Dobošová torta fotorecept

janka1710 - fotkajanka1710, 19. októbra 2010
Dobošová torta (fotorecept)
Foto: janka1710
30 minút
príprava
100 minút
na 250 °C

Suroviny

15 ks
30 dkg
45 dkg
15 dkg
7 dkg
70 dkg
30 dkg
6 ks




Postup

  1. 1

    Z 8 bielok vyšľaháme tuhý sneh. Ostatných 7 celých vajec a 8 zvyšných žĺtkov zmiešame s cukrom. Potom pridáme muku a nakoniec sneh. Vznikne hustejšie cesto.

    Dobošová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rovnomerne rozotrieme na omastený a múkou vysypaný plech (spodok okrúhlej tortovej formy). Dáme piecť na 250stupňov, približne 4-5minut. Vytiahneme ho a ešte z teplého plechu dáme opatrne dole. Pláty si dáme vychladiť a pripravíme si krém.

    Dobošová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vodného kúpela dáme roztopiť čokoládu, ceru a 10dkg masla. Zvyšných 60 dkg vymiešame dohladka s cukrom a vajíčkami. Postupne pridávame roztopenú čokoládu, ale nie moc horúcu. Miešame pokiaľ krém nebude úplne hladký a lesklý. Trosku čokolády si odložíme na polevu.

    Dobošová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je krém hotový, postupne si naplníme platy. Najkrajnejší si odložíme bokom, a použijeme ho navrch.

    Dobošová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tortu oblejeme čokoládou a kraje natrieme zvyšným krémom a ozdobíme postrúhanou čokoládou.

    Dobošová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovo!

    Dobošová torta (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

sandratamer
aaaaaaaaa na toto by som ja nemala nervy... Ale z tej tvojej by som si dala hned :-)
elisticka
@Janka1710 super torticka ..no naozaj pri tom treba trpezlivost:-))prosim ta kolko mas tych platkov?ja som naratala asi 19? a tie vajicka v tom kreme su surove?
evas13
Svätá trpezlivosť a vytvorená takáto nádhera. :)
dorisa
Krásne niečo, a dokonca vidím, aj ako je vo vnútri,ďakujem... sem s ňou!
janger
Moje nervy! Uz len ked to vidim ma chyta stres! ;-) No to je teda torticka nadherna!!!! Mas viacero tych plechov, co na nich pecies? Lebo len s jednym by to trvalo neuveritelne dlho. Treba dat cesto vzdy na studeny plech?.... Ale ozaj, krasa!
janka1710
elisticka ono v podstate plati, ze kolko vajec sa da do cesta tak tolko platov by sa malo upiect. ale vacsinou vyjde z tych 15vajec takych 20platov. a vajcia sa do kremu davaju surove. janger ano tych plechov je viacej a uz nic okrem tohto sa na nich nepecie. a cesto davam na plech, ktory viem chytit do ruky (ze ma nepopali).
frezia68
Veľmi pracná torta,ale výsledok by som chcela okoštovať :-)))
zitar
Obdivujem, ja by som asi nervy na to nemala.
tatranka
Tak ozaj klobúk dole,za svätú trpezlivosť.Pekne spracovaný recept.Hneď by som si kúsok dala.Mám tento typ tortičky veľmi rada.No napečiem najviac desať kolečiek.Mám sa čo usilovať !
mama2
tak to je dobrota a ta preciznost pri jej vyrobe sikovna
marianne69
Janka1710 naozaj je fantasticka,velky obdiv,ako povedala tatranka,klobuk dole
pivonka
Dobošovú tortu poznám, ale počet plátov ma riadne zaskočil. Minule som robila rožteky z piškótového cesta. Na prvom plechu boli krásne, ale na treťom už to nebolo ono a štvrtý - to už malo cesto, (pretože stálo), veľké bubliny a to už bolo o ničom. A to som iba natiahla na horúci plech papier s nastriekanými rožkami, takže čas som stiahla na minimum. Možno, keby som mala k dispozícii 3 - 4 rúry ... :-)
babav
Krasna torta!!!Ja robievam iba s 8 platov,ale mam rovnaky problem ako @pivonka . Posledne davka sa rozteka,lebo piskotove cesto
nie rado caka na pecenie.Plnku robim iba cokoladovo maslovu,
zo surovych vajec mam obavy a v originalnom recepte v plnke
neboli.Zrejme uz jestvuje viacero variacii dobosovej torty;-)
zuzula2
jeeej akurát som rozmýšľala ako spraviť fajnú dobošovú tortu... len sa mi zda veeeeľmi zdĺhavé ale zase ten výsledok stojí za to. je krásna
dogagador
a este otazka: kedysi v Bratislave v Detskej cukrarni pri SND mali dobosky, ktore mali taku chrumkavu karamelovu glazuru...nevies nahodou, ako sa to robi???