Dvojfarebné jablkovo-ríbezlové kompoty /fotorecept/

izabella929 - fotkaizabella929, 5. júla 2012

Každý rok zaváram toto ovocie, ktoré obľubujeme pre jeho vynikajúcu chuť.. ponúkam recept na vyskúšanie..

6
porcií
180 minút
príprava
20 minút
na 70 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Neuvádzam množstvá, lebo to si každý dokáže prispôsobiť podľa seba.Na jeden 7 dl. pohár dávam 1/2 kávovej lyžičky vanilkového cukru, 4 klinčeky a 1 lyžicu rumu. Na 1 l vody roztopím 400g cukru.Cukor zoztopím vo vode a nálevom zalejem ovocie..Na kompotovanie používam letné jablčka padavky..zvyknem ochucovať citronovými kolieskami, alebo pomarančovými., dáva kompotu vynikajúcu chuť v spojení s vanilkou, rumom a klinčekmi..občas používam do kompotov aj hrozienka..

    Dvojfarebné jablkovo-ríbezlové kompoty /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Jablčka ošúpem, rozkrojím na 4 časti a vyčistím a prekrojím na menšie kúsky..ríbezle som odstopkovala a očistila od prímesí smetí...poriadne som ovocie umyla vo veľa vodách...

    Dvojfarebné jablkovo-ríbezlové kompoty /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Ovocie som do pohárov ukladala striedavo...najprv som nasypala na spodok ríbezle, na ne jablčka, okolo jablčok som uložila dookola pokrájané citrony, potom zase ríbezle, až po vrch..požívam čierne, biele a červené ríbezle...tento rok biela ríbezla zarodila slabo...

    Dvojfarebné jablkovo-ríbezlové kompoty /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Potom som pripravila nálev, zoztopila som cukor v 1 l. vody..zaliala som nálevom, pridala som rum, vanilkový cukor a poháre som zatvorila..

    Dvojfarebné jablkovo-ríbezlové kompoty /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Sterilizovala som 20 min. na 70 st...kompot používam na všelijaké pudingovo-ovocné poháre...má krasnu farbu a vynikajúcu chuť.Kompoty som nechala vychladiť vo vode až do rána...potom som ich utrela a uložila do police v špajzi..dobrú chuť..

  6. 6

    Hotovo..

    Dvojfarebné jablkovo-ríbezlové kompoty /fotorecept/ - obrázok 6

Diskusia k receptu

danda3
Nádhera! Sú krásne na oko, ale nepochybujem o ich výbornej chuti. Kedysi sme chodievali aj na samozber ríbezlí, ale teraz neviem, že by niekde bol. Milujem ríbezle, si ma namaškrtila, zajtra sa zastavím na trhu a kúpim si.♥
stacy77777
Kombinácia sa mi páči,citrón je pre mňa novinka,ríbezlí mám tento rok veľa,myslím,že vyskúšam.Nemáš Izabella dajaký recept a kombináciu aj na biele ríbezle? Väčšinou robím z nich iba džem,tak do zákuskov...
izabella929
@stacy77777. minulý rok som mala z jedného kríku veľké 12 l vedro bielych ríbezlí...nevedela som, čo budem robiť, tak som ich zmiešala s červenými a naložila presne takto do koňaku..keď mi došiel na návštevu krsný otec a ponúkla som ho zmrzlinou a poliala týmto koňakovým ovocím, povedal, že nič tak dobré ešte nikdy nejedol...ale vlani som do nich dala aj škoricový cukor...pred rokom som ich zmiešla spolu všetky 3 druhy a bola výborná marmeláda...
izabella929
robím ja aj iné kombinácie, ale to tak za týždeň-dva, keď budú melony lacnejšie...nakúpim za vozík dvojkolesový a bude sa robiť fajnotka..
stacy77777
Izabelka ďakujem za radu. Pamätám si ako dieťa, že moja mama robievala jabĺčka s čiernymi malinami, ale priznám sa,že ja som akosi na kompótové mixy aj zabudla. Určite poskúšam....
marienka44
@Izabella929 ,po sterilizacii sa maju pohare ihned vybrat z horucej vody a prevratit hore dnom na utierku. Lepsie sa prichyti viecko, lebo rychlejsie nastane vakuum v pohari. Vyskusaj a nenechavaj pohare vychladnut v sterillizacnom hrnci, ci na plechu.
Tvoje kompotiky su ukazkove. :-)
izabella929
@marienka44 , ďakujem pekne za komentár, ako aj za radu...)))zatial sa mi nič nepokazilo a robím to veľa rokov takto...dík a si milá.-)
njdevil
@izabella929Boze , ribezle som nejedla celu vecnost, tu dostat kupit vselico, ale na cerstve ribezle som zatial nenatrafila...a tak potichucky zavidim!!!
Su nadherne tie Tvoje kompotiky, aj babka to kedysi takto robievala, mali sme ribezli plny vinic, preniesla si ma naspat do detstva!