Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento úžasný recept ma zaujal na No.salty pre obrovskú pozitívnu odozvu a včera večer som neodolala a vyskúšala som ho. Žemle sú veľmi chutné, jemné, kypré, ľahučké, pórovité so vzdušnými okami, pružné a nie ako tie "žuvačkové" z obchodu. Sú mäkké a vláčne i na druhý deň. Príprava je jednoduchá, trošku náročná len na čas, ale oplatí sa. Pridávam recept, ktorý môžem len vrelo odporučiť každému, kto má rád kvalitné dobré domáce pečivo.

10 kusov
porcií
180 minút
príprava
30 minút
na 180 dolný a horný oh °C

Postup

  1. Do vandlíka som dala preosiatú múku, soľ a premiešala.
  2. Do priehlbiny v múke som nanmvila droždie a posypala cukrom.
  3. Vlažné mlieko som zmiešala v pohári s vlažnou vodou a malou časťou som zaliala droždie.
  4. Vrch som posypala trochou múky z celkového množstva múky vo vandlíku.
  5. Na teplom mieste som nechala vykysnúť kvások.
  6. Pridala som vlažné rozpustené maslo ku zmesi a...
  7. ... vidličkou som pomaly začala jemne spracovávať cesto krúživými pohybmi od okrajov ku stredu a potom rukami so zvyšným mliekom zmiešaným s vodou som dôkladne zamiesila...
  8. ...hladké lesklé polomäkké pružné cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 20 minút.
  9. Cesto som prikryla čistou utierkou bez posypania múkou a nechala som ho na teple vykysnúť - asi 1 hodinu.
  10. Vykysnuté cesto som dala na dosku, vytvarovala som valec, ktorý som ostrým nožom rozdelila na 10 približne rovnakých častí. S cestom sa výborne pracuje, netreba vôbec podsypávať múkou.
  11. Z každej časti som vytvarovala bochníček a...
  12. ...preniesla na plech s pečiacou fóliou /pečiacim papierom/ alebo treba vymazať plech maslom a vysypať múkou. Bochníčky som sploštila dlaňou, sú síce po vytvarovaní síce pomerne malé, ale vykysnutím krásne zväčšia svoj objem.
  13. Bochníčky som prikryla tenkou vzdušnou utierkou a nechala som ich na teple ešte 20 minút podkysnúť.
  14. Vložila som ich do studenej trúby, nastavila som trúbu na 180 stupňov C na spodný a horný ohrev, vložila som na spodok trúby kastrólik s horúcou vodou a piekla som ich na strednom rošte do ružova asi 30 - 35 minút, každý si odsleduje podľa svojej trúby čas pečenia.
  15. Nechala som ich vychladnúť na mriežke a vložila do koška.
  16. na obrázku z blízka na priereze dobre vidno, ako sú žemle krásne nadýchané, kypré, ľahučké s početnými veľkými okami a pružné. Práve kombináciou mlieka riedeného vodou v pomere 1:1 sa dosahuje táto štruktúra.
  17. Boli mäkké a vláčne aj dnes ráno a to som ich večer zabudla vonku, piekla som večer. ak si ich raz pripravíte, už nikdy nebudete chcieť tie "žuvačkové" z obchodu. Vrelo odporúčam vyskúšať, recept vôbec nie je náročný. výsledok mimoriadne chutný ako zo súkromnej domácej pekárne :-))) Okrem toho sú podstatne lacnejšie ako tie kupované z obchodu.