Domáce arašidové maslo

mitzy - fotkamitzy, 4. decembra 2016
Domáce arašidové maslo
Foto: mitzy

Dobrota na lyžičku, chlebík aj na lievance.

1
porcia
15 minút
príprava

Suroviny

2 šálky
2 PL (kokosový)
2 PL (agáve sirup)
2 KL




Postup

  1. 1

    Šálka má 200 ml. Arašídy si necháme namočené na dve hodinky.

  2. 2

    Po vyschnutí na utierke arašídy opražíme chvíľku na panvici (ak kúpime pražené, nie je treba.)

  3. 3

    Arašídy zmixujeme s arašídovým/kokosovým olejom. Pridáme soľ a zmixujeme na hladké maslo. Ochutnáme, poprípade dosolíme.

  4. 4

    Maslo naberieme lyžicou do sklenenej fľašky a natlačíme. Skladujeme v chladničke alebo v špajze. Jesť môžeme okamžite. Maslo vydrží aj 2 týždne. Ak vydržíme aj my :)

Diskusia k receptu

haji
Hmm, to musí být hříšně dobré! Toto si nemůžu udělat, určo bych nevydržela jen lžičku na chlebík, bo jsem mlsná jako koza. Se pokochám virtuálně, to je nejbezpečnější. Foto je kouzelné, tvá zátiší mě baví, jsi šikulka!
evanaaa
@mitzy , to je akože naslano? Alebo treba na to arašidy nesolené, aby vynikla sladkosť? Asi na oba spôsoby.....ja rada sladké :)
mitzy
@Evanaaa (4.12.2016 17:48) arasidove maslo aj z obchodu je skor naslano. Ma taku specificku chut, nesadne kazdemu, ked som bola mala, raz ho priniesla mama ako novinku z obchodu a nechutilo mi. Na chut som mu prisla az na vyske a to velmi, hlavne maslo z holandska - bolo uzasne. Ja som pouzila arasidy nelupane nesolene neprazene. Ak sa kupia solene, asi sol uz netreba. Podla chuti... ;)

conscientia
@Evanaaa Tak už som mala na jazyku arašidové maslo z rôznych krajín i kontinentov, ale nikdy som nenatrafila na sladkú verziu - hoci podľa múdreho internetu údajne existuje (ale to vraj i mimozemšťania či strašidlá).

@Mitzy Pripomenula si mi moje prvé veľké sklamanie z bližšieho stretnutia s americkou kultúrou: odchovaná knihami pre mládež som snívala o kombinácii biely americký toast + arašidové maslo + džem, ktorú si študentky nosili na obed. Keď sa konečne naskytla možnosť to vyskúšať naživo a v priamom prenose, skoro som sa povracala :) Neskôr som si k nemu našla cestu, no radšej ho používam do varenia či pečenia. BTW, podobnú skúsenosť som mala i s nátierkou Vegemite či Marmite, akurát tie mi nechutia dodnes. Recept si ukladám (teraz je čas arašidov a viem, že ma neminú v mikulášskom balíčku) a určite ho spácham. Arašidy sú totiž jediné z orechov, na ktoré nemám alergiu.

mitzy
Veru uplne si to vystihla @Conscientia (5.12.2016 07:58) :D
A potom este javorovy sirup na palacinky! No-okej ale radsej klasika s dzemom <3

conscientia
@Mitzy ...áno, tiež som sedela v kanadskej domácnosti a hlboko som filozofovala nad tým, načo ničiť ten skvelý sirup...palacinkami (neznášam ich). Keď už palacinky či lievance, tak zásadne s džemom či lekvárom (marhuľovýýýýýýý)...................................a bez čokolády.

