Domáci tvaroh bez chémie

viaway - bez fotkyviaway, 31. októbra 2013

Tento recept je veľmi starý, používala som ho ešte keď boli deti malé a potom padol do zabudnutia...

2
porcie
15 min. minút
príprava
15 min. minút
na 100 °C

Suroviny

1,5 litra z automatu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    1 liter mlieka necháme skysnúť pri izbovej teplote (na tzv. kyslé mlieko) 1/2 litra, prípadne aj viac čerstvého mlieka uvaríme a ešte vriace zľahka vmiešame do kyslého mlieka. Vytvoria sa hrudky - kúsky tvarohu. Miešať je potrebné, aby tvaroh horúcim mliekom nestvrdol. Praxou sa to naučíte, nie je to nič ťažké. Nahrudkované kúsky tvarohu opatrne prelejem do hustejšieho sitka z umelej hmoty, alebo do bieleho plátna určeného len na výrobu tvarohu. Plátno zaviažeme a zavesíme, aby mohla prebytočná tekutina odtekať, sitko položíme na hrniec a tiež necháme odtekať. Podľa obsahu tekutiny v tvarohu, si určujeme, na čo chceme tvaroh použiť. (redší na pomazánky, krémy, hustejší na cestoviny, koláče, buchty, atď.) Po odtečení srvátky, tvaroh vyklopíme do misky, dáme do chladu, alebo použijeme podľa potreby. V prípade, ak by sa po vliati horúceho mlieka nerobili hrudky, treba pridať viac prevareného mlieka. Ak je potrebné väčšie množstvo tvarohu, suroviny sa znásobime v pomere 2:1

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Takto som nerobila, u nás to kyslé mlieko, bez ohľadu na množstvo, pomaly zahrejeme tak aby nebolo veľmi horúce. Potom všetko vylejeme do nádoby kde sme ale predtým dali plátenko či plienočku, potom konce zviažeme a zavesíme aby sa srvátka odtiekla - odkvapkala a krásny tvaroh nám zostane. Potom ho iba odložíme do chladu alebo skonzumujeme.
an3da mas pravdu davno ked sme mali domace mlieko nechalo sa skysnut,pravdepodobne sa moze nechat aj z automatu ak tam nie je chemia,musi kysnut prikryte papierom aby mohlo dychat a musi myt v chladnejsej miestnosti za 3-4 dni je krasne kysle,smotana sa pozberala a mlieko dalo na teplesi sporak a nechalo sa tam cele doobeda,tvaroh sa vyzrazal sam uz len dat do plienocky a toto bol tvaroh.Musim sa priznat,ze v lete ked som bola v Rakusku doniesla som si novu plienocku od nevesty specialne na tvaroh.