Foto: eldina
tak na tieto som sa tešila snád najviac....chuť a vôňu bazy priam milujem...:)...je práve čas na zber kvetov...každý varí sirup/aj ja sa chystám, ale Zobraziť celý popistak na tieto som sa tešila snád najviac....chuť a vôňu bazy priam milujem...:)...je práve čas na zber kvetov...každý varí sirup/aj ja sa chystám, ale ja varím minimálne 40 L, takže to trochu odkladám, ale dnes už musím aspoň vodu prevariť, do zajtra snád vychladne/...:)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
najprv pár slov o Baze čiernej: Baza je skutočnou raritou v stredoeurópskom liečiteľstve. Jej liečivé účinky sú ohromujúce. Kvety ako aj plody bazy čiernej sa využívajú pri nachladnutí a na odstránenie príznakov nachladnutia, ďalej pri ischiatických zápaloch, pri veľkých bolestiach hlavy až migrénach ako aj na zmiernenie horúčky, vypotenie sa pri nádche. Látky obsiahnuté v baze čiernej pôsobia ako antioxidanty, chránia bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľujú proces starnutia buniek človeka. Vitamíny B a C nachádzajúce sa v baze čiernej, zvyšujú obranyschopnosť organizmus a aj preto sú nápomocné pri nachladnutiach. Baza čierna spôsobuje potenie prospešné pri nachladnutiach, „čistí krv“ a uvoľňuje hlieny. Pri žalúdočných ťažkostiach skvele pomôže bazový čaj.
- 2
Postup:/vlastne, väčšinu napíšem z včerajšieho receptu "Cukríky z liečivých byliniek", ale nakoľko to nemusel každý vidieť, zopakujem znovu...len tento x treba kvety Bazy namočiť na 12-24 h do vody, teda: 2 veľké, či 3 malé kvety Bazy /stonky som odstrihla, nech nezavadzajú/..:))).... dať do 1 dlc vody, treba prikryť bud igelitom alebo ak v hrnčeku, tak pokrievkou, aby sa voda nevyparovala../ja som hned urobila na dve dávky, teda 6 malých kvetov do 2 dcl vody, ale sirup robiť na 2 x, lebo naraz-to by bol problém pri vytváraní guľôčok-vid môj predchádzajúci recept /....bazu dobre vyžmýkať a scediť ..../najprv som ju mala v hrnčeku, ale neskôr som ju "presunula" do vyššej plastovej nádoby, aj s vodou, dobre zatlačila, nech sa dobre lúhuje a uzavrela vreckom s gumičkou, zdalo sa mi to lepšie, takto ponorené, ako v hrnčeku/
- 3
Postup: do hrnčeka , najlepšie s dvojitým dnom/ja som nemala a nevadilo/..:)..dať 1 dcl vody a 2 dcl cukru, pomiešať...dať variť, ked zovrie , už nemiešať/nebáť sa, nič neprihorí/-ale ide o to, aby sa po okrajoch hrnca cukor nekryštalizoval..ked zovrie, plameň stíšiť, ale dbáme o to, aby stále /budúci/ sirup pomaly vrel.....asi po 10 minútach skúste, v akom štádiu je sirup..a to tak, že do misky si dáte studenú vodu a malou lyžičkou naberiete trochu sirupu...ak sa masa vo vode rozleje, ešte treba variť../ja som ho varila asi 25 minút/...v nejakých intervaloch /ja som 3 x/ skúšajte hustotu...sirup je hotový, ak v studenej vode "stuhne" v jednoliatu masu/-vid foto..
- 4
sirup by mal vyzerať takto:
- 5
sirup odstaviť z plameňa, počkaj, kým zmiznú"bublinky" z vrenia a pridať 1/2 ČL kyseliny citrónovej/citrodeko/-neodporúčam šťavu z citróna, lebo nariedi sirup.....a zamiešať
- 6
na silikónovú prac."dosku" či na plech /naolejovaný/ vyliať masu /pozor, žeravá je/ a nechať chvíľku vychladnúť/neodbiehať, masa tuhne vcelku rýchlo/ a ešte zatepla vytvoriť z nej "loptičku" /pomalšie bude v takomto útvare tuhnúť/, z ktorej naolejovanými rukami odtŕhame kúsky, z ktorých vytvárame guličky/či iný útvar, aký sa zdarí/..:))
- 7
guličky hned nahadzovať do nádoby, v ktorej sme zmiešali práškový cukor a škrobovú múčku...potom nádobu uzavrieť a výdatne pohrkať, nech sa všetky guličky "oblepia" zmesou..
- 8
cukríky dať do uzatvárateľnej nádoby, aby nenavlhli..
- 9
ešte niekoľko rád, nakoľko som to už robila druhý x/ a práve varím dalšiu bazovú dávku/, ked Vám zovrie sirup, stíšte na menšiu teplotu, ale aby to vrelo, kľudne si natiahnite vajcobudík na 20 min a vtedy skúste kvalitu sirupu pridaním do studenej vody /ako som vyššie spomenula/..už by mal byť hotový, ak nie, tak už max 5 minút treba čakať....cukríky neobtierať od mastnoty v papierovej rolke, lebo budete mať darčekovo zabalený cukrík v papieri..:), potom by už pomohlo iba okamžité cmúľanie a vyťahovanie papiera z úst..:)........"karamel" z riadu umyjete jednoducho-necháte postáť v horúcej vode hrniec alebo aj plech...aspoň mne to pekne zišlo dolu
- 10
* doplnenie k receptu: v diskusii spomenula Varecháčka Manya, že sirup nalievala do silikonových formičiek na cukríky, takže ak máte doma, skúste tak, je to určite ľahšie..Manya, vdaka Ti za tip...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
s tým či dlho-to neviem, preto sa robí na slabunkom ohni a skúša vo vode..
práve robila cukríky @lba , tá bude skôr vedieť..:)
/tento rok som nerobila ešte, musela som si prečítať recept a pripomenúť si postup/..:)
skús z iných byliniek, napr.z mäty či inej bylinky
varecha.pravda.sk/recepty/cukriky-z-liecivych-byliniek-fo...
skús do chladničky alebo v mrazničke, ak chceš mať k jeseni, ked bude chrípkové obdobie
studené cukríky budú zaujímavé..:)
varecha.pravda.sk/recepty/cukriky-z-liecivych-byliniek-fo...