mitzy
Marhulovy je aj moj najoblubenejsi. Robime domaci a este jahodovy. Ale jahodovy sa vzdy minie velmi skoro @Conscientia (5.12.2016 08:58) no a ja zas palacinky milujem, stary otec ich robil najlepsie-daval do cesta nastruhane jablcko. Tie sa jedli este horuce pri rure bez nicoho. Kradli sme ich : )

conscientia
@Mitzy Ja teda sladké jedlá typu krupica, palacinky, lievance či ryžový nákyp nemusím...hoci si tradične ukradnem jednu "čistú" palacinku, keď ich mamka robí (poviem jej o tom strúhanom jablku, to by ma nenapadlo...) Marhuľový lekvár býval mojím prekliatím vždy cez prázdniny, pamätám si odkôstkovanie, rozváranie i miešanie do druhej ráno...v mokrom tielku, lebo teplomer hlásil 26 o jedenástej večer. Hoci tento rok sme marhule nevideli na stromoch ani omylom, aprílové mrazy ich skosili.
mitzy
Skvely napad! @Marianne (5.12.2016 10:00)
To niekedy skusim. Mandle su parada na "palenie zahy" ako aj olupany surovy zemiak. Mandle kupujeme za tymto ucelom starej mame. Mozno by ju taketo maslo potesilo. Skusim mixnut. Vcera som btw odpalila svoj ponorny mixer :,^) dostala sa mi do spoju voda, nevysusila som dobre.

mitzy
@Conscientia (5.12.2016 09:34)

ryzovy nakyp nemusim teda ani ja :) z detstva mam zabudovane: vela ryze, vo vnutri hrozienka. bolo toho vela a bolo to jednotvarne. ani hrat sa s tym na tanieri nedalo. razila sa vychova: dojedz a mozes odist od stolu hrat sa na dvor :D takze obcas aj so slzami, ale zjedlo sa. inak sme zjavne rovnaky rocnik, takze co sa tyka doby a jedla, mame toho asi vela spolocneho :)
alenafl
Arasidove maslo milujem! Ja si ho kupujem vo Whole Food obchode v USA. Su tam take mlynceky, v zasobniku su arasidy (solene, nesolene, surove alebo oprazene, taktiez mandle). Takze staci zapnut ten mlyncek a do nadobky si natocit podla chuti. Ja si robievam so surovych nesolenych arasidov a je to uplne vynikajuce. Ziadne pridane suroviny. Aj mandlove maslo je vyborne (je prirodzene sladsie), ale arasidove mi chuti viac. Vobec sa to neda porovnat s arasidovym maslom hotovym kupenym v obchode. Moja sestra mi urobila sendvic s tymto arasidovym maslom, platkom jablcka a platkom opecenej slaninky, najprv som tuto kombinaciu uplne odmietla, ale ked som sendvic okusila - hned som si ho zamilovala :) Takze nabuduce si prinesiem hotove arasidove maslo, ochutim medom, agave alebo javorovym sirupom podla Teba! Urcite bude chutit! :)
1x mitzy
katka78
@Marianne (5.12.2016 10:00) Dá sa aj z mandlí (aj z iných orechov), robievam z nelúpaných, cca raz za mesiac len tak pre chuť do malého pohárika (mandle+kokosový olej+brezový cukor+štipka soli).




1x mitzy
mitzy
Dakujem @Alenafl (6.12.2016 20:34) :) to je teda zazracny mlyncek! Zaujimava kombinacia s jablkom, urcite skusim napriklad s opecenou cuketkou ;)

mitzy
Dakujem za tvoj recept @Katka78 (7.12.2016 21:10) brezovy cukor znie velmi dobre. Nepoznam. Poobzeram sa-asi v bio,vsak? Tie mandle skusim veru :)

conscientia
@Mitzy (5.12.2016 11:05) Mitzy, Ty si chodila so mnou na ZŠ, keď ten "ryžák" tak verne popisuješ :) ? Ryža tvrdá a suchá, strúhaná škorica so štipkou jablka, hrozienka, hrozienka a hrozienka...a nám ho ešte polievali roztopeným maslom, ktoré po stuhnutí bolo ne-chut-né že až!

Odkedy som sa raz na návšteve doslova povracala v obývačke potom, ako ma donútili metódou "jedz, lebo inak..." natlačiť do seba kapustné fliačky na sladko, tak to naši vzdali a akceptovali, že kým oni jedli rezance s makom (fuj), dukátové buchtičky (fuj na druhú) či palacinky, ja som si uvarila zemiakovú kašu - a tak je to dodnes, keď som doma.

À propos : Mikuláš nesklamal, doniesol balík arašidov a po celovečernom lúpaní som spravila Tvoj "arašidák". Bohužiaľ netuším, ako chutil, lebo pán brat si po návrate z "chatovice alias pracovnej porady" uvaril fliačky a jednoducho si ho tam vmiešal....všetok. Že pozdravuje, odkazujem.

PS: keď som bola na Dušičky na Slovensku, brezový cukor som videla v Bille, normálne medzi klasickým cukrom či trstinovým...
katka78
@Mitzy (7.12.2016 22:22) Ja brezový cukor kupujem rôzne, aj z internetu, aj v "zdravej výžive", alebo v bežných reťazcoch, podľa príležitosti. Naposledy som ho kupovala v Bille, keď som si tam išla pre moje obľúbené múky na chlebík a predtým v Tescu. Kvôli nízkemu glykemickému indexu je vhodný pre cukrovkárov, alebo do redukčnej diéty. Sladí asi ako klasický cukor, má aj rovnaké využitie. Akurát sa nedá použiť do kysnutého cesta, lebo kvasinky sa z neho nevedia najesť. To je zároveň aj jeho výhoda pre tých, ktorí sa potrebujú nejakých baktérií v tele zbaviť, napríklad kandidy pri prekyslenom organizme. Tú vraj nielen neživí, ale rovno likviduje, vravia niektoré zdroje. Takže kto čím sladiť potrebuje, či môže, tým si osladí :-) Mne vyhovuje aj med, trstinová melasa, alebo agáve sirup. Inak arašidové maslo milujem s bielym toastovým chlebom a pohárom mlieka, ale naposledy som to jedla pár rokov dozadu. Marmite, čo spomína @Conscientia je moja nočná mora, tak nejako si predstavujem chuť roztopenej smoly :-) To skutočne človek buď miluje, alebo neznáša (ako hovorí reklama na marmite), nič medzitým asi neexistuje. Majte pekný deň dievčatá :-)
conscientia
@Katka78 ROZTOPENÁ SMOLA!!!! A to ja vraj viem vždy nájsť vhodné slová...nie, nie: TY si to vystihla. No napríklad moja pani sestra žije už pár rokov v Austrálii a Vegemite miluje - a vraj sa jej potom fantasticky "spravili" vlasy a nechty".
katka78
@Conscientia (8.12.2016 10:24) Spraví vlasy a nechty? No ale kto potom spraví TVÁR po ochutnaní tej "dobroty" Marmite/Vegemite? :-)

conscientia
@Katka78 (8.12.2016 10:32) Tej zvrhlej duši (ako pani sestre) to chutí, vraj najmä na surových zelerových stonkách a chipsoch z batátov. U nás doma to jedla iba mačka (Vegemite, nie zeler ani batáty.) Ale je pravda, že kožúšok mala potom krásny :)

mitzy
Jej @Conscientia (8.12.2016 09:28) :-D velmi som sa pobavila!
Ja som nastastie nechodila na skolske obedy casto. Jedla som jedlo starej mamy. Ale co mozem povedat je, ze som druzinarom zavidela spenatovu polievku. My sme ju doma nikdy nerobili a mne strasne moc chutila!
Tak som rada, ze sa maslo ujalo ;-D

mitzy
@Katka78 (8.12.2016 10:32) dakujem za rady. Ja sa citim vo velkych obchodoch vzdy taka stratena!! Zo vsetkych stran sa na mna neuprosne valia akcie a zlavy, som bezradna a tapam oziarena neonkami ako v tme :D ak nemam zoznam a nedrzim sa ho, vzdy kupim nieco, po co som ani nesla. Minule som isla z lidlu a isla som si tam pre pecivo. Vychadzala som - a v rukach som mala aloe v kvetinaci, detske saty, nejake susene ovocie, no proste vsetko len nie to, po co som tam isla. Takze skusim najblizsie uspesne zdolat vsetky nastrahy billy a dostat sa az k tomu cukru!!!





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia