Foto: mitzy
Dobrota na lyžičku, chlebík aj na lievance.
1
porcia
porcia
15 minút
príprava
príprava
Postup
-
1
Šálka má 200 ml. Arašídy si necháme namočené na dve hodinky.
- 2
Po vyschnutí na utierke arašídy opražíme chvíľku na panvici (ak kúpime pražené, nie je treba.)
- 3
Arašídy zmixujeme s arašídovým/kokosovým olejom. Pridáme soľ a zmixujeme na hladké maslo. Ochutnáme, poprípade dosolíme.
- 4
Maslo naberieme lyžicou do sklenenej fľašky a natlačíme. Skladujeme v chladničke alebo v špajze. Jesť môžeme okamžite. Maslo vydrží aj 2 týždne. Ak vydržíme aj my :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@Mitzy Pripomenula si mi moje prvé veľké sklamanie z bližšieho stretnutia s americkou kultúrou: odchovaná knihami pre mládež som snívala o kombinácii biely americký toast + arašidové maslo + džem, ktorú si študentky nosili na obed. Keď sa konečne naskytla možnosť to vyskúšať naživo a v priamom prenose, skoro som sa povracala :) Neskôr som si k nemu našla cestu, no radšej ho používam do varenia či pečenia. BTW, podobnú skúsenosť som mala i s nátierkou Vegemite či Marmite, akurát tie mi nechutia dodnes. Recept si ukladám (teraz je čas arašidov a viem, že ma neminú v mikulášskom balíčku) a určite ho spácham. Arašidy sú totiž jediné z orechov, na ktoré nemám alergiu.
:)
A potom este javorovy sirup na palacinky! No-okej ale radsej klasika s dzemom <3
To niekedy skusim. Mandle su parada na "palenie zahy" ako aj olupany surovy zemiak. Mandle kupujeme za tymto ucelom starej mame. Mozno by ju taketo maslo potesilo. Skusim mixnut. Vcera som btw odpalila svoj ponorny mixer :,^) dostala sa mi do spoju voda, nevysusila som dobre.
ryzovy nakyp nemusim teda ani ja :) z detstva mam zabudovane: vela ryze, vo vnutri hrozienka. bolo toho vela a bolo to jednotvarne. ani hrat sa s tym na tanieri nedalo. razila sa vychova: dojedz a mozes odist od stolu hrat sa na dvor :D takze obcas aj so slzami, ale zjedlo sa. inak sme zjavne rovnaky rocnik, takze co sa tyka doby a jedla, mame toho asi vela spolocneho :)
Odkedy som sa raz na návšteve doslova povracala v obývačke potom, ako ma donútili metódou "jedz, lebo inak..." natlačiť do seba kapustné fliačky na sladko, tak to naši vzdali a akceptovali, že kým oni jedli rezance s makom (fuj), dukátové buchtičky (fuj na druhú) či palacinky, ja som si uvarila zemiakovú kašu - a tak je to dodnes, keď som doma.
À propos : Mikuláš nesklamal, doniesol balík arašidov a po celovečernom lúpaní som spravila Tvoj "arašidák". Bohužiaľ netuším, ako chutil, lebo pán brat si po návrate z "chatovice alias pracovnej porady" uvaril fliačky a jednoducho si ho tam vmiešal....všetok. Že pozdravuje, odkazujem.
PS: keď som bola na Dušičky na Slovensku, brezový cukor som videla v Bille, normálne medzi klasickým cukrom či trstinovým...
Ja som nastastie nechodila na skolske obedy casto. Jedla som jedlo starej mamy. Ale co mozem povedat je, ze som druzinarom zavidela spenatovu polievku. My sme ju doma nikdy nerobili a mne strasne moc chutila!
Tak som rada, ze sa maslo ujalo ;-D