Domáce niťovky a rajbanička do polievky fotorecept
Foto: makinka31
Tak som si povedala, že aj naše deti musia vedieť, čo sú domáce rezance...
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny, ktoré potrebujeme a náradie, ktoré použijeme...
-
2
Na tablicu dáme polohrubú múku, spravíme rukou jamku, do nej dáme vajíčko
-
3
a najskôr si pomôžeme nožíkom a miešame vajíčko s múkou, keď máme príliš hustú hmotu, pridávame pomaličky vodu a spracúvame rukami na cesto nie príliš tuhé, lebo potom beda pri vaľkaní, ak nie je doma silnejšia polovička...
-
4
Vypracované cesto si môžeme rozdeliť na 2 časti (ale nemusíme). Z 1 časti robíme niťovky a z druhej rajbaničku. Na rajbaničku cesto musíme postrúhať na strúhadle
-
5
a rajbeme( odtiaľ ten názov) a máme hotovo. Dáme si do hrnca vodu, do vriacej dáme rajbaničku a varíme do mäkka.
-
6
Po uvarení odcedíme, 2 x prelejeme studenou vodou a môžeme podávať do polievky.
-
7
Z druhej časti cesta si vyvaľkáme tenučký plát cesta
-
8
cesto si pomúčime, nakrájame na rovnaké pásy
-
9
Pásy ukladáme asi 2-3 na seba, pozor aby sa nezlepili a krájame rezance šírky, akej chceme- niťovky, široké...
-
10
Keď dokrájame, buď hneď varíme v osolenej vode alebo necháme pri izbovej teplote pekne rozložené usušiť na ďalšiu potrebu. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu