Cukríky z bazy čiernej fotorecept

eldina - fotkaeldina, 21. mája 2013
Cukríky z bazy čiernej (fotorecept)
Foto: eldina

tak na tieto som sa tešila snád najviac....chuť a vôňu bazy priam milujem...:)...je práve čas na zber kvetov...každý varí sirup/aj ja sa chystám, ale Zobraziť celý popistak na tieto som sa tešila snád najviac....chuť a vôňu bazy priam milujem...:)...je práve čas na zber kvetov...každý varí sirup/aj ja sa chystám, ale ja varím minimálne 40 L, takže to trochu odkladám, ale dnes už musím aspoň vodu prevariť, do zajtra snád vychladne/...:)

30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 dcl
2 dcl
2 ks
1/2 ČL
Na posypanie:
3 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    najprv pár slov o Baze čiernej: Baza je skutočnou raritou v stredoeurópskom liečiteľstve. Jej liečivé účinky sú ohromujúce. Kvety ako aj plody bazy čiernej sa využívajú pri nachladnutí a na odstránenie príznakov nachladnutia, ďalej pri ischiatických zápaloch, pri veľkých bolestiach hlavy až migrénach ako aj na zmiernenie horúčky, vypotenie sa pri nádche. Látky obsiahnuté v baze čiernej pôsobia ako antioxidanty, chránia bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľujú proces starnutia buniek človeka. Vitamíny B a C nachádzajúce sa v baze čiernej, zvyšujú obranyschopnosť organizmus a aj preto sú nápomocné pri nachladnutiach. Baza čierna spôsobuje potenie prospešné pri nachladnutiach, „čistí krv“ a uvoľňuje hlieny. Pri žalúdočných ťažkostiach skvele pomôže bazový čaj.

  2. 2

    Postup:/vlastne, väčšinu napíšem z včerajšieho receptu "Cukríky z liečivých byliniek", ale nakoľko to nemusel každý vidieť, zopakujem znovu...len tento x treba kvety Bazy namočiť na 12-24 h do vody, teda: 2 veľké, či 3 malé kvety Bazy /stonky som odstrihla, nech nezavadzajú/..:))).... dať do 1 dlc vody, treba prikryť bud igelitom alebo ak v hrnčeku, tak pokrievkou, aby sa voda nevyparovala../ja som hned urobila na dve dávky, teda 6 malých kvetov do 2 dcl vody, ale sirup robiť na 2 x, lebo naraz-to by bol problém pri vytváraní guľôčok-vid môj predchádzajúci recept /....bazu dobre vyžmýkať a scediť ..../najprv som ju mala v hrnčeku, ale neskôr som ju "presunula" do vyššej plastovej nádoby, aj s vodou, dobre zatlačila, nech sa dobre lúhuje a uzavrela vreckom s gumičkou, zdalo sa mi to lepšie, takto ponorené, ako v hrnčeku/

    Cukríky z bazy čiernej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postup: do hrnčeka , najlepšie s dvojitým dnom/ja som nemala a nevadilo/..:)..dať 1 dcl vody a 2 dcl cukru, pomiešať...dať variť, ked zovrie , už nemiešať/nebáť sa, nič neprihorí/-ale ide o to, aby sa po okrajoch hrnca cukor nekryštalizoval..ked zovrie, plameň stíšiť, ale dbáme o to, aby stále /budúci/ sirup pomaly vrel.....asi po 10 minútach skúste, v akom štádiu je sirup..a to tak, že do misky si dáte studenú vodu a malou lyžičkou naberiete trochu sirupu...ak sa masa vo vode rozleje, ešte treba variť../ja som ho varila asi 25 minút/...v nejakých intervaloch /ja som 3 x/ skúšajte hustotu...sirup je hotový, ak v studenej vode "stuhne" v jednoliatu masu/-vid foto..

    Cukríky z bazy čiernej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    sirup by mal vyzerať takto:

    Cukríky z bazy čiernej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    sirup odstaviť z plameňa, počkaj, kým zmiznú"bublinky" z vrenia a pridať 1/2 ČL kyseliny citrónovej/citrodeko/-neodporúčam šťavu z citróna, lebo nariedi sirup.....a zamiešať

  6. 6

    na silikónovú prac."dosku" či na plech /naolejovaný/ vyliať masu /pozor, žeravá je/ a nechať chvíľku vychladnúť/neodbiehať, masa tuhne vcelku rýchlo/ a ešte zatepla vytvoriť z nej "loptičku" /pomalšie bude v takomto útvare tuhnúť/, z ktorej naolejovanými rukami odtŕhame kúsky, z ktorých vytvárame guličky/či iný útvar, aký sa zdarí/..:))

    Cukríky z bazy čiernej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    guličky hned nahadzovať do nádoby, v ktorej sme zmiešali práškový cukor a škrobovú múčku...potom nádobu uzavrieť a výdatne pohrkať, nech sa všetky guličky "oblepia" zmesou..

    Cukríky z bazy čiernej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    cukríky dať do uzatvárateľnej nádoby, aby nenavlhli..

    Cukríky z bazy čiernej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ešte niekoľko rád, nakoľko som to už robila druhý x/ a práve varím dalšiu bazovú dávku/, ked Vám zovrie sirup, stíšte na menšiu teplotu, ale aby to vrelo, kľudne si natiahnite vajcobudík na 20 min a vtedy skúste kvalitu sirupu pridaním do studenej vody /ako som vyššie spomenula/..už by mal byť hotový, ak nie, tak už max 5 minút treba čakať....cukríky neobtierať od mastnoty v papierovej rolke, lebo budete mať darčekovo zabalený cukrík v papieri..:), potom by už pomohlo iba okamžité cmúľanie a vyťahovanie papiera z úst..:)........"karamel" z riadu umyjete jednoducho-necháte postáť v horúcej vode hrniec alebo aj plech...aspoň mne to pekne zišlo dolu

  10. 10

    * doplnenie k receptu: v diskusii spomenula Varecháčka Manya, že sirup nalievala do silikonových formičiek na cukríky, takže ak máte doma, skúste tak, je to určite ľahšie..Manya, vdaka Ti za tip...

Diskusia k receptu

jakamaka
Dúfam, že do budúceho týždňa bude ešte baza kvitnúť..lebo toto ma zaujalo ešte viacej... a minule som tuná na Vareche čítala aj recept na agátový med.. tak uvažujem aj o agátových cukríkoch.. normálne si ma podnietila experimentovať... Vďaka za tieto receptíky, fakt potešili...a medovkovo-materinodúškové sú už v uzatvárateľnej dóze.
jakamaka
...až teraz si budú zo mňa dcéry uťahovať, že som baba bylinkárka :):):):):)
alexa61
super obidva recepty, vyskúšam určite, len mám takú záludnú otázku....aká môže asi byť trvanlivosť týchto cukríkov?
eldina
@alexa61 odpoviem ti takto-myslím, že "dlhá", kyselina citrónová je konzervans, ja ním "konzervujem" bazový sirup a nakoľko ho naraz naklohním aj 40 L, mávam ho aj dva roky a je v pohode , chutný...
amelie
@eldina , tento tvoj recept rozhodne vyskúšam, ukladám do kk, aby som ho mala vždy poruke. Zatiaľ som robila iba sirup z kvetov, ale vždy ho bolo málo... a "víno" z bobúľ, ktoré zafarbilo všetko, s čím prišlo do styku.
eldina
@amelie ja robím bazový sirup vždy len vo veľkom..fakt aj 40 L, lebo čo sa týka roboty, je jedno, či robím dva litre alebo 40..aj tak musí najprv voda prevrieť, vychladiť sa, kvety namočené 24 h a pridať cukor, kys.citronovú a nechať zovrieť..nechcem to robiť na viac x , len naraz..:) /akurát do cukru dám dosť peňazí, ale máme celé leto a zimu sirupu dosť/..:)
ailuj82
neviem, či som porozumela, tu sa nevarí čistá voda s cukrom, ale ten bazový výluh? Ďakujem :)
eldina
@ailuj82 správne, ten výluh z bazových kvetov /1 dcl, ak by po vyžmýkaní kvetov bolo predsa len o niečo menej, tak doplniť vodou do 1 dcl// a cukor...mám to tam dať zrozumiteľnejšie? neuvedomila som si, či je to aj iným zrozumiteľné..:)
ailuj82
Ďakujem, ja sa pre istotu spýtam, neviem či sú aj ostatní nechápaví ako ja :)
lasocka
@eldina dakujem za tento recept!...hladala som v tvojich receptoch aj recept na bazovy sirup a nenašla:(, pridaš?. Ja som namiesto kys. citr. pridávala citrony do sirupu a oplesnel mi.:(
eldina
@lasocka nemám ho v receptoch, lebo je toho plný net a určite aj Varecha-ale dám ti sem pár rád...rokmi overenými..:) vody koľko chceš, nič nemeraj či neváž, musí byť prevarená a vychladnutá /ja robím veľa L, tak to robím deň pred zberom bazy/-kvety bazy nepočítam, ako všade odporúčajú, lebo je to blbosť-čím viac kvetov, tým lepší koncentrát...:)nechám odstáť 24 h v tej vode, nech sa dobre vylúhuje, potom dobre scediť,aj cez utierky, nemusí len gáza....dalej cukor-čím viac kg dáš, tým hustejší a sladší sirup máš, teda-menej potom minieš na zarábanie limonády...dlhšie ti teda každá fľaša vydrží..:) citrodeko podľa svojho , ja kyslím viac, aj tak totiž dávam ešte do zarobenej limonády plátky citronu, kvôli efektu.....a ešte niečo-mne s minerálkou nechutí bazový sirup, vždy zarábam len s vodou.....pomohlo?...:)..kyselina citrónová sirup konzervuje, preto ak už aj citronovú šťavu, predsa len by som aj citrodeko...
lasocka
si zlatá! dakujem:) až dnes som si klikla na tvoj profil a našla som kopec inšpirácii!:)
eldina
@lasocka ešte dodám, takto scedenú bazovú vodu s cukrom dať zovrieť, pridať kyselinu citronovú, vypnúť a dávať hned do fliaš /vrelé, cez lievik/, tie do suchého dunstu..eto vsjo!!..:)../dakujem za dôveru-za fans/..:)
elysa
@eldina Ty si teda dobrý špekulant! myslené len v tom najlepšom...:)
frezia68
Pár dní tu nie som a už aké dobré recepty :-) musím sondovať,čo si ešte pridala a tento už je v KK :-)
zdezda
supeeeeer, uz sa tesim, ako ich aj ja budem robit :-)
jakamaka
No dnes si idem natrhať šalviu.. a veru budem skúšať aj z nej.. No a teším sa, čo zase dobrého vymyslíš a hodíš sem do "pľacu", aby sme to mohli aj my "precítiť" už len z toho fotopostupu :):):):)
lakey
chuť bazy mám veľmi rád. Pekný recept na cukríky. Navyše liečivé. Super pomoc.
iva63
aj mňa recept zaujal...určite ich vyskúšam, bazu mám-:)
manya
tak som spravila z medovky podľa receptu na bazové, prsty som si vôbec nespálila, lebo som si spomenula na silikónové formičky na cukríky(tiež musím kúpiť každú somarinu) a teraz sa mi perfektne hodili, spravila som 27 ks, rozmery 2x2x0,5 cm, už stuhli, dobre sa dali vybrať, dúfam, že nebudú veľké do úst. Čo by to urobilo s plastom od dezertu ( Milka- malé srdiečka)? Naozaj stačí robiť z jednej dávky,lebo kým som naliala lyžičkou posledné, už masa tuhla a to som varila len 12 minút. Robím ďalšie príchute na spôsob bazových. Vďaka za výbornú inšpiráciu, recept posúvam aj ďalej, agentúra JPP.

eldina
@manya ved ty si geniálna..:) dobrý tip si dala...plast z dezertu by asi žeravý sirup rozpustil, si myslím-predsa len, nie je to určené na také veci, hm?..:)..ak dovolíš, doplnila by som oba recepty o tvoj nápad so silikonom..
zachranarka
kočky, myslíte, že tú silikónovú formičku ( alebo ja mám také na lad...vyzerá to tak silikónovo..:-)...) treba tiež vymastiť?
mramar
zaujímavý recept - pridávam si ho do rubriky "Špecialitky". Ja sa vždy teším na obdobie kvitnutia bazy, pretože z nej robím šumivý nápoj, ktorý je veľmi osviežujúci
dejoure
...no ja vam neviem, ale prave som robila curkiky podla receptu... ked sa vo vode konecne zacali zrazat, bol z toho cisty cukor - vyliat? ze ha-ha. Druhu davku som teda odstavila skor (asi o 3 minuty) a teraz uz hodinu cakam, kym sa z "gelu" budu dat robit gulicky... citam recept a nejako neviem prist na to, co som spravila zle...
eldina
@dejoure vo vode len skúšaj, či sa v nej "topí" sirup....kľudne aj častejšie, po kvapkách..ak sa už robia akoby "nite", či na dne vody ti to "sadne", neroztápajúc sa, už to je...čas nie je dôležitý...potom, ked to dáš na mastný plech, ti to bude rýchlo tuhnúť a vtedy pracuj s masou..
kita
@eldina chcela by som sa opytat, aku konzistenciu maju mat vysledne cukriky? myslela som, ze budu take tvrde. ale mne sa podarili take, ze sa pri cmulani poriadne lepia na zuby :D a po par dnoch sa mi cukriky v pohariku "zliali" do jednej neoddelitelnej hmoty. malo som to varila?
eldina
@kita prepáč, že ti až teraz odpovedám/nedalo sa skôr/...cukríky by mali byť chrumkavé..neviem, či si to málo varila, preto treba robiť ten test s vodou, ž ked je sirup tak hustý, že sa vo vode zrazí, vtedy je vhodný čas vypnúť.a dať z ohňa dolu.. mrzí ma, že sa ti nepodarili../ani nechci vedieť, čo znamená tvoj nick v štátoch bývalej Juhoslávie/..:)
kita
@eldina no nevadi, vyskusam este raz. snad sa podari, lebo chutovo su dobre. Tak to teda neviem co znamena, ale asi nic pekne, ze? :) inak su to zaciatocne slabiky mien mojich dcerok.
angast
súhlasím s eldinou. Neoplachovať, nezmývať peľe, nepoužívať lúh ani vošky. Vošky použiť len v prípade napodobeniny jantárového šperku.
michi
V tomto momente varím bazovú vodu s cukrom už 37 minút a vobec žiadna hrudka v pohári so studenou vodou. Týmto pádom môžem napísať len toľko, že škoda cukru. Inak celkovo, recept je zbytočne dlhý, v prvom rade by mal byt dôkladnejšie napísaný. Sklamanie!
76katrin
ok.... takze prvá várka prihorela :( ide sa na druhú a ja teda odporúčam to dvojité dno v hrnci :))) resp. varenie nad parou v mojom prípade..... hádam napodruhé mi to vyjde xixi
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@eldina ,dnes som urobila podľa vášho recept ,veľmi aróma dobrá,ja som zaliala na silikon a potom strihnut nožnicami,a mám pekné kocky,prosím informácie koľko čas vydržia ?
eldina
@lba ahoj, pamätám si, že vlani som robila ešte z nejakej bylinky, takže som ich mala viac a neskôr tieto bazové zvlhli, neviem už za aký čas, ale treba ich schrúmať..:) /tie druhé, z inej bylinky- vydržali dlho/..
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@eldina ďakujem za odpoveď:-) to je škoda že nevydrzaju,myslela som,že pri choroba cmulať..
eldina
@lba tak ich daj do mrazničky, ak sú dobre uváľané v práškovom cukre-stačí dať do umelej, uzatvárateľnej nádobky a potom si po jednom ber a cmúľaj..:)
helkalen
Ahoj, tak dnes som skusala tieto cukriky... bohuzial ta hmota zostala uplne tmava a chutia skor ako karamel ako baza :D ... myslis ze som tu hmotu robila na moc vysokej teplote? Alebo som to nechala prilis dlho? asi som to dako domotala :(
eldina
@helkalen ahoj, určite si ma na najslabšom ohni robiť, mal by byť hustý sirup a ak skaramelizovalo, tak asi zhorelo /tipujem/
s tým či dlho-to neviem, preto sa robí na slabunkom ohni a skúša vo vode..
práve robila cukríky @lba , tá bude skôr vedieť..:)
/tento rok som nerobila ešte, musela som si prečítať recept a pripomenúť si postup/..:)
skús z iných byliniek, napr.z mäty či inej bylinky
 varecha.pravda.sk/recepty/cukriky-z-liecivych-byliniek-fo...
ajkagajka
dobrý deň, včera som varila masu na cukríky, stále netuhne, je to taký veľmi hustý sirup, v silikónových formičkách tiež nestuhol, budem musieť vyškrabať lyžičkou. varila som ho takmer hodinu, lebo po pol hodine stále netuhol. chuť je fantastická, no neviem kde môže byť problém. myslíte, že mi mohol narobiť galibu trstinový cukor @eldina ? :-(
zachranarka
@eldina pekný deň...kde doporučujete skladovať?...Minulý rok som robila...boli fantastické, ale sa mi roztiekli...:-(...a bola z toho jedna masa...:-(....chladnička by im asi neublížila, že? Ďakejem a pekný deň
eldina
@zachranarka ano, tiež mi bazové nevydržali dlho/ bylinkové stále držia/
skús do chladničky alebo v mrazničke, ak chceš mať k jeseni, ked bude chrípkové obdobie
studené cukríky budú zaujímavé..:)
ajkagajka
@eldina neviete mi prosím poradiť, už druhý raz som skúsila a vôbec mi netuhnú :-( stále má aj vychladnutá masa konzistenciu hustú ako med. ani v chladničke nestuhne
anency
dalo by sa namiesto cukru použiť niečo iné? napr.med?
safran
@eldina , podľa Tvojich receptov si Ty taký "môj človek"... nestihla som, kvôli mnohému inému využiť kvety bazy, teraz bude bobulí, že až jaj... nejaké Tvoje rady do TS? ďakujem, ak si nájdeš chuť a čas mi napísať
eldina
@safran ahoj moja, tak som si nejako našla čas /mám zmenu v jobe/ a hodila som dnes článok, čo z bobulí, už len čakať, kedy ho spustia admini..:) dúfam, že budeš rada
sebeka
ďakujem za super recept, už nejakých 27 hodín lúhujem bazu a chcem ísť variť, ale podľa vône a v dôsledku tej vône aj podľa ochutnania mi príde výluh ako skysnutý... pozerala som xy receptov na bazové sirupy aj cukríky a nikde, naozaj nikde som nenašla zmienku, žeby sa to malo lúhovať v chladničke... ty si lúhovala v chlade? môže to byť skysnuté za tých 27 hod., alebo proste len tú chuť nepoznám? neviem to posúdiť, ďakujem za odpoveď...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia