Egrešový sirup
Egrešový sirup

Egrešové metamorfózy - a čo so šupkami? fotorecept

arachnea - fotkaarachnea, 19. júla 2019
Egrešové metamorfózy - a čo so šupkami? (fotorecept)
Foto: arachnea

V minulom recepte Egrešových metamorfóz som Vám opisovala, ako som robila egrešový rôsol. Niektorí si recept upravili a neodšťavovali, ale po uvarení pasírovali, niektorí Zobraziť celý popisV minulom recepte Egrešových metamorfóz som Vám opisovala, ako som robila egrešový rôsol. Niektorí si recept upravili a neodšťavovali, ale po uvarení pasírovali, niektorí rovno namietali, že je škoda vyhodiť šupky. To je pravda, ani ja som šupky nevyhodila, ale... no veď pozrite sami :-)

10
porcií
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 kg
2 l




Postup

  1. 1

    Naoberáme si egreše, dávame si pozor... pichajú.

    Egrešové metamorfózy - a čo so šupkami? (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na mlynčeku odšťavíme... teraz nás nezaujíma šťava, ale ten zvyšok - šupky. Zo šťavy sme si minule robili egrešový rôsol.

    Egrešové metamorfózy - a čo so šupkami? (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šupky dáme do väčšej nádoby a zalejeme vodou. Necháme stáť do druhého dňa.

    Egrešové metamorfózy - a čo so šupkami? (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Precedíme, najskôr cez väčšie sito, potom cez jemné, aby nám ostala krásna číra tekutina.

    Egrešové metamorfózy - a čo so šupkami? (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme cukor, podľa potreby. Na sirup som potrebovala celé kilo cukru.

    Egrešové metamorfózy - a čo so šupkami? (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvaríme, nalejeme do fliaš a po vychladnutí dáme do chladničky. Ja som nesterilizovala, cez víkend som mala vnúčatá, vedela som, že sa sirup vypije.

    Egrešové metamorfózy - a čo so šupkami? (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Deťom veľmi chutil. Robili si long drinky do zaváracích 7 decových pohárov. Výborné boli s mrazenými jahodami a nakrájanými citrónmi.

    Egrešové metamorfózy - a čo so šupkami? (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Dobrá hospodyňka zužitkuje všechno! Pěkně zpracované, super výsledek. Moc se mi líbí barvička sirupu a spolu s flašami a menovkami je foto v bode 6 a úvode krásně harmonické. O chuti egrešového sirupu nepochybuji. Máš vynalézavé vnúčence, utěšené long drinky se mi také moc líbí. Děkuji za pěkný receptík, jsi šikulka!
kecupicek
Perfektne si to vymyslela ! U nás tento rok nikto nemal záujem o egreše, tak tam boli plody tak dlho až od radosti, že ich nikto neoberá sčervenali a začali sa podobať na josty. Jeden krík pichal ako divý, ale druhý sa tváril mierumilovne a mal pri zemi zo päť tŕňov. Obrala som ich, lebo to je každý rok moja najobľúbenejšia letná práca. Očistila, dala do boxov a šup do mrazáku. Všetko drobné ovocie tam dávam. Potom je povoľnejšie a s radosťou uvoľní svoju šťavu. Nenatrápim sa toľko s mletím, aj odpadu je oveľa menej. Robím to v jeseni, keď je škaredé počasie a mám kľud na prácu. Šupky mi nerobia starosť, tie putujú o miestnosť ďalej a tam môj manžel
má vo viacerých sudoch, podľa druhov, naložený materiál na víno. Ja mám džemy a sirupy, manžel vínko pre priateľov.
arachnea
Aj u nás je to podobne, žiadne ovocie nekončí bez úžitku :-) Tiež mrazím drobné ovocie. Neskôr z neho robím pečený čaj, ktorý cez zimu popíjame. Je výborný sám o sebe, alebo s troškou domácej pálenky, na zahriatie. Napríklad jahody vôbec nezaváram, ani nerobím džemy, ale len mrazím. Neskôr sa podľa potreby rozhodnem, čo s nimi. Či vnukom na milkšejky, na domácu zmrzlinu, alebo na panvici s cukrom rozvarím napríklad na palacinky, alebo lievance.....alebo, ako v tomto prípade, ich mrazené používam namiesto kociek ľadu do letných nápojov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia