Cviklové farbivo

irenaw - fotkairenaw, 21. marca 2013
Cviklové farbivo
Foto: irenaw

Ak by ste chceli na Veľkú noc mať niečo do ružova ;-).

Suroviny

1-2 ks
pre farbenie dezertov:
pre farbenie chuťoviek:




Postup

  1. 1

    Surovú cviklu ošúpeme a postrúhame na jemno. Do hrnca dáme cviklu a rovnaké množstvo vody. Pomaly varíme na maličkom plameni, kým sa cvikla nerozpadá. Precedíme cez plátno. Pridáme cukor alebo soľ podľa ďalšieho použitia. Cukru zvyknem dať odhadom polovicu množstva šťavy. Soli len 1/2-1 čl. Ďalej varíme do hustoty medu. Čím hustejšia, tým intenzívnejšie farbí. Slaná verzia nebude sirupovitá :-). Necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke. Zdá sa, že vydrží dlho, určite som ju už mala aj viac ako 2 mesiace.

  2. 2

    Na farbenie cesta sa mi toto farbivo neosvedčilo. Výsledok bude zvláštne oranžový, hoci je cesto pred vložením do rúry nádherne ružové. Na krémy, bielkovú polevu, želatínové dezerty a podobné studené pochutiny bude farba taká, ako na úvodnej fotke (kávová roláda je potiahnutá fondánom zafarbeným cviklovou farbou). Pri farbení marcipánu premiešame najprv farbivo s práškovým cukrom na hustú pastu.

Diskusia k receptu

martamm
Ja som cviklu odšťavila a pridala do marcipánu, tiež som získala krásnu červenú farbu, bez prídavku chémie :)
irenaw
@martamm pri nákupe na nejakú oslavu mi zvyčajne nenapadne kúpiť cviklu. rada si takéto polotovary pripravujem, keď mám čas. potom len vytiahnem ako z regála v obchode. keď mám kopu inej roboty, už to nemá také čaro ;-) ale pre okamžité použitie je čerstvá šťava super. ďakujem vám za komentáre :-)
radost
@irenaw
takáto je moja mienka: krásna roládička ala lienka...:-)
ked farbiť-tak naprírodno-tak je hodno...
pusta
ja používam na farbenie cviklovú šťavu z hotovej zavarenej cvikly....a na chuti zákusku to nie je vôbec poznať.
ethanel
Krasna rolada a pekny recept na prirodne farbivo. Cviklove farbivo pouzivam aj ja, minule som robil na skusku, cokoladovy mouse s cviklovo polentovym kolacom, cviklovou zmrzlinou a sladkou cviklou.
pusta
s fondánom som ešte nerobila, vdaka za radu. @irenaw , čo myslíš, išlo by tak isto zafarbiť aj doma vyrobený marcipán?
ajuschka
to sami velmi paci, myslis ze by to fungovalo na domace cestoviny? (zlozenie muka a vajicka)
irenaw
hoci som nezmenila názor, že sa s roládami nekamarátim, teším sa z vašich komentárov a ďakujem :-))) @sonulienka sestre by sa v tvojej kuchyni určite páčilo, tiež má rada červenú s bielymi bodkami, to som piekla pre ňu. @ethanel to je už iný cviklový level :-) ja som iba tekvicovú zmrzlinu vyskúšala (aj to sa stretlo s údivom) a na cviklovú sa odhodlávam, aká bola? @pusta mliečny marcipán som takto farbila. preto som napísala, že je lepšie spraviť z farby pastu, lebo mi veľmi zredol a musela som primiesiť cukor. chýbali tie "pojidlá a pružidlá" ako v kupovanom. @ajuschka predávajú také, určite to pôjde aj doma, uvidíme, čo spraví varenie s farbou, či nebudú nakoniec oranžové. vyskúšam, napíšem. ak vyskúšaš skôr, daj vedieť. špenát funguje dobre.
iva63
Irenka krásnu roládu si upiekla...ja tiež farbím cvikľou, špenátom, kurkumou,alebo šafranom-:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia