Domáce niťovky a rajbanička do polievky (fotorecept)

Autor receptu: makinka31

Tak som si povedala, že aj naše deti musia vedieť, čo sú domáce rezance...

20 minút
príprava
5-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny, ktoré potrebujeme a náradie, ktoré použijeme...
  2. Na tablicu dáme polohrubú múku, spravíme rukou jamku, do nej dáme vajíčko
  3. a najskôr si pomôžeme nožíkom a miešame vajíčko s múkou, keď máme príliš hustú hmotu, pridávame pomaličky vodu a spracúvame rukami na cesto nie príliš tuhé, lebo potom beda pri vaľkaní, ak nie je doma silnejšia polovička...
  4. Vypracované cesto si môžeme rozdeliť na 2 časti (ale nemusíme). Z 1 časti robíme niťovky a z druhej rajbaničku. Na rajbaničku cesto musíme postrúhať na strúhadle
  5. a rajbeme( odtiaľ ten názov) a máme hotovo. Dáme si do hrnca vodu, do vriacej dáme rajbaničku a varíme do mäkka.
  6. Po uvarení odcedíme, 2 x prelejeme studenou vodou a môžeme podávať do polievky.
  7. Z druhej časti cesta si vyvaľkáme tenučký plát cesta
  8. cesto si pomúčime, nakrájame na rovnaké pásy
  9. Pásy ukladáme asi 2-3 na seba, pozor aby sa nezlepili a krájame rezance šírky, akej chceme- niťovky, široké...
  10. Keď dokrájame, buď hneď varíme v osolenej vode alebo necháme pri izbovej teplote pekne rozložené usušiť na ďalšiu potrebu. Dobrú chuť!