Erös pista

dixi - bez fotkydixi, 27. októbra 2015
Erös pista
Foto: dixi

Suroviny





Postup

  1. 1

    Doporučuji pracovat v gumových rukavicích! 200g chilli papriček + cca 6 stroužků česneku

    Erös pista - obrázok 1
  2. 2

    200 g červených kapií

    Erös pista - obrázok 2
  3. 3

    100 g soli

    Erös pista - obrázok 3
  4. 4

    rozmixovat v kutrovači

    Erös pista - obrázok 4
  5. 5

    pastu nandat do sterilních skleniček

    Erös pista - obrázok 5
  6. 6

    bez sterilizace

    Erös pista - obrázok 6

Diskusia k receptu

dixi
Nevím, přivezla jsem si ten recept ze Slovenska od Maďarky, která to tam prodávala. A chutná mi víc než originál z Maďarských obchodů.
maska10
To nepoznam naco alebo k comu sa to pouziva dakujem
evanaaa
Mala som aj ja, kúpené a sú to len tie štipľavé papričky v tej paste, inak, kupujem aj iné "štipláky", ale už sa miernim, lebo kvôli zdrav. problémom nemôžem toľko štipľavého používať, len mierne pikant.
@maska10 , asi nepoužívaš do jedál štipľavé, ak toto nepoznáš, dáva sa do mäsových štiav, rôznych omáčok a vôbec do pikantných jedál.
duskousko
..v kazdom pripade aj snaha sa ceni! Pani ma skusenost a radu od madarskej obcianky, ktora urcite vedela co radi... Pomer kapie a chili papriciek 50%:50% nasvedcuje, ze to asi prilis stiplave nebude... Kapia ma robit masu, na ktorej sa "nesie" stiplavost, ale je sladka... Ci cesnak patri, ci nie.., to moze zostat polemikou, ale cesnaku nikdy nie je ani skoda ani dost, nech uz sa pridava kamkolvek! Tato (alebo kazda!)"Eros Pista pasta," je dobra na vsetko, do polievok, do gulasov, do omacok, aj do skvareniny...kto ma rad stiplave zmeni pomer a da viacej chili papriciek, napr. 2/3-tiny k 1/3-tine v prospech chili...a potom to bude urcite vyborne! Madari predavaju este aj "Anca pasta"...co je sice z parpiky, ale sladke a tym viac podobne nasmu pretlaku a da sa pridat vsade, len s tym, ze nema ziadnu stiplavost.., ale doda farbu a chut! Vrele doporucujem, kazdemu a nezabudat, ze najma stiplave je velmi zdrave!-:)
bubaya
Toto je fajnotka, ja robím časť s cesnakom napríklad do cestovín, a časť bez cesnaku, lebo nie všade sa mi cesnaková príchuť hodí.
dixi
Mělo by se to přidávat do gulášů, perkeltů, halásle (maďarská rybí polévka), já to přidávám i do čočkové a česnekové polévky a trochu přidávám třeba i na chleba se sýrem, do těstovin. Pálivé papričky si pěstuji sama a jsou opravdu hodně ostré. Záleží na chuti každého a na ostrosti papriček, podle toho si každý může zvolit poměr chilli : kapie :-)
peliska
Ja tomu hovorím,2x štipľavé.Keď,do tela vchádza a keď z neho, vychádza.Vyskúšame.
tiginko
@peliska (9.11.2019 21:04)

2x štípu vraj len feferónky, chilli papričky nie. Neviem posúdiť, nás ešte nikdy neštípalo druhý krát, len prvý:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia