Domáci jogurt

daniella9 - fotkadaniella9, 26. mája 2012
Domáci jogurt
Foto: daniella9

Jednoduchý recept na jogurt:-)

Suroviny

1  liter
1  téglik




Postup

  1. 1

    Predtým ako nalejeme do hrnca mlieko, dáme na dno trochu vody. Následne pridáme mlieko. Takto nehrozí, že by sa mlieko pripálilo. Zohrievame približne do teploty 80 stupňov. Pri takejto teplote mlieko začne peniť, ale ešte nevrie.

  2. 2

    Odstavíme ho z tepla a necháme vychladnúť na asi 40 stupňov.

  3. 3

    Pridáme jogurt. Na jeden liter úplne stačí 80 gramov bieleho jogurtu. Dôležité je, aby jogurt obsahoval živú kultúru.

  4. 4

    Hrniec uložíme k nejakému zdroju tepla, napr. do rúry alebo na radiátor. Teplotu udržujeme na minim. 30 stupňoch. Jogurt sa však vytvorí aj pri nižšej teplote, ale bude to trvať oveľa dlhšie, cca. 12 hodín.

  5. 5

    Ked už je jogurt hotový, zlejeme z neho prebytočnú vodu a uložíme do chladničky. Hotovo:-)

Diskusia k receptu

hubata
Ty sa máš @Daniella9 keď máš vlastné kravské mlieko! Len by ma zaujímalo prečo kupuješ jogurt z obchodu?
daniella9
@hubata
kupujeme mlieko z automatu, a toto je zatiaľ len druhýkrát, čo som si robila jogurt doma:-)
milad
Keď nemám doma jogurt, urobím ho doma. Idem do obchodu, kúpim jogurt, ( je to jedna z ingrediencií) doma mám mlieko a vyrábam....ja som pochopila, len na prvé prečítanie mi to pripadalo akési nelogické, nemám jogurt a pridám jogurt...inak určite je to dobrý nápad. Ide to aj tak, že zakaždým pridám ten domáci? Pravda, ak ho trochu odložím...dookola...?
daniella9
@milad
No, potom sa dá urobiť aj z domáceho, vždy si z neho treba trochu odložiť, ale dá sa to len párkrát, cca 5x. Potom treba kúpiť .
A áno, máte pravdu, znie to trochu nelogicky, opravím to:-)
marie52781
No skusím to ale nemam kravské mléko jde to aj s obyčejného?A jaký kelimek jogurtu?Malý-velký?Děkuji za odpověd.
martamm
Ja som robila aj z mlieka, čo predávajú v sáčkoch, nie krabicového
hrusticka76
@syska90 nie domáci jogurt má inú konzistenciu ako z obchodu..je redší a trochu taký ťahavý..nie ako tie obchodné,ktoré majú pudingovú konzistenciu kvôli tomu,lebo sú tam pridané zahusťovadlá,emulgátory a ozajstný jogurt je vlastne už len akousi "vedľajšou" zložkou..takto si to v podstate "vynútili" spotrebitelia a výrobcom sa to hodí,pretože ušetria na kvalitnom mlieku,drahších jogurtových a smotanových kultúrach a lacné zahusťovadlá väčšinou na kukuričnej báze tvoria hlavnú zložku priemyselne vyrábaných jogurtov..
borek
Jogurt dělám také, jak je uvedeno v tomto receptu, ale s tímto rozdílem:Když do mléka vešlehám ten jogurt, tak hned naliji do uzavíratelných skleniček- krabiček a vložím na 6 hodin do peřin, potom do lednice vychladit, jogort je výborný hustý, mléko vařím s jednou lžíci cukru, tu vodu nedávám.
1x slosik
jozka2
robim jogurt podobne ako borek ked trochu schladne zakryjem ho uterakom -dookola ukutam,necham aby cim dlhsie udrzal teplotu a necham ho do rana na kredenci a potom do chladnicky,je husty netaha sa ako kedysi nase domace kravske mlieko,mozno krajat nozom,ak nie je dost husty necham ho stat dlhsie
jozka2
nie,
neje husty ako z obchodu,v obchodnom je skrob na zahustenie.
daniella9
@borek , môže sa robiť aj tak:-)
Ja som tú vodu tentokrát dala, kedže ked som ho robila prvýkrát, nedala som ju a mlieko mi trochu prihorelo...
marcy
robila som tento týždeň prvýkrát,nám nepriháralo,ani vodu som neprilievala ( na 72 st ohriaté 30 sekúnd a rýchlo ochladené na 45 st. ) pochutnávame si aj na ochutenom z vlastných zásob :-) ..... dokonca som si pomiešala s domácim tvarohom,zelenou cibuľkou,všetko lahôdky....ešte chcem vyskúšať do cesta,lebo cmarové je vynikajúce,tak som zvedavá na jogurtové....aj naložiť chcem mäsko do jogurtu,potom dám vedieť.....
ilusa
este som nerobila,ale skusim ten co doporucuje borek
pacik
Mlieko + jogurt = jogurtové mlieko
mlieko + sušené mlieko + jogurt = jogurt, taký hustý, aký ani v obchode nepredávajú. Ale mlieko domáce, alebo z automatu. Mám za sebou roky praxe vo výrobe domáceho jogurtu, keď sme brávali mlieko od kravičky.
tiginko
dovolím si oponovať @pacik , robím si jogurty už dlho doma, len z kvalitného plnotučného mlieka (nemusí byť ani domáce alebo z automatu) a jogurtu a je teda parádne hustý aj bez sušeného mlieka
ailuj82
Ja tiež robím jogurt. Mlieko dávam *päťdňové* z obchodu a jogurt biely z jednoty a zatiaľ sa mi vždy vydaril. Niekedy pridám 1/2 konzervy salka alebo tatry - nesladené mlieko, ale potom je jogurt kalorickejší...
orchidea
Mám doma jogurtovač už veľa rokov, robievali sme v ňom jogurty pokiaľ sa nám neprejedli... stratila som už recept ale viem, že tak ako uvádza @pacik dávala som mlieko, biely jogurt a aj sušené mlieko. Jogurt bol dobrý. Neviem však presné množstvo sušeného mlieka tak jogurt už nerobievam. Asi vyskúšam bez.
anaj3
Ahojte,ja som robila včera prvý krát jogurt,dával recept FARMAR v teleráne.Našla som si aj na internete.Sú tie recepty rovnaké ,len každý si to trošku zmení.Ja som mlieko trošku prevarila,bolo domáce,tam ide o to ochladenie,aby nebolo ani horúce ani studenšie.Dala som ho do deky s pohárom teplej vody,aby tam bola teplota do rána,aj bola.Ráno bol už hustý,naozaj,ako sa povie dal sa krájať,keď sme ho jedli. .Strašne som sa tešila.Hustejší,ako som kúpila,bála som sa,že bude aj tento riedky.Mlieko sušené farmár nespomínal, ani som sa o tom nikde nedočítala.Ja by som ho nedávala,lebo tá sušenina nie je taká poctivá.Keď domáci,tak nech to je čisté.
lubka272
Ja robievam z domáceho kravského mlieka s Coop smotanovým jogurtom+2 lyžice cukru dám do teplovzdušnej rúry a za cca 5 hodín ho mám pekné hustý. Mám aj požičaný jogurtovač ale s ním niesom spokojná pretože sa v ňom jogurt dlho robí a potom sa mi zdá strašne kyslý. Skúšala som už aj activiu a rajo jogurt ale najlepší je Coop. :)
lubka272
A zdá sa mi to alebo jogurt na obrázku je akýsi hrudkavý?
majok
Ahoj, je to výborný recept. Ja robím jogurt už dlho. Pridávam aj sušené mlieko 5 lyžíc na liter mlieka. Dávam to do obyčajnej termosky na noc, ráno preliať do misky alebo fľaštičiek a do chladničky. Teraz sme dostali jogurtovač. Nerobí to nič iné, než udržuje teplotu. Ale výsledok je rovnaký.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia