Tento recept je veľmi starý, používala som ho ešte keď boli deti malé a potom padol do zabudnutia...
porcie
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
1 liter mlieka necháme skysnúť pri izbovej teplote (na tzv. kyslé mlieko) 1/2 litra, prípadne aj viac čerstvého mlieka uvaríme a ešte vriace zľahka vmiešame do kyslého mlieka. Vytvoria sa hrudky - kúsky tvarohu. Miešať je potrebné, aby tvaroh horúcim mliekom nestvrdol. Praxou sa to naučíte, nie je to nič ťažké. Nahrudkované kúsky tvarohu opatrne prelejem do hustejšieho sitka z umelej hmoty, alebo do bieleho plátna určeného len na výrobu tvarohu. Plátno zaviažeme a zavesíme, aby mohla prebytočná tekutina odtekať, sitko položíme na hrniec a tiež necháme odtekať. Podľa obsahu tekutiny v tvarohu, si určujeme, na čo chceme tvaroh použiť. (redší na pomazánky, krémy, hustejší na cestoviny, koláče, buchty, atď.) Po odtečení srvátky, tvaroh vyklopíme do misky, dáme do chladu, alebo použijeme podľa potreby. V prípade, ak by sa po vliati horúceho mlieka nerobili hrudky, treba pridať viac prevareného mlieka. Ak je potrebné väčšie množstvo tvarohu, suroviny sa znásobime v pomere 2:1
Diskusia k receptu