Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého fotorecept
Foto: iva63
Mala som doma zásoby ľanu zlatého, tak som ich dnes zúžitkovala....použila som ich do cesta a tiež som nimi posypala pečivo... výsledok bol fajn!
porcií
na 230 °C
Postup
-
1
večer si zamiesime suroviny na kvások a necháme odpočívať do rána na kuchynskej linke
-
2
ráno rozpustíme droždie v teplej vode a prilejeme ho do kvásku z večera...premiešame...potom tam vysypeme aj múku zmiešanú so soľou... opäť premiešame a pridáme semienka ľanu zlatého aj semienka sezamu
-
3
rukou vypracujeme vláčne cesto...prikryjeme a necháme 10 minút kysnúť
-
4
po 10 minútach cesto preložíme do nižšej sklenenej misky...bude sa nám s ním lepšie pracovať..rukou vyťahujeme cesto do boku a stláčame ho späť do stredu a poriadne zatlačíme päsťou...toto viackrát zopakujeme, tak že si misku stále točíme ľavou rukou dookola a pravou pracujeme s cestom...potom prikryjeme ľanovou utierkou a necháme 10 minút kysnúť....všetko zopakujeme ešte 4 krát...takže doba kysnutia nám bude trvať 50 minút...
-
5
vykysnuté cesto rozdelíme na šesť rovnakých dielov ... 116 gramových...
-
6
pracujeme s každým bochníkom ....cesto stláčame prstom do vnútra stále ním točíme dookola, aby sme všetok vzduch dostali von
-
7
prikryjeme a necháme 10 minút kysnúť
-
8
do malého tanierika si dáme semienka zlatého ľanu a každý bochník do neho pritlačíme...zoberieme tvorítko a pritlačíme...ja som použila tvorítko na kaiserky
-
9
pomúčime si ľanovú utierku a na ňu položíme bochníky posypanou časťou dole....opäť prikryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť
-
10
takto vyzerajú bochníky po hodine kysnutia...stále ich máme opačne obrátené
-
11
bochníky prevrátime, uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie
-
12
dáme do vyhriatej rúry na 230 stupňov na 20 minút ...použijeme strednú mriežku a tiež dáme na dno hlboký pekáč... keď vložíme plech s bochníkmi do rúry tak zároveň nalejeme pohár vody do spodného hlbokého pekáča, kvôli pare....
-
13
upečené bochníky po 20 minútach
-
14
dáme ich vychladnúť na mriežku
-
15
prajem dobrú chuť!
-
16
bochníky v reze
mam tiez to tvoritko od tescomy, ale mam s tym skor skusenost, ze kysnutim sa odtlacok strati, ale nevadi, hlavne, ze chuti :-)
kuk na moje ranajkove bochnicky, takmer bez prace ;-)
varecha.pravda.sk/recepty/ranajkove-bochnicky/46942-recep...
www.kuchyneexpres.sk/?200,420630-kr%E1ja%E8-na-jablk%E1-pres...
ďakujem všetkým za nahliadnutie receptu, hodnotenie aj uloženie do KK, prajem Vám krásny deň!
Tvoje pečivko je bezkonkurenčné , ide do kk, hviezdne inšpirácie :-)
potvrdzujem skúsenosť s kvasnicami, stačí skutočne oveľa oveľa menej, ako sú všeobecné doporučenia