Domáce niťovky a rajbanička do polievky (fotorecept)
Autor receptu: makinka31
Tak som si povedala, že aj naše deti musia vedieť, čo sú domáce rezance...
20 minút príprava |
5-10 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny, ktoré potrebujeme a náradie, ktoré použijeme...
- Na tablicu dáme polohrubú múku, spravíme rukou jamku, do nej dáme vajíčko
- a najskôr si pomôžeme nožíkom a miešame vajíčko s múkou, keď máme príliš hustú hmotu, pridávame pomaličky vodu a spracúvame rukami na cesto nie príliš tuhé, lebo potom beda pri vaľkaní, ak nie je doma silnejšia polovička...
- Vypracované cesto si môžeme rozdeliť na 2 časti (ale nemusíme). Z 1 časti robíme niťovky a z druhej rajbaničku. Na rajbaničku cesto musíme postrúhať na strúhadle
- a rajbeme( odtiaľ ten názov) a máme hotovo. Dáme si do hrnca vodu, do vriacej dáme rajbaničku a varíme do mäkka.
- Po uvarení odcedíme, 2 x prelejeme studenou vodou a môžeme podávať do polievky.
- Z druhej časti cesta si vyvaľkáme tenučký plát cesta
- cesto si pomúčime, nakrájame na rovnaké pásy
- Pásy ukladáme asi 2-3 na seba, pozor aby sa nezlepili a krájame rezance šírky, akej chceme- niťovky, široké...
- Keď dokrájame, buď hneď varíme v osolenej vode alebo necháme pri izbovej teplote pekne rozložené usušiť na ďalšiu potrebu. Dobrú chuť!