Foto: mariamka
Chutná ľahká nátierka z pečeného cesnaku, olivového oleja a rozmixovanej bielej fazule. ochutená citrónom, bylinkami, vhodná ako príloha ku grilovanému mäsu, čerstvej zelenine, nachos, Zobraziť celý popisChutná ľahká nátierka z pečeného cesnaku, olivového oleja a rozmixovanej bielej fazule. ochutená citrónom, bylinkami, vhodná ako príloha ku grilovanému mäsu, čerstvej zelenine, nachos, toustom alebo tortillám.
Postup
-
1
Očistíme 3 veľké hlavičky cesnaku.
-
2
Vystrihneme 2 pláty alobalu cca 20x30 cm, uložíme na seba. Cesnak uložíme na alobal, posolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Môžeme ho piecť aj v celosti neošúpaný tak, že skrojíme vrchnú časť hlavičiek a po upečení strúčiky vylúpneme.
-
3
Zabalíme, urobíme voľnejšiu kapsu, okraje poriadne uzatvoríme, ak treba, pridáme ďalší plát alobalu. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C asi na hodinu.
-
4
Cesnak by mal zmäknúť a mierne skaramelizovať. Po upečení opatrne otvoríme a necháme vychladnúť. Ak sme piekli hlavičky, strúčiky jemne vytlačíme.
-
5
Fazuľu /použila som konzervovanú/ zlejeme z nálevu, dáme do mixéra, pridáme cesnak a olivový olej. Rozmixujeme na hladký krém.
-
6
Dochutíme soľou, citrónovou šťavou, chilli papričkou a čerstvým mletým korením. Môžeme ochutiť bylinkami, alebo ich použijeme iba na posypanie. Vrch ešte hojne polejeme olivovým olejom.
-
7
Podávame s čerstvou zeleninou (uhorka, paprika), zajedáme nachos alebo kúskami tortilly. Ja som ho dnes použila ako dip k marinovaným pečeným kuracím krídelkám.
dakujem @hjarta @katkat @julica @snicla @iren :))
@dakujem za komentare, mozem tento dip ci natierku vrelo doporucit a budem rada ked vyskusate
@evusik .. som rada, ze aj profikov ako si ty, zaujal :)
@palokuchki dakujem za pochvalu, to si velmi vazim, pomaly skusam obcas nieco nove a ked to stoji za to, tak sa rada podelim, este sa mam vela co ucit, aj od teba :)
@marianne ty jeden svetobeznik :) tu hadzes na mna pojmy hned tak zrana, esteze ujo gugl ma zachranil, myslim, ze tebe bude chutit :)
musim sa cestne priznat, recept nie je z mojej hlavy, je kombinacia viacerych zahranicnych stranok z netu,, zaujalo ma, ze je to taka obdoba hummusu, ktory som este nikdy nerobila, tak som zacala takto :)
Katka ty si teda riadna betarka! :) Prekvapis cloveka, ked to najmenej caka. Fakt uz som bola napalena na túto Varechu ako diskriminuje ludi a ty mi tu pusinky posielas :) hned som sa "roztopila" :) Je mi potesenim, ze si dip vyskúšala /aj ked to trvalo! :))/ a zozal uspech, dúfam, ze to pri tej puse neskončilo :)) fotka nema chybu, s radosťou aj nabudúce, tiez pekný deň prajem!
bistu Haji s rocnym opozdenim, dakujem dodatočne za komentar. A som rada, ze uz si opat "plnopravna" .. uz nezvyknem komentovat recepty sólo, ale tvoje sa mi páčia a urcite ich vyskúšam. Závidím ti tvoju húževnatosť a odhodlanie. Ste naozaj s @Radost take slniečka Varechy. Týmto sa prihováram za VIP prístup pre @Radost bez ohľadu na pridane recepty, rada ich pridám za ňu, ked bude treba
Patrovecky, na teba sa nechytam, tvoje mäsové kreácie... mam co dohanat, budem rada, ked dáš vediet ako chutilo, dakujem za povsimnutie
no ktože ma tu spomína..??a takto milo..!!to sa mi ani v noci ne-snilo...že ma niekto rád..chce sa s radosťou na Vareche hrať..
želám pokojný úsmevný deň..dcérenka..nakoniec-všem...:-)
a ja už sa tu sponujem, ze chleba s mastou, maslom, bambinom :)) vsak som dobre to vip vybavila? konecne normalne pravidla