Domáci vanilkový extrakt

mracik9 - fotkamracik9, 16. septembra 2013
Domáci vanilkový extrakt
Foto: mracik9

Pri kúpe toho extraktu som sa rozhodla že si to skúsim vyrobiť sama a vyšlo to.

Suroviny

400 ml
6 ks




Postup

  1. 1

    Je to veľmi jednoduché,kúpite si vanilkové struky a vodku.Nie je to lacná záležitosť,ale poviem Vám,stojí to zato.

    Domáci vanilkový extrakt - obrázok 1
  2. 2

    Vanilkový struk rozrežeme po dĺžke a vydlabeme dreň, čiže čierne zrniečka a pomaly to vkladáme do alkoholu.Najlepšie je to dať do tmavej fľaše a teraz to najdôležitejšie,aspoň raz denne ju treba pretrepať a čakať minimálne dva až tri mesiace.

    Domáci vanilkový extrakt - obrázok 2
  3. 3

    Ja som síce tak dlho nevydržala,toľko mám ešte od marca,ale už uvažujem o ďalšej dávke.Podobne si pripravujem aj vanilkový cukor.Do práškového pridávam guličky,čiže dreň a do kryštálového struk,ktorý mi zostal.Je to niečo úplne iné ako vanilkový cukor z obchodu.

Diskusia k receptu

gubics
Dík za dobrý nápad, ja som to doteraz kupovala už hotové.
evanaaa
Ja mám extrakt vo vodke asi dva roky, ale nedala som len dreň ale aj polámané struky, a také, z ktorých som dreň vyberala, ale niečo som si dala aj do cukru ( sladidla).
tetrisss
Je to dobre, ja to uz mam tiez zo dva roky, kedy sa tu takyto postup potuloval, super.
princess
Súhlasím, robím si sama vanilkový cukor. rozdiel je už aj v samotnom názve - vanilínový (kupovaný, chemický). ďakujem za tip na tekutú prísadu.
nadas
Ďakujem za recept, určite urobím.
yogy1972
Diiik ,vanilkovy cukor si robim sama zu davno ( a fakt je iny ako kupovany )dokonca som si urobila vanilkovy med ,kedze dost sladim medom,ale toto ma nenapadlo .Dakujem
mracik9
som strašne rada,že som Vám mohla poradiť :))
rulik
blbá otázka, načo sa to potom používa a ako?
evanaaa
@rulik , načo všetko sa dá použiť van.extrakt? Na pečenie, do krémov, pudingov, náplní, nápojov, ciest ( koláčov), a podobne.
rulik
@evanaaa tada ako esencia čo sa normálne kupuje, len mám istotu, že je čistá,viem ako som si ju robil,
andulicek
Fuuu, poriadne mi to dalo zabrať... Ale všetky guličky zo 6 vaniliek natrepala sa už kúpu vo vodke. Teda nejaká malá časť ostala na mojich rukách, možno aj tvári a vlasoch...
marika21
Ja som takto do Nikolas vodky dala ,,Echinaceu,, ružovú - kvety aj listy. Po vybratí listov a kvetov sa pužíva na imunitu organizmu. Kto nemá v poriadku imunitný systém, často ochorie.
mracik9
marika21,tak toto som už počula,vraj je to super,bolo by dobré,pridať tu množstvo,či je to jedno.Toto leto som ich vysiala a mam ich neúrekom,sice neviem či stihnú zakvitnúť,ale rada sa zíde :)
martamm
Tento extrakt je úžasný, namočila som vynilkové lusky v lete, teraz je extrakt hnedý, výrazne aromatický, som veľmi spokojná a to do Vianoc ešte získa na kvalite, hneď chystám ďalšiu fľašu :)
mracik9
martamm@ ,som veľmi rada že sa podarila,ja si bez neho pečenie neviem predstaviť,aj ja si chystám ďalšiu fľašu,čo keby sa minul :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia