Foto: daniella9
Jednoduchý recept na jogurt:-)
Postup
-
1
Predtým ako nalejeme do hrnca mlieko, dáme na dno trochu vody. Následne pridáme mlieko. Takto nehrozí, že by sa mlieko pripálilo. Zohrievame približne do teploty 80 stupňov. Pri takejto teplote mlieko začne peniť, ale ešte nevrie.
- 2
Odstavíme ho z tepla a necháme vychladnúť na asi 40 stupňov.
- 3
Pridáme jogurt. Na jeden liter úplne stačí 80 gramov bieleho jogurtu. Dôležité je, aby jogurt obsahoval živú kultúru.
- 4
Hrniec uložíme k nejakému zdroju tepla, napr. do rúry alebo na radiátor. Teplotu udržujeme na minim. 30 stupňoch. Jogurt sa však vytvorí aj pri nižšej teplote, ale bude to trvať oveľa dlhšie, cca. 12 hodín.
- 5
Ked už je jogurt hotový, zlejeme z neho prebytočnú vodu a uložíme do chladničky. Hotovo:-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
kupujeme mlieko z automatu, a toto je zatiaľ len druhýkrát, čo som si robila jogurt doma:-)
No, potom sa dá urobiť aj z domáceho, vždy si z neho treba trochu odložiť, ale dá sa to len párkrát, cca 5x. Potom treba kúpiť .
A áno, máte pravdu, znie to trochu nelogicky, opravím to:-)
jj
ja som použila 145 g kelímok
neje husty ako z obchodu,v obchodnom je skrob na zahustenie.
Ja som tú vodu tentokrát dala, kedže ked som ho robila prvýkrát, nedala som ju a mlieko mi trochu prihorelo...
mlieko + sušené mlieko + jogurt = jogurt, taký hustý, aký ani v obchode nepredávajú. Ale mlieko domáce, alebo z automatu. Mám za sebou roky praxe vo výrobe domáceho jogurtu, keď sme brávali mlieko od kravičky.