955 , to ma veľmi teší :-)
jasne, že každý si môže upraviť podľa vlastnej stupnice štipľavosti, aké znesie on sám :-)))
áno, tá váha je daná už na očistenú papriku a aj množstvo soli, budem rada, ak spravíš aj ty :-)
dakujem, že recept považuješ za krásny.
pusta
@kuulienka71 , moja mama a aj stará mama mleli papriku na ručnom mäsovom mlynčeku, značky Fiľakovo - č. 5 a tiež mali plné poličky v špajzi na celú zimu až do budúceho leta :-))) aj čisto sladkú verziu z kápií.
Ja som cutter vyhrala tu na vareche za 2. najlepší recept v poradí ešte vlani, hojne ho využívam, je to praktická a výborná vecička :-)
som rada, že som ti tento starý a dobrý receptík pripomenula :-)
dakujem ti
denyany
Máme radi len jemne pikantné, niektoré jedlá si však priam žiadajú viac štipľavosti a vtedy používam kúpený eros Pišta. No určite to bude lacnejšie a chutnejšie, keď si tento pálivý krém urobím doma. Tvoj recept je jednoduchý, určite ho použijem.
terakota
Musím iba pochváliť. Dobrý recept. Aj ja si robím paprikové pasty sám, od čistej sladkej kápie až po takú istú, ako tvoje. Menej solím a pridávam cesnak. Mixujem na jemnú pastu do jedál, ale sladkú nechávam aj takú ako tvoja na chleba alebo jednohubky. Priznávam, že som dostál pravého Erős Pištu od kamaráta, ale všetkým chutil ten môj.
tatranka
To bude dobrota na potretie chutného pečeného mäska,na studeno.Aj k paprikovej slaninke,ktorú si robíme, k salámke a vonku k opečeným dobrotám.
Chválim@pusta.M áš naozaj pekné a aj zaujímavé recepty.
daguska
Pravidelne kupujem stiplavú paprikovú pastu.Super bude vyrábat si vlastnú.Pouzívam ju casto.A podla mña je domáce vzdy to najlepsie.
douglas
Mne sa ten pálivý krém/pasta veľmi pozdáva. Päť hviezdičiek a prísľub, že pastu vyskúšam. Nech sa darí :).
pusta
@denyany , áno, môj recept je jednoduchý, rýchly a lacný, má široké využitie.
oplatí sa ho spraviť a mať doma po ruke, kto ho ako použije, to už je na jeho chuťových preferenciách :-)
som rada, že sa ti páči a skúsiš ho aj ty :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@terakota , s cesnakom to musí byť výborné. som rada, že sa ti recept páči, tiež robím rôzne varianty. tú sladkú si dávame tiež na chleba s maslom, chutí úžasne :-)
verím, že sú rôzne verzie tohoto krému a že práve ten tvoj chutí všetkým najlepšie :-)))
dakujem za uznanie.
pusta
Milá@tatranka - martuška, je to úžasná dobrotka potrieť týmto krémom pečeného mäska na studeno, tiež k paprikovej slaninke, k salámke a vonku opečeným dobrotám.
teší ma,že považuješ moje recepty za zaujímavé a hodnotíš ich ako pekné.
vážim si to od teba a dakujem.
pusta
@daguska , netreba kupovať, dá sa ľahko vyrobiť doma a domáce je domáce, tak ako si povedala :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@douglas , som rada, že sa ti môj pálivý krém pozdáva, ľahko si vyrobíš vlastný a poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za uznanie a 5*
monulienocenusenka
"Ja som cutter vyhrala tu na vareche za 2. najlepší recept v poradí ešte vlani, " este sa pochval :)))) co mozes tolko pisat o tatrgelde doktora blivajza? doma ta nikto nepocuva?
douglas
@pusta , prosím, môžem namiesto soli pastu zaliať olivovým olejom?
Ďakujem za odpoveď Rita.
megdesign
@kukulienka "kuter", alebo spravne Elektricky sekacik stoji 13,- bars-kde na nete... V Trescu ho maju za tusim 8 Kčs /ja nadavam € koruny - neboli to tak :P/ Vyhovorka "keďže ešte nemám kuter, budem papriky mlieť" neobstoji. ;)
pusta
@megdesig - Marcel, to je kápia, kúpila som ju v tescu, pod názvom kápia.. PCR papriku predávajú tiež, je iná.
červené dlhé pálivé papriky sú také, toré si vyberieš ty sám popdľa vlastného uváženia. tieto boli predávané ako feferonky, ale mne sa ako feferonky nevidiua, pálivé však sú. preto som napísala len všeobecne
pusta
@douglas - Milá Rita, soľ konzervuje, nie som si istá, či na konzerváciu postačí aj samotný olej,
jedine, ak by si ich v horúcom oleji povarila, ale potom príliš zmäknú - na niečo ako nechutná mazľavá brečka. v kusoch sa to ale robí, to však nie je krém, ale voleji zavarené papriky v kusoch.
ak však zaleješ hotový krém bez pridania soli vo výške asi ,5 až 1 cm vysoko nad jeho povrchom kvalitným olivovým olejom, zamedzíš tým prístupu vzduchu a kazeniu. potom však plň krém do malých pohárikov, ktoré za krátky čas spotrebuješ po ich otvorení a uschovávaj ich zásadne len v chladničke.
srnkas
Rita, myslim, ze urcite mozes tuto paprikovu zmes zaliat olejom. Ja si robim tiez olejove pasty, a ochutene oleje s cimkolvek, takze si myslim, ze ano. Az sem citim tu famoznu vonu:)
pusta
@srnkas , ja som už zalievala olejom Harrisu, lenže tam sa pálivá paprika najprv tepelne spracovala, myslím, že to ide aj tu, len potom treba skladovať v chladničke.
áno, vonia to pekne :-)
dakujem.
kukulienka71
@megdesign , aj to je dosť okaté, že do mňa furt rýpeš:-))) Aj moja babka, aj moja mama to mleli, kuter si určite nebudem kupovať v Tescu, keď už :-P "Nie sme natoľko bohatí, aby sme si kupovali lacné veci".
boxik
V Maďarsku mi vždy k jedlu/halászlé, guláš a pod./ núkajú podobný krém , asi si myslia že Slováka zabije ich štipľavý produkt a potom sa nestačia diviť ak im poviem že to málo štípe a už niekoľkokrát som chcel recept , takže ti zaň ďakujem a keďže sa blíži sezóna zeleniny ,vlastnej, som rád že si ho aktuálne ponúkla.
hanak
Milá @sovka ! Skutočne si myslíš, že varechu obohatím, keď napíšem, že s vtákmi, ani domácimi nie sú žarty? Alebo, keď pridám recept na výrobu šípkového lekváru?
kecemis
Mila @pusta teraz si mi ani nevies ako ulahodila s tvojim receptom. Mam rad stiplave, takze aj tento putuje do mojej specialnej rubriky. Dakujem.
pusta
Milý@boxik , ja sa nedivím, že je to tak. :-)))
poviem ti, že milujeme pikantné u nás doma, ale môj priateľ vraví, že mám asi vyplechovanú pusu, aj žalúdok, a to on má rád hodne ostré, lenže nie až také ako ja :-) čo je pre mňa jemne pálivé, to pre neho je až horľavé, takmer neznesiteľné DDDDD
hovorí, že mám feferonky už v krvi:-) asi to tak je.
asi je to veľmi individuálne, kto ako vníma štipľavé :-)
som rada, že sa ti môj recept páči a teší ma, že teraz si ho môžeš kedykoľvek pripraviť aj ty sám.
dakujem za pekné uznanoe.
pusta
Milý@kecemis , tak to ma nesmierne teší, že som ti ulahodila týmto mojim receptom :-)
a ešte viac, že putuje do tvojej špeciálnej rubriky :-)))
nech ti dobre slúži k pevnému zdraviu!!! a vždy si priprav Quantum satis :-)
Pekný deň do Calgary ti posielam!!!
babidka
Mily @hanak a @pipinulka , dokazem pochopit , ze sa vam nemusia pacit niektore recepty alebo niektori varechaci -prispievatelia.je to vasa osobna vec .Ale ide mi na nervy ak sa niekto /hocikto/ sprava infantilne a tvari sa ako dokonaly znalec vsetkych a vsetkeho ...Take su aj vase komentare . Ak mate s autorkou receptu osobne spory - ostatnych nezaujimaju . Nemusim padat na zadok z kazdeho receptu na Vareche a z kazdeho kuchara ktory tu uverejni svoj vytvor - ale respektovat a neurazat druheho ma naucili moji rodicia este v predskolskom veku.....
douglas
Vďaka za odpoveď - tak som i myslela. Držať v chladničke zaliaté kvalitným olivovým olejom...takto mám uložený aj toľko na Vareche.sk diskutovaný medvedí česnak... :P
Nech sa darí :). Rita
evanaaa
Moja mama zvykla mlieť kápiu a so soľou si ju dávala do malých pohárikov, od nej som sa to aj aj naučila, len už si nepamätám dávkovanie, či na kilo poml. kápie čl soli, alebo ako, lebo som to robila dávno, ale vtedy ešte neboli v móde sekáčiky a mixéry, tiež som to mlela a dávala do pohárikov, ktoré mi vydržali dlho, no potom, keď niečo podobné začali aj predávať, už som to nerobila. A v tých dobách sme ešte ani tak " neštipľavili" ako teraz. No v poslednej dobe som si povedala, že by som znovu skúsila z hrubej papriky alebo kápie, ty si mi to pripomenula teraz, takže asi znovu skúsim a dobre štipľavé.
pusta
@evanaaa , moja dobrá mama i drahá stará mama robili rovnako ako popisuješ o svojej milej maminke.
dávali papriku a soľ v pomere 1.1, robili zvlášť aj s ostrou paprikou - u nás doma vždy letela.:-)))
Soľ tento výrobok vynikajúco zakonzervovala a bol odložený od jednej sezóny až do novej.
dávali sme ho do polievok, omáčok, nátierok...mal široké využitie najmä v zime, len bolo treba dávať pozor na pridané množstvo a nesoliť pokrm, ak sa pridávalo toto.
dnes sa dá tento krém pripraviť kedykoľvek, papriku dostať v priebehu celého roka, vtedy sa robilo hlavne koncom leta a na jeseň.
poteší ma., ak vyskúšaš.
dakujem.
douglas
Tak rcp pasty som vyskúšala (bez soli) je naložená v olivovom oleji a neviem kde som urobila "chybu"... pretože pasta každému chutí a čo nevidieť budem musieť umixovať pastu novú :). Nech sa darí. Rita
pusta
Milá@douglas - ahoj Rita, mám úprimnú radosť s tebou, že sa ti tento krém vydaril, chutí a rýchlo sa míňa :-)
poviem ti, kde si spravila "chybu" - málo si spravila DDDDD
však spravíš znovu , to sa nebojím.
dakujem za skvelú správu.
jozinor
Robím podľa tohoto receptu už niekoľko rokov. Nemá chybu. Chuť je výrazne papriková po kápii a tiež výrazne palivá po čilli.
Recept som si po čase trochu pozmenil a to od vtedy keď kápia bola moc vodnatá a tak po rozmixovaní trochu vody odváram. pridávam aj rastlinný olej, v oleji sa rozpustia chute ktoré sa vo vode nerozpúšťajú. Vynikajúce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia