Domáce rezance s tvarohom
Autor receptu: sracz
Omyl = nový recept. Celý omyl bol desaťročia zapríčinený jednoduchou čiarkou, dĺžňom, v názve domácich rezancov s tvarohom, vareného snáď po celom juhu Slovenska. Vôbec sa nejedná o „túróscsÚsza = šmykľavý tvaroh“, ale o „túroscsUsza = druh domácich rezancov so šírkou ~ 3÷5 mm“. Nuž a po tomto preškolení som získal originálny recept na tieto rezance a to priamo z Békes Csaby.
15 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- oddeliť kožu od slaniny a samostatne, na drobno nakrájanú, alebo na mlynčeku zomletú, vyškvariť. Pridať na kocky nakrájanú slaninu a spoločne škvariť až do „sucha“. Škvarky scediť a uložiť na pomocný tanierik.
- Do horúcej masti, ak je jej málo pridať z vlastných zásob, alebo doplniť maslom (je možné nahradiť olejom), opatrne vliať polovičnú dávku kyslej smotany s 0,25 l sladkej (šľahačkovej) a do tejto „omáčky“ vložiť a premiešať vyvarené rezance (csusza tészta = trhance alebo metélt tészta = širšie cestoviny).
- Zmiešať s jemne posoleným domácim tvarohom (v žiadnom prípade nie mäkkým!!!).
- Servírovanie: v hlbokých tanieroch, na povrch uložiť druhú polovicu kyslej smotany a posypať škvarkami; zapíjať kyslým mliekom alebo kefírom.
- V prípade, že nám po stolovaní ostanú rezance (v mojej rodine sa to za posledných 37 rokov nestalo ani raz), je ich možné obojstranne opiecť na teflónovej panvici s troškou masla (max. 1 PL) na jemno béžovú - zlatohnedú farbu = raňajková mňamka Bábiky Angeliky